Interview PTD: Penampilan Semasa Temuduga

Bahagian 2: Perkongsian Noorahayu Yahya

PENAMPILAN SEMASA Temuduga PTD

-Lelaki hendaklah berambut kemas, kemaskan misai2x dan janggut, normally kene bercukur
-Kasut hitam yang telah dipolish dan bertali (bukan strap)
-Baju kemeja putih plain yang dipadankan dengan tie belang-belang warna base / warna plain yang bersesuaian
-Blazer untuk tampil meyakinkan
-ada orang pakai nametag tp saya tidak pakai pun

-Perempuan hendaklah berpakaian kemas, kalau bertudung, hendaklah nampak berkeyakinan dan comfortable
-Kalau tidak bertudung hendaklah memakai sut skirt panjang atau pendek (bawah sikit dari lutut satu inchi)..Don’t ever wear pants!!
-Kasut tumit tinggi -court shoes berwarna hitam
-Rambut kalau panjang, kene tie dalam “bun”
-makeup yang profesional dan meyakinkan
-blazer sekiranya bersesuaian

-File yang mengandungi maklumat peribadi hendaklah disusun dari PMR-SPM-universiti..susun biar nampak organise dan tidak celaru kerana ia mencerminkan “ketelitian rakan-rakan” dan ini penting untuk temuduga PTD

-Sediakan copies of certificate yang cukup supaya tidak menggelabah semasa hendak menyediakan maklumat yang diminta oleh sekretariat.. Temuduga PTD

This entry was posted in Interview PTD and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Interview PTD: Penampilan Semasa Temuduga

  1. ryn says:

    i tau better pakai baju kurung untuk interview, but any suggestion for the color..? how about handbag? blh bw masuk bilik interview or better tinggalkan kt luar je..?
    thanks pd yg sudi jwb..

  2. my says:

    napa pompuan tak digalakan pakai pants for the interview??

  3. ieda_501 says:

    salam..sy lulus pac bln jun aritu..n now waiting 4 d interview sesion..im nervous n wanna prepared alot of information b4 attending d inview..any suggestion books to read n i can find? other than that,ader saper2 tau x kali nie intake ptd nk pakai brapa ramai? really2 nervous…huhuu…plz help me…

  4. admin says:

    ambilan PTD tahun ini diumumkan dalam 800 orang, jadi sesi kali ini mungkin dalam lingkungan 300-400 orang

  5. ryn says:

    admin, tau x bila iv akan bermula..? ada sy baca dlm forum lain, ada yg kol spa sabah, dpt tau iv dia pd 10 sept ni… spa sabah kata tggu surat je la..

  6. intebiu starting on 2nd sept
    my intebiu on 4.09.09
    kat sandakan
    huhuhu

    hopely this page can help us a lot
    gudluck…..

  7. leya says:

    slm.alhamdulillah,sy akn di interview pada 10sept ni.
    i’m sure this page wil help me a lot
    tq

  8. admin says:

    ~ryn
    interview start 2-11 sept 2009 sebagaimana yang diumumkan dalam web SPA

  9. Didy says:

    Admin, harap bantu saya…Yang mana lebih baik untuk calon perempuan?
    a) Baju kurung (saya bertudung) bersama blazer hitam, atau
    b) Suit lengkap (blazer hitam+skirt labuh hitam)?

    Kalau tumit sekadar 1.5 inci bolehkah? Kalau lebih tinggi nanti saya jalan senget-senget, terjatuh pula.

  10. eila~ says:

    em..i hv same problem with didy..which one is preferable utk org yg bertdg????bj kurung,bj kurung with blazer@suit lgkp??nway sy intw 10sept kt ptrajaya..anyone same date with me??gud luck tok sume….hope korg yg di intw early ley share the experience..

  11. izzaty says:

    salam admin…

    interview sya pada 9 sept 09 ..pukul 8 pagi di SPA Putrajaya….saya tidak bertudung… tapi bolehkah kalau berbaju kurung? sesuaikah kalau berbaju kurung with blazer?

  12. admin says:

    ~Didy, eila, izzaty
    kedua2nya ok. tapi untuk yang tak bertudung, better pilih another option selain baju kurung, n untuk yang bertudung pilih yang mana anda lebih selesa dan nampak berkeyakinan.

    all the best untuk all of you!

  13. Iznan says:

    PENAMPILAN SEMASA Temuduga PTD

    -Lelaki hendaklah berambut kemas, kemaskan misai2x dan janggut, normally kene bercukur (benar, tapi janggut saya panjang juga msa interview…takde masalah asal kemas)
    -Kasut hitam yang telah dipolish dan bertali (bukan strap) (saya pakai kasut LEE yg tiada tali dan berwarna coklat)
    -Baju kemeja putih plain yang dipadankan dengan tie belang-belang warna base / warna plain yang bersesuaian (tidak perlu..pakai pakaian yg anda rasa anda kelihatan kemas utk memakainya)
    -Blazer untuk tampil meyakinkan (saya tidak pakai blazer langsung)
    -ada orang pakai nametag tp saya tidak pakai pun (benar)

    saya lulus temuduga tersebut….

  14. Joe says:

    thank admin…

    saya ni mmg simpan janggut skit… but trim well..pendek aje..

    rasanya takde masalah kan… misin shave.. :)

    harap bole bagi komen…

  15. admin says:

    ~aidan
    tQ untuk perkongsian. btul, yang penting kita selesa dan yang paling penting skali bagaimana kita menghadapi temuduga tersebut. penampilan cuma salah satu faktor kecil. tahniah juga untuk anda!

    ~joe
    mcm yang aidan cakap pasal janggut, dia pergi dengan janggut juga, tapi kemas dan lulus temuduga tersebut. yang penting kemas!

  16. Pingback: Persediaan Temuduga PTD Februari 2010

  17. anah says:

    salam
    Bila keputusan PAC Julai 2010 ni akan di maklumkan?

Comments are closed.