Keputusan Assessment Center 2011

Keputusan Assessment Center (PAC) yang dijalankan pada 2011 sudah boleh disemak melalui laman rasmi SPA. Kepada yang belum semak keputusan, anda boleh terus semak melalui link pautan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) melalui link di bawah;

>>>SEMAK KEPUTUSAN PAC PTD 2011<<<

Tahniah untuk yang lulus dan yang gagal jangan berputus asa, jangan lupa kisah Puan Haslinda yang pernah dikongsikan dulu yang tak pernah berputus asa dan mengambil ujian berkali-kali dan akhirnya berjaya. Itulah semangat yang kita mahu… never give up!

Bagaimana dengan keputusan anda? Lulus atau Gagal? Kongsikan keputusan anda dan apa sebenarnya anda rasa sebab anda gagal dan yang lulus kongsikan tips anda untuk manfaat pembaca-pembaca yang lain!

keputusan pac assessmentcenter Keputusan Assessment Center 2011

Comments

  1. Muna says

    Saya gagal dalam PAC kat intura 19-20 nov lalu. Reason gagal tak pasti tapi mungkin sangkut dekat aktiviti fizikal – lari 2.4km. Sebab dengar2 ada yg bgtau untuk aktiviti fizikal markah keseluruhan adalah 50%. Haritu lari dlm 15-18min.. Lepas ni kalau nak cuba lagi kena banyakkan jogging la…;)

  2. PTD Officer Batch 2/2011 says

    Physical activities are not the main criteria in the PAC stage… Attitude is the key in passing this stage… concentrate on that.. and maybe U can succeed in the future..

    Just keep on trying…

  3. Hanz Hazman says

    Alhamdulillah~ Passed for this PAC…. ;)
    What next??? Any info please share so that those who go to next level can prepare the best for the next interview….
    Bismillah~

  4. safuan says

    Alhamdulilah i pun pass jugak.. Next stage for sure gonna be tough…any tips for next stage???.. Btw i from intura 19-20nov… Anyone from group 8 frst activity yang pass

  5. Afhelmi says

    Alhamdulillah, lulus PAC Intura 9 nov 2011.
    Ramai juga kawan2 yang lulus.
    Hurm, nampaknya interview lepas ni pun mesti sengit. Sebab yang lulus pun semua hebat2.
    Lari 2.4km bukan sebab gagal PAC. Saya sampai 15-18minit, tapi lulus juga.

    Attitude yang penting. sentiasa sopan dan profesional. Lontarkan idea sebanyak yang mungkin. Jangan syok sendiri.

  6. momogun says

    Lulus juga. Catatan masa bagi larian 2.4km saya paling teruk, hampir2 20 minit baru smpai ke garisan penamat dan antara yang paling akhir smpai. Tapi mujur lulus juga. Mungkin kesian kot! tak tahu lah.. hehe.. tp, tu mmg firstime pegi PAC, tak tahu apa2.. Yg sy tahu, ‘berlakon’ utk jadi budak baik atas nasihat tipsptd ni.. hehehehe!

    Mmm, agak2 bila la interview tu? Tips temuduga ptd ada tak?

  7. tengku says

    aku terpanggil untuk terangkan beberapa maklumat ‘dalaman’ untuk kebaikan semua…

    1. ujian lari 2.4km tiada markah sebenarnya…
    ia hanya suatu mekanisme untuk mengenalpasti tahap kesihatan calon…contoh: nak detect sama ada korang ada sakit jantung ke tak…

    2. markah untuk pac banyak kepada personaliti, kerjasama,tolak ansur,etc… lebih kepada sikap,kerjasama berkumpulan,kreativiti,etc…markah untuk public speaking pun takla banyak sgt…

    3. semasa PAC akan ada dua kelompok iaitu Panel dan Fasilitator. Semua PTD yang diambil dari kementerian2,jabatan seluruh malasyia…tengok tempat bertugas.. Panel yang ada kuasa bagi markah…fasilitaor takde kuasa bagi markah…panel kebanyakannya gred M48/52…fasilitator gred M41/44 jer…(kalau korang perasan, masa ujian lari /fizikal, kebanyakan panel tak turun pun)…

    4. Semua markah akan dikumpul…pada hari terakhir, semua panel akan bermesyuarat….masa ni gambar2 korang (yang ditangkap pada hari pertama PAC akan di letak atas meja…setiap panel akan cadangkan/pertahankan calon2 pilihan masing2…).

    aku tulis ni sebab banyak sgt rumors yang pelik2 dan tak betul pasal PAC/PTD…kesian pulak aku tengok…and one more thing, there’s no such thing as ‘spy’ atau makcik dewan makan kat Intan tu atau guard/tukang kebun yang jadi penilai bagi markah….

    kalau nak berjaya PAC, just be yourself….dun pretend to be someone else….

    and dun be so arrogant or too dominant during discussion session…work as a team…

  8. Emmy says

    Salam..alhamdulillah, saya juga lulus PAC di IKWAS pada 1&2 november..cuma rase rendah diri sket pasal ramai calon ade degree ekonomi, pentadbiran perniagaan, pengurusan dsb..saya lulusan kolej swasta dalam jurusan bioperubatan..ade kene mengena ke dengan jawatan PTD ni?? Saya rasa down sket mase PAC tu tapi saya gagahkan diri jugak..agak2 korang camne yer??

  9. Emmy says

    Masalah lelaki dalam PAC tu obviously malu2 nak cakap..diorg kata”taknak nampak poyo sangat”..saya nampak ramai lelaki yg kurang menonjol sgt..n bile speaking english, agak segan2..banding calon pompan yg lebih aggresif, lebih “poyo” dan menonjol..

  10. Emmy says

    Sape calon lelaki yg lulus sila reply “lelaki” sape calon pompan yg lulus reply “pompuan” please..

  11. safuan says

    LELAKI …AHAHAHAH SO MAKNANYA SAYA NI POYO LA YEA TIME TU…BUT ACTUALLY I AM MARKETER SO, BEBUAL DEPAN ORANG TU BENDA YANG SAYA BUAT EVERYDAY……..

  12. Emmy says

    Hye safuan..bukan maksud saya camtu..cume boleh nampak, calon lelaki ni konon nak nampak ‘macho’ atau ‘cool’ so mcm kontrol2 sket..calon2 pompan mmg struggle abes n wat muke tak malu je..even saya pon kerja sales skang ni..most of my clients are professionals..n i believe safuan we both know how it goes with those professionals right?? Anyway sape tau berapa banyak PTD yg diorg nak ambik taun ni?? I mean for this intake, how many would they take in??tq

  13. safuan says

    dear emmy…. act i don’t know…..so sape sini tahu bila tarikh interview cuz saya tau surat mesti saya tak dapat nye…. saya tukar alamat n no longer staying in my old house….camne ekk…. if korang tau bile please do let me know and ape yang nak buat preparation ea … seriously i am quite tired dah ni kerja swasta cuz nak apply loan beli rumah pon susah……anything do wat apps me at 0175458370 …tq

  14. Emmy says

    I heard from frens working in the gov, she said this year gov will need lots of PTD in most of their dept. But if im not mistaken, earlier before in the pengambilan, they will only take few PTDs..not sure which one is real relief..herhh..me too safuan..exhausted working in private..got good income monthly, but still not qualified to buy 300k house..herhh..

  15. mikhail says

    hi emmy n safuan, my team still mencari orang, ada satu vacant post kat opis nie. :-) ok lah, my frnd cakap this year intake sikit, sbb normally ada 2 intake.but maybe total number of candidates mungkin dinaikkan kan.just that if and only if dapat avoid kena interview kat KL.

  16. Emmy says

    Erm nampak tak ramai yang bukak site ni..so tak dapat nak anggarkan..zettyhazra ada ape2 info on anything regarding the PTD intake, interview, candidates or what so ever???

  17. safuan says

    dear emmy and mikhail…. hope dapat lah post ni…bukan apa private sector pon boleh caari makan it just that none in my family serve for gov… so if dapat i might be the only one wgo serve for gov….. tak tau la ekk…maybe from total yang g int ni maybe half wll get that post…… apa apa pon i will try my best…the rest i will leave to them to choose

  18. Emmy says

    Me too..none in my family serve as gov servant..my mom really hope there will be sum1 who will be in..hehe it is still unleashed how many of PTD they are looking for this year..harap2 ramai..ntah2 nak pakai 3 orang, tapi datang IV 1000 org..hahaha

  19. den says

    just utk share:

    tahun ni mungkin akan ada pengambilan yang ramai utk d hantar ke sabah dan sarawak.. Pengambilan perempuan mungkin akan dikurangkan. kemungkinan yang hadir utk Interview adalah antara 400 ke 700 candidates dan yang akan dipilih dalam 200 sahaja..lagi satu, interview kat mane2 pun sama je, tiada beza pape. cume kalu nak berjaya, just be yourself, tak perlu berlakun atau over2 bagus sedangkan anda tidak.. mengikut pengalaman saya, ramai calon specially perempuan, over-acting semasa temuduga…cube elakkan perkara sebegitu..lagi satu, setiap jawapan dan pandangan yang diutarakan mestilah konkrit dan tepat, jangan reka fakta sendiri…good luck utk yang berjaya di panggil interview…anda hanya perlu MANTAP kan keyakinan diri utk berjaya.

  20. Emmy says

    Ada ke cara2 bercakap, duduk, gaya tangan yg specific utk mase temudug nanti???? Kang terover plak hahahaha..

  21. den says

    utk lelaki:
    pakai baju putih, bertali leher yang sesuai, pakai klip tai ( make sure klip tai berada ditengah2 antara 2 hujung tai), tali pinggang kulit tidak bercorak (plain), dan hujung tai mesti sehingga paras tali pinggang sahaja( jangan pendek atau terlebih panjang), pastikan pakai blazer, pakaian mesti digosok,.kasut berkulit bertali, stokin jangan belang2.. duduk jangan menyenget, bongkok, menggaru sana sini, kalu boleh cube elakkan.. nnt dah masuk bilik IV, jangan sibuk nak betulkan tali pingganglah, nak betulkan tudung la, pegang2 tai lah..patikan sebelum masuk dah siap segak, dah masuk dalam duduk dan fokus pada penemuduga..jangan bergoyang kaki, tangan seeloknya diatas peha, tengok pada kedudukan kerusi dan meja dan keselesaan anda,.jangan gunakan perkataan seperti alah, mcm ap..,biasala.., mcmtular..,tengok lar…gunakan perkataan berbentuk ‘statement’..dan kalu boleh elakkan membuat kenyataan mengutuk atau memandang rendah mana2 pihak, be professional…dan bila diajukan soalan berbentuk ‘self demand’, jangan menjawab dengan jawapan seakan2 ‘terlalu memilih’

  22. Emmy says

    Camne kalau soalan yg ditanya tu kita mmg betul2 tak tahu atau mungkin tak berapa pasti?? Perlu ke kite belasah je cakap ape2 pon??? Atau kalau kite kata kita tak tahu kite boleh dianggap calon yg gagal???

  23. Emmy says

    Dgr drpd pengalaman kawan2 yg penah g interview, baca kat blog2 mmg mcm mendebarkan la..even each and everytime i think about this, i will start shaking nervously..serious..huhu smp skang ni tak tau ape bende nak bace..cume selalu bace Utusan n berita harian la..byk info on gov’s programs n plans..nak tau gak camne kalau tak tahu ape jawapan utk soklan yg die tanye..perlu ke kate kite tak tahu??? Atau camne???

  24. den says

    Let say kalu ada soalan yang calon tak tak tahu jawapan nyer @ menjawanyer…cara terbaik adalah dengan memberi jawapan berdasarkan pandangan sendiri..jangan sebut tak tahu, comfirm GAGAL nanti..Cube jawab secara umum, based on idea..Contoh soalan, apa yang saudara/i paham menganai Dasar Kreatif negara?…Adakah Program yang dijalankan di Penjara sebahgian dari Dasar Kreatif Negara???jika tak tahu jawab, just olah soalan mengikut pemahaman anda sendiri, INGAT!!!JANGAN JAWAB TAK TAHU..

  25. reey says

    249 layak ditemuduga..100 kekeosongan..50 calon simpanan. meaning, if spa hired 50 dr calon simpanan, peluang yg ada cuma kpd 50 sahaja la yg berjaya..betol x??

  26. mikhail says

    btw drp ayat di atas, maksudnye 249+50 = total interviewee, 100 vacant posts. kan?

  27. Emmy says

    Saya dapat interview di JOhor bahru 29/3/2012..ada sesiapa yg dapat tempat yang sama???

  28. Ain says

    Askm and good day semua,jadual interview dah keluar.so Good luck to all potential candidates.tertarik dgn statement reey.ada 249 interviewees,100 vacancies with 50 simpanan.dari mana yea reey dapat info?yang calon simpanan tue,were they last year PAC candidates as well?result kata diorang lulus ke failed?or diorang tue candidates yang pergi interview last year tapi tak dipanggil to report duty?risau la pulak.emm..saja nak tahu.ada tak sesiapa among all yang current post di gov. sector?coz kalau tgk,mostly current post at private sec.

  29. zai says

    saya dapat interview di JB, 30 march. tp x dpt pegi. sbb dh dpt keje lain. so, to all the candidates, good luck!

  30. Abe Ku says

    Saya dapat temuduga di JB pada 30 Mac…selamat maju jaya diucapkan kepada semua sahabat yang bakal menjalani temuduga nanti..

  31. reey says

    i rasa 50 calon simpann tu adlh calon simpann sedia ada dr interview lepas… ape2pn sape2 yg nk confirm kan hal ni, sila la call spa..then update kt sini ye..hihihi

  32. juan says

    hai, alhamdulillah. syukur kepada Allah sbb diberikan peluang untuk teruskan perjuangan….saya dpt interview di N9. mcm xde calon yg dari N9 plak saya tgk….nk study xtau nk study ape, nk prepare pon xtau nk prepare ape…huhu…

  33. mMm says

    ~Emmy

    Plus byk kan baca surat khabar tentang isu2 semasa.. Panel akan tanya soalan berdasarkan apa yg kita jawab. so make sure, jawapan yg diberikan tidak memerangkap diri sendiri. Plz take note.

  34. mikhail says

    emmy,

    boleh email kat saya email awk tak? drop me an email kat ask(at)creativcube.com

  35. Afhelmi says

    Interview 23hb ni pukul 8 pagi dekat SPA Jalan Cenderasari. Situ tak ada parking. Nampak gaya dari bank negara jalan kaki la p sana. Naik moto takut ujan. Naik keta nak parking kat mana.. Hu3.. Alamak, nebes nye…

  36. syam says

    salam..

    Tahniah kpd semua calon temuduga ptd yg akn berlangsung 23-30 mac ni.

    Tertarik dgn komen reey… sy bg cadangan kpd semua calon, sila lah share contact e.g email di sini utk memudahkn anda semua berhubung di masa hadapan. Utk makluman semua, selepas shj kputusan temuduga keluar, hanya 3 jawapan menanti anda. LULUS, GAGAL & CALON SIMPANAN. Utk calon yg lulus nant semesti nya senyum sampai ke telinga dan yg gagal mst kecewa. sekiranya anda gagal & tidak berputus asa,sila lah cuba lagi. Paling teruk sekali kpd mereka yang dapat jd calon simpanan. Byg kan anda dikategorikn sbg calon simpanan slama 1 tahun. lama bkn? Segala perancangn anda akn terbantut. Sebelah kaki sdh melangkah dan sebelah lg belum. Mungkin slama stahun anda akn menunggu jwpn yg sebenar. Jadi buat lah persediaan utk memudah kn anda semua berhubung nanti. Jika tidak anda keseorangan mencari jwapan utk status simpanan.

    tips temuduga
    1. pakaian yg kemas ala ptd. kalau ada suit @ blazer pakai sj.

    2. dtg awl klo boleh tengok tempat temuduga sehari sblm spya boleh elak kan risiko dtg lmbt.

    3. sijil2 resume msti lengkap dbawa.

    4.jgn lupa ketuk pintu sblum masuk bilik temuduga, bg salam pd yg muslim & sebolehnya kenal nama penemuduga.

    5. yakin dan jadi lah diri anda sbnar. Pada yang rasa diri tu ada baran @ ego, cuba buang sekejap utk sejam. klo x tahan gak ‘tembak’ sj penemuduga tu. tp dgn cara yg profesional, sopan & bernas. Anda akan diuji!

    6. sudah selesai temuduga pd yang muhrim tu boleh la jabat tgn n jgn lupa ucap terima kasih.

    Akhir sekali byk kan berdoa dan bertawakal.

    Semoga berjaya!

  37. Emmy says

    Maklumat 249 calon, 100 vacancies n 50 reserve to boleh klik kat laman web spa tu..kat bahagian statistik pengambilan..just for info..erm syam r u a PTD?? Mmg IV tu akan ambil mase smp sejam ke for a single candidate?? Wah sangat lama..surely thousands of questions will be asked..hadoi gugup2…

  38. PTD Officer Batch 2/2011 says

    guys… as one of the newest PTD officer I congratulate to whom had been given the opportunity for the interview. Do ur best be urself…

    Just FYI,

    1. know yourself first before u need to know any other things related to the government and all since that is the first question that the IVer will ask. (i.e: ur family, ur current background, ur edu background etc.)

    2. find out what is the latest happening in all around the world but most important in Msia. Avoid giving any remarks that has even a lil bit of political views. No matter u r a pro gov or not.

    3. Choose wisely when asked which ministry are you willing to go based on ur interest, attitude and knowledge. and please dunt say you want to join MOFA just for the sake of living in oversea or u want to travel a lot. there are a lot of other post in other ministry that will allow you to travel a lot.

    4. and please guys dunt ever try to lie to the IVer there are trained professionals who have training on NLP. be polite if you are but not too arrogant if you are not.. be yourself stay true and you may make it through.

    5. bragging is a big no no… no matter who you are.. they damn really give a damn..

    6. last but not least thanked them before making ur way out… remember most of the IVer is old enough to be ur parent or even ur grandparent.. treat them with respect.

    adios.. and gud luck to all.. Am waiting for a junior to work with me…

  39. Afhelmi says

    Tinjauan rambang sebelum ni memang takde la parking. jauh sket ada la.. kat city park.. baik jalan dari bank negara je. pagi2 naik bus dari umah aku, 7.15 smp la.. jalan pun smpt la smp sblm kul 8. lgpn mana la lalu nak bekpes pg tuh.. hu3

  40. reey says

    syam,
    “Jika tidak anda keseorangan mencari jwapan utk status simpanan”. knp ye boleh jd mcm tu?..bukan ke SPA lagi tepat utk memberikan jawapan??..

  41. syam says

    emmy:
    Saya bukan ptd dan belum lg ptd. Sejam tu anggaran paling lama. selalu nya 30-45 minit.

    reey:
    SPA memang tempat utama utk kemaskini status calon. Tapi calon simpanan akn di panggil mgikut rangking. Calon teratas akn diberi keutamaan dan calon simpanan tidak akn tahu

  42. syam says

    kedudukan ranking masing-msing. jd kalau nk tahu calon simpanan sudah mula dipanggil oleh spa, kna lah rajin hubungi calon-calon simpanan lain.

  43. reey says

    syam
    oo mcm tu ke?..i rasa kan, calon simpanan yg dipanggil terlebih dulu sbb gantikn mereka yg berjaya tapi xmahu keje tu..of course la ranking yg teratas..yg ranking bwh2 sikit hanya blh harapkn kekosongn yg akan berlaku kelak..SPA kata, sblm pengambilan batch yg baru ni, akan didahulukn calon simpanan..hehe ..mgkin yg ranking bawah2 mcm i ni kot..i ok je cepat ke lambat asalkan dapat..hihi

  44. syam says

    ala reey… jgn la ckp mcm tu. xde beza pun antara ranking atas @ bawah. Dua-dua akn dpt. Bezanya cepat atau lambat sahaja. SPA pun tengah dalam proses hantar surat lantikan kpd calon-calon simpanan. InsyaAllah tak lama lagi tu.

  45. reey says

    Syam
    sbnrnya u ni keje kt mana? byk yg u tahu ttg spa..atau u sbnrnya ptd gred 52..? atau u ni intervieweer..?? share la ngn kami ape2 yg patut..

  46. Emmy says

    Hahaha ade interviwer kat sini..silalah kongsi pe2 yang patut dengan kami greenhorns ni..huhu nervous sgt smp turun berat badan ni..hahahaha

  47. Emmy says

    Reey
    Haah this is my first time exam, first time PAC, n first time interview..thats why im damn nervous..huhu is this also ur first time IV reey??

  48. reey says

    Im not listed as a candidate 4 this iv but i’ve listed as calon simpanan based on last iv..

  49. hapeace says

    as’salam, sy pun dr PAC Nov INTENGAH, baru terperasan web ni yg very informative utk PTD, berdebar2 utk interview sok nie, 23hb kat putrajaya, preparation .. emm tak tao nk prepare ape2.. tawakal ajer… good luck to all

  50. syam says

    salam reey,

    jgn risau, InsyaAllah rezeki awk ada. lagi pun pengambilan ptd batch awk pon, calon simpanan sikit sahaja. 19 org calon simpanan tak silap sy. Sy doa kan awk antara calon yang akn mendapat surat lantikan dr spa nanti.

  51. reey says

    Syam
    19 org?mana awk tahu ye?ermmm..bestnya klu tahu status n ranking sendiri.. entah2 tinggal saya sorg je calon simpanan ptd yg belum dipanggil.. lg 1 syam, adakah xsemestinya semua calon simpanan dipanggil.. coz when u using word ‘antara calon simpanan yg dipanggil…’ waah..i risau terus..hahaha

  52. Emmy says

    Mikhail,
    I interview next week, 29th thursday di JB..
    Harap2 interview yg mudah..hehehe

  53. syam says

    Salam reey,

    Sekadar ingin berkongsi maklumat, awak boleh hubungi spa bhgian pengambilan 0388856326 / 0388856312 tnya pd pegawai yg berkhidmat utk ambilan dan calon simpanan. semoga berita gembira utk
    awk.

  54. reey says

    Agak positif cuma i belum call utk lebih kepastian utk diri i sendiri bkn secara umum..

  55. Afhelmi says

    Alhamdulillah.. dah interview pagi tadi.. tunggu je la result nyer.. hu3

    Soalan tugas PTD dan bminat kementerian mana hampir semua calon2 pagi tadi disoal. So prepare2 la ea.. Kenal tak KSU Kementerian tu? Struktur kementerian? jabatan dan agensi?

    Saya ada tbaca komen dlm thread ni “know urself 1st” . Rugi la tak ikot nasihat tu. Banyak personal question intervier tanya. Dia tanya apa maksud nama kamu? Siapa yang bagi? Nama sendiri pun tak tahu siapa bagi? Mak kamu kerja? Jawatan apa? Da berapa lama mak kerja? Ha3.. malu2 semua pun duk jawab roughly..

    Dasar dan isu semasa sket je tanya. Cuma 1st part time introduce urself je English. Pastu dia cakap bole cakap bahasa y kamu selesa. :)

    Gud luck semua!

  56. Emmy says

    Very interesting and informative bro alfahmi..i wish for your success in the IV..semoga u terpilih utk jadi PTD..insyallah bro..

  57. safuan says

    hye all….

    how dah ada yang interview ke…. btw resume tu nak buat camne ea… in malay or english … someone yang baik hati maybe leh email kat i sample…jasamu amat di kenang

    safuan.juhan@live.com

  58. mikhail says

    ok done with the interview. berpeloh jawab soalan. kena tembak bertubi2..

    agak keciwa

  59. ptd batch1/2010 says

    when i read all this, rminded me of my interview time. memories :P mine was very quick and mostly personal questions. not that tough. they gave lotsa advice and before i went out, they cracked a joke which i didnt understand. well, now ive already served 2yrs and the rest is history :)

    among the questions is which 3 ministries u wanna join and why. which dept is in charge of pengambilan penjawat awam. and what do u call a budget which is negative. just that 3 teknikal questions.

  60. Emmy says

    Good luck lah to everybody yang dah lepas IV..semoga kita berjaya mendapat jawatan ini..serius takde tanye langsung benda2 formal..semua pasal diri sendiri je..

  61. Emmy says

    Hari ni hari terakhir temuduga kan?? Result bakal keluar lebih kurang sebulan drpd sekarang iaitu pada 30/4..sama2 lah kite perbanykkan doa pada Allah, semoga kite semua dapat jadi PTD..bukan 100 drpd 249 orang sahaja..semoga berjaya rakan2!!!

  62. safuan says

    hi all..

    fuhh quite tough la soalan yang dia bagi and i stunned that time…
    however i had tried my best and manage to deliver all my level best to them…hurmmmm still stay positive and i wish i am in the lingkungan yang 100 yang terpilih. ok

    to all stay in touch yea

  63. jai says

    hi reey,

    awk calon simpanan ke? pihak jpa ada call awk x? tnya psal tarikh sesuai utk awk lapor diri? cadangn jpa bg 15 may dpn.

  64. reey says

    Hi jai.. Alhamdulillah jpa ada call i pagi tadi minta lapor diri 15/05.. U pun calon simpanan juga?.. Yes ada kwn.. I igt i sorg je calon simpanan yg tinggal belum dipanggil..hehehe

  65. jai says

    yup.. I pon calon simpanan. tp ms j pa call tu just nk tnya sama ada available ke x on that date and I stuju sj walaupon my last day dkt tempat keja ni 16 hb. tapi yang call td kate die akn telefon balik utk sah kan tarikh.

    utk yang interview bln lps cuba call spa. kdg2 boleh semak kputusan awal.

  66. saing-teman-den says

    hi messi
    result iv yg lepas rasanya ada dinyatakan dlm surat panggilan iv,boleh mula disemak pada 30april2012.
    jai….tak mengganggu pegawai spa ke nanti kalau call sblm masanya?

    tahniah pada reey n jai kerana berjaya :-)

  67. reey says

    Jai..
    u ada tye tak lapor diri kat mana?..i lupa nk tye sbb encik tu kata tunggu surat smpi..so i pun x tanye la..

    to saing-teman-den, tq..hopefully u pun berjaya gak..

  68. jai says

    I pon x tnya psl tu reey. jgn risau nant sy tya kn sebab sy dah inform pgawai tu sy akn dtg pjabat jpa amik surat tawaran bila dah siap. nnt sy update ok.

    kpd messi n teman… sy doakn awk bedua berjaya temuduga nnt. :-)

  69. saing-teman-den says

    tqvm jai n reey,wah….cptlah both of u lapor diri :-D….hope yg br iv bln lepas pun dpt lapor diri serentak dgn kumpulan kamu “the more the merrier”.apa pun kena tggu keputusan iv dulu baru bleh fikir next step……mudah2an berita baik buat semua

  70. Messi says

    Salam all
    I think result inteview da bole cek. Pegi kat website spa then klik kat semakan status pendaftaran. Sy gagal temuduga???? xde rezeki. Wish u guys all the best

  71. Emmy says

    Messi, saya dah tgk, tapi tarikh tutup urusan ialah 20/6/2011 utk temuduga yg tak berjaya..bukan ke saya pergi IV 29/3/2012..even saya g exam ptd pada 16/7/2011..how can??? Sebab result IV akan kuar 30/4/2012 kan?? Isnin nanti kalau tak silap..

  72. Emmy says

    Ntah la..tp seingat saya, penah dipanggil utk exam ptd ujung taun 2010 tapi tak pegi..exam 2011 pada 16/7/2011..panggilan exam sebulan b4 that..

  73. Boo says

    Maybe tarikh tutup urusan permohonan..
    But Harap2 spa x update lagi..
    Bcos tidak berjaya temuduga..kuciwa

  74. Emmy says

    Kalau ikut yg status pendaftaran tu, saya pon tidak berjaya temuduga..
    Boo, awak punye tarikh tutup urusan pon sama eh? 20/6/2011? Adakah ini bermaksud kita tak berjaya bagi IV yg kite lalui bulan Mac 2012 yg lalu?? Mungkin betul jugak sebab saya rasa panggilan exam lebih kurang dalam tarikh 20/6/2011 so g exam 16/7/2011..hurm takde rezeki lah..huhu

  75. Emmy says

    Saya rasa kecewa..hahaha penat je prepare macam2..beli buku smp beratus2 ringgit..hehe takpe lah..mungkin belum rezeki saya..

  76. jai says

    salam semua,

    jgn terlalu cepat buat andaian. status tutup urusan tu bkn bermaksud anda semua gagal intrvw. itu skadar maklumat tentang pemohonan pgambilan yang dibuat oleh spa. bermula dari tarikh tutup urusan bru calon akan dipanggil exam. konsep sama sj mcm job advertisement dkt jobstreet tu. ada tarikh buka jwatan n ada tarikh tutup. so xde kna mgena dgn kputusan intervw. jgn risau yer.. berdoa byk2 supaya dapat keputusan positif 30hb nnt. insyaAllah.. :-)

  77. Afhelmi says

    macamana tengok..? Saya apply balik xm ptd bulan 5, tarikh tutup urusan 5/3/2012 tapi dia tak panggil.. dia tulis tidak melepasi syarat semasa suruhanjaya.

    yang tarikh tutup urusan 20/6/2011 pulak dia tulis Status Permohonan: Lantikan Tetap..

    Mcamana nak tau bjaya tak bjaya?

  78. Emmy says

    Alfehmi, awak berjaya temuduga la maksudnya tu..lantikan tetap jawatan PTD! Tahniah alfehmi!!

  79. Emmy says

    Alfehmi, awak tak melepasi syarat utk exam 5/3/2012 pasal awak sekarang adalah PTD!! Dan lantikan tetap! Jadi tak perlu pergi exam lagi..itulah maksudnya anda berjaya interview aritu! Ape pon tahniah alfehmi!! Tahniah!!!

  80. Boo says

    Tahniah Afhelmi.
    Jadi status urusan tu dah diupdate oleh spa sbelom 30 april lagi n officially la kot tidak berjaya temuduga mac lepas.really frustrated.

  81. Afhelmi says

    Thanks.. Hope betul la memang lulus. Da la tak dipanggil xm y akan datang nie. Hu3.

    Hope emmy n boo bjaya dalam cubaan akan datang.

  82. Messi says

    Emmy n rakan2, jgn lah frust sgt, maybe boleh cube lagi, or maybe rezeki kat tmpat lain????
    To those yg muslim, troskan berdoa untuk future opportunity.
    “barangsiapa bertakwa pada Allah, Dia akan mngadakanya jalan keluar, dan memberi rezeki dari arah yg xdisangka2″

  83. jai says

    alfehmi,

    Sy rasa awk dah lulus intrview lps sebab nya status sy sblum ni simpanan lantikan, tapi bila dah diterima status tukar jdi lantikan tetap. Tahniah alfehmi. hope kita dapat join intake bln 5 ni

    kpd yang lain jgn putus asa… seorg PTD tidak mudah mgaku kalah! cuba lg masa dpan nnt.

  84. haziq says

    Assalamualaikum. Tahniah untuk yang berjaya mendapat lantikan tetap PTD dan yang tidak berjaya pasti tidak berputus asa dan akan cuba lagi sehingga berjaya.

    Ada tak sesiapa yang menjadi calon simpanan bagi PTD mac 2012 yang lalu? Apa nasib calon simpanan macam kita ni?

    Terima kasih.

  85. saing-teman-den says

    Boo,emmy….jgn putus asa(bykkan doa)tggu aja 30hb ni mana tahu rezeki kamu,afhelmi…tahniah n slmt bertugas in advance :-D
    nak tanya ada tak ant. kamu yg dipanggil exam bulan 5 nie?
    sabar menanti 30hb ni :-)

  86. haziq says

    saing-teman-den, awak dipanggil exam bulan 5 nie ke? awak pon sabar menanti 30hb ni? sy pon sabar menanti 30hb ni.

  87. saing-teman-den says

    haziq,sy x dipanggil exam pon,awak?sbb tue sy tanya,ada tak yg dipanggil exam,ada dpt surat ke? apa maksud kamu “calon simpanan macam kita” kat atas tadi? saya doakan kamu berjaya :-D

  88. haziq says

    saing-teman-den, saya tak dipanggil exam untuk bulan mei. maksud saya, berdasarkan dlm website profile spa tu, sy calon simpanan.mudah-mudahan ada peluang lagi.insyaAllah.amin.

    jai, tu yg tertulis di dlm website profile spa. congrat to you jai.

  89. saing-teman-den says

    hi emmy n boo,maaf bertanya,adakah pada status awak ditulis kenyataan “tidak berjaya”???

  90. jai says

    andai kata keputusan 30hb ni negatif , tapi keputusan muktamad adalah seperti dalam surat keputusan temuduga nnt. Sometimes a miracle happens. ada jgk yg asal nye calon simpanan, tapi bila surat keputusan sampai dapat lantikan tetap. Just pray a lot to God because He knows the best for us.

  91. Emmy says

    Erm saing teman den, yes kat status die tulis tidak berjaya temuduga..huhu insyallah akan cuba lagi..wat masa skang ni, keje je la kat tempat skang..hehehe

  92. mohd says

    sabar2 semua..belum lagi..setengah maklumat dalam sistem belum di update lagi…untu yang pergi interview mac/2012, sila hubungi talian ini dan beri no IC untuk semakan..03-88856342

  93. saing-teman-den says

    tq mohd kerana membantu…..ramai yang masih risau dan tertanya kerana semasa semak di link diatas sebelum ni,banyak keluar status kosong/tiada tertulis apa-apa,mudah2an semua berjaya :-D

  94. hapeace says

    Alhamdullilah, setelah disemak, ada rezeki kat PTD.. tahniah buat yg lain2 juga, utk yg tidak berjaya, insya-allah ada lagi peluang dan semoga yg terbaik

  95. den says

    result dah di umum di web spa, sila semak..tahniah kepada yang berjaya..syukur, saya berjaya

  96. haris says

    salam.

    tumpang tanya kalau jadi calon simpanan ada peluang ke?

    tahniah pada yang berjaya.

  97. momogun says

    tahniah kpd yang berjaya. yg kurang bernasib baik, teruskan cuba lagi. anda pasti boleh!

    Kalau ada siapa2 yang tau bila nak lapor diri, mungkin boleh kongsikan? Nak bagi notis resign letter kat current employer.
    Atau ada apa2 cadangan, pendapat.

    Thanks kwn2.

  98. jai says

    salam reey..

    belum lagi. td pg sy try call pegawai tu tp die tgh cuti. so on wed i’ll try again to contact the officer.

  99. azri says

    sy cuma nak bertanya, yang berjaya temuduga, parents awak semua professional atau tak professional ya?

    sy mintak maaf kalau soalan ini agak sensitif

  100. Rizuani says

    bekas profesional kot…my mother is a full time housewife and my father is a retired PPD

  101. den says

    ayah saya kerje di kilang papan je,pedalaman hulu selangor, emak tak keje…faktor latar belakang kluarga tak ambil kira kot..

  102. mie says

    baru je dapat interview untuk 12/5 nanti di Seremban..1st time interview PTD ni..ade membe2 da 3 kali pegi interview..feedback sume macam menakutkan..tapi lepas bace korangnye comment cam ok dah sikit..ahaha..kalau ad rezeki ad la kan..=)

  103. reey says

    Mie, interview ke exam?..

    jai,
    i ada call jpa lg tadi. officer tu cakap, lapor diri confirm 15/5 di MOSTI..tapi placement bkn di MOSTI just pinjam dewannya saja..tp i risau la sbb blm ada black n white.nk confirmkan nama pun xblh sbb en.rahman yg call i tu xde..yg pick up fon pun tolong jwb setakat yang dia tahu.FYI, nama i ada lg tau utk exam 12/5 ni..how come ye jadi mcm tu..takkan spa xupdate status i..risau la..call en.yazid tp dia outstation.. errmmm…

  104. Faz says

    Mie,rasanya awak dipanggil untuk exam pada 12/5 nanti.bukan interview.kalau lulus exam dan PAC then baru dipanggil interview.Semoga membuat persediaan yang cukup untuk exam nanti.Saya juga akan menduduki exam kali ke-4 pada 12/5.semoga akan lulus dan dipanggil ke PAC lagi kali ini.AMIN…

  105. saing-teman-den says

    mie n faz….doa saya kamu dan yang lain berjaya :-)

    reey n jai,makluman lapor diri yang dibincangkan,adakah melibatkan calon yg lulus baru2 ni?coz sy baru call,spa(lupa pulak nama pegawai terbabit) kata kena tggu surat(no1) utk sahkan penerimaan, surat(no.2)panggilan lapor diri, surat(no.3) dapat masa lapor diri (penempatan n kursus)….ada sesiapa yg cuba dptkan maklumat lebih tepat….mohon kongsi :-D…..berkenaan lapor diri kena contact jpa ke?atau mereka cont. kita?ke tggu surat (tempoh berapa lama)?

  106. reey says

    saing teman den,
    lapor diri ni utk yg calon simpanan sebelum batch awk ni..juga utk ptd kontrak n dpt lantikan tetap.. untuk u all yg baru berjaya iv ni kena tggu dulu ye.rasanya xlama mgkin sebulan dua atau kurang dr tu u all akn lapor diri la..

  107. says

    hmmm, sebulan dua lagi? lama lagi la menganggur ni… ada sesiapa tahu bila exact date utk lapor diri utk lantikan baru? terima kasih..

  108. Afhelmi says

    Bihis.. ko nganggur? Ko fresh grad ke ? Wa.. Hbat, muda2 da jadi ptd. Tahniah.

    Aku pun tak sabo nak lapor diri. Da 4 tahun kot keje kilang. Ha3.. ikat tie pun da lupe.

  109. jai says

    hi reey,

    I dah amik offer letter dkt jpa pg td. yes, report on 15 may vanue dewan perhimpunan mosti. 9a.m.. so u pon
    mst sama jg. I pon dapat call seat for ptd exam on 12 may.. but no point pg kn hehe.. just abaikan.. last time ms dpt result intervw esk tu exam ptd gak. that exam pon I x pg. so jgn risau yer. tarikh offer letter ni 30 april.. I.Allah dalam beberapa hari lg u dapat lah offer letter.. tahniah reey :-)

  110. jai says

    reey,

    nnt bila sdh dapat offer letter please do inform me ok.. coz I nk tau pasal kursus ptd unggul. dlm surat ni xde plak ckp pape psl kursus selepas daftar. my friend whos our batch dl kna pg kursus selama smggu, right after lapor
    diri and it was mentiond in his offer letter.

  111. Rizuani says

    untuk yg lulus interview baru2ni, dlam surat twaran nnti ade mention x k akan masuk jabatan mn?

  112. reey says

    jai,
    Alhamdulillah u dh dpt surat.. mgkin hari ni atau isnin dpn la i dpt klu diorg dh pos..kwn i yg dh 5 tahun jd ptd beritahu, skrg mungkin xde ptd unggul lg tp digantikn dgn lead camp n bbrp lg kursus lain. i pn xsure la..ape2pn kita tggu msa lapor diri nnti mesti mereka ada bgtau..tahniah juga utk u jai..utk yg lain2.. tggu je pasti xlama..

  113. ptd muda says

    Induksi umum (INTAN)-> SKMI (INTAN)-> Lead Camp (JPAM)-> PPP (Presentation) -> Book Review -> DPA

  114. K says

    utk makluman, utk lapor diri ikot batch, ada yg hari ni report duty terus dpt placement pastu esok dah kene masuk opis, ada yg lapor diri terus kursus semggu, bergantung kpd arrangement jpa.

    utk kursus ptd unggul mmg dah tak ada, digantikan dengan beberapa kursus2 lain: kursus asas dan pengenalan, kursus seminar kecemerlangan modal insan (skmi), leadership & development camp (lead camp), program penilaian professional (ppp), penilaian psikologi, dan beberapa book review. lps dah habis semua kursus2 nih, barulah anda semua akan dipertimbangkan utk proceed dgn diploma pengurusan awam (dpa[which i can confirm that batch u guys punya turn maybe lagi 3 tahun dr skrg]).

  115. jai says

    eh.. dah ubah ker? menarik ni kursus2 yang bakal di tempuhi. jadi K & Ptd muda, ini lah format baru utk batch yang baru dilantik ya? lambat lg dpa tu. cuma dlm surat tawaran tempoh percubaan dikenakn selama 6 bulan hingga 2 tahun.

  116. ptd muda says

    tempoh percubaan boleh dilanjutkan. batch 3/2009 masih belum menyertai DPA lagi. so get ready for ur 3yr wait to attend DPA. it might even be longer coz of the amount of 1/2010 ptd’s.

    as long as u just go wit the flow for all those kursus, u should not have a prob at all. for me personally the toughest was Lead camp. but thats like 10% of DPA. get prepared in advance.

  117. says

    Afhelmi. skrg kerja ngan private sector. Ini psal nak bagi resign letter awal2, takut lapor diri tu awal.. coz notis resign 1 bulan kat current employer aku ni.. means if report duty another two or three months or maybe more, so nganggur la bbrpa bulan tu.. haish..

    Hmm, lapor diri ikut batch ke? cmne tu? yg baru lulus temuduga baru2 ni ada pecahan batch2 lagi ke? konpius2! Ada yg boleh terangkan. Trima kasih. :-)

  118. jai says

    Based on my own understanding, what ptd muda was trying to say is, once you have reported for duty, you’ll start your duty as normal and through that, your work perfomance will be evaluated accordingly. In addition to that, our overall perfomance is determined by various aspects and one of the aspects is, we need to go through all the training courses including skmi, lead camp, ppp and dpa as well which are held by jpa. All these are comprised in 3 years of learning curve. Am i
    right?

  119. K says

    @rizuani exactly seperti yg diterangkan oleh encik jai di atas :D

    @bihis yg dimaksudkan ikut batch tu, ikut batch lantikan, semua yg lulus temuduga akan dijadikan satu batch lantikan. batch 1/2010 on the report duty itself terus dpt placement (which was on saturday n by the next monday terus masuk ofis), berlainan dgn batch 2/2010 they have to attend a week of kursus (yg ni tak pasti kursus apa, mcm orientation kot) n by the end of that week baru dpt placement. so bergantung kepada ketetapan oleh pihak jpa.

  120. momogun says

    Wow, banyak info baru. Terima kasih yg menyumbangkan maklumat dan pendapat. Nampaknya, lantikan baru yang lulus temuduga pada 30 April 2012 lalu terpaksa lah menunggu beberapa bulan lagi untuk lapor diri sebagai PTD. Harap kita semua bersabar.

  121. jai says

    batch sblum ni amik masa hampir 2 bulan dari tarikh kputusan intervw diumum kan. mid of july tahu result and 18 sept daftar msk. itu pon lambat msk sebab raya puasa.. faham2 lah kan.. ramai yang nk cuti dulu. so I guess, the waiting period of new batch intake should be shorter than that. sekadar pandangan peribadi. :-)

  122. Rizuani says

    at least harap2lh sebulan, sng nk bg surt resign, slagi xdpt surat twarani tkt nk bg srat resign lg..hehe

  123. momogun says

    Maybe after Gawai and Kaamatan Festival for new batch to report duty? or mid of June? Hopefully.

  124. curious says

    untuk batch yg br dpt lantikan tetap batch baru tahun 2012, ada yg dh dpt surat ke? just curious.

  125. momogun says

    Hi Curious,

    Sy pun belum dapat lagi. Kalau ada yg sudah dapat surat tawaran utk batch baru lantikan tetap 2012 ni, mungkin boleh kongsikan di ruangan ini. Sy pun curious juga bila tarikh lapor diri. Sama2 curious. Hehe. :-) Terima kasih.

  126. ptd muda says

    dulu my time, 3 minggu je selepas kuar result kat online. tpaksa bayar boss kompeni lama coz notis singkat. by d time i received the offer tru post, left bout 2weeks to resign.

  127. curious says

    Hi Momogun,

    In case sesiapa dapat surat, sila update kan ye. Terima kasih.

  128. Rizuani says

    jap2, ade satu solan, yg lulus baru2ni, lantikan tetap ke kontrak?…sbb ade yg kate tetap ade yg kontrak…hehe…blom dpt lgi….

  129. momogun says

    Dalam portal SPA, boleh cek dlm semakan status pendaftaran ada tertulis status lantikan tetap. Yg lain tak pasti.

  130. saing-teman-den says

    setelah disemak dilaman sesawang spa dan call pegawai spa—-adalah dimaklumkan(jika ada makluman lain sila kongsi)lantikan tetap bg yg lulus baru2 ini……tinggal tggu surat sahaja,sila uruskan diri sendiri dgn tmpt kerja skrg supaya tiada masalah masa depan. boleh call pegawai spa :-)……………sila jangan keliru dengan pengesahan jawatan(biasa makan masa 3thn kalau mengambil kira semua penilaian yg diberitahu oleh K dan ptd muda) nak lebih faham sila call jpa bahagian perkhidmatan……klu kawan2 atau mana2 pegawai berpengalaman ada maklumat lain mohon sgt2 kongsi TQVM :-D

  131. Abe Ku says

    Harap2 surat tawaran keluar dalam bulan ini sebab dah bagi notis letak jawatan 1 bulan..takut surat keluar lambat, alamatnya kena jadi penganggur untuk beberapa bulan nanti..

  132. Rizuani says

    aku blom confirm lagi tmpt koje skg sbb baru masuk 3 bulan…hehe…bleh 24 jam resign..hehe

  133. mohd says

    untuk lantikan tetap, surat akan dikeluarkan dalam tempoh 2 minggu ke 3 minggu selepas keptusan TEMUDUGA diumumkan..Calon lantikan tetap akan terus memulakan kerjaya dalam tempoh 30hari selepas KEPTUSAN TEMUDUGA diumumkan..

    wat masa ini, surat untuk mereka yang berstatus LANTIKAN TETAP masih belum ditandatangan oleh Big BOSS, dalam minggu ini akan settle..papepun, JPA akan ambil alih dari SPA setelah surat ditandangani, dan sebelum mereka POS, mereka akan hubungi CALON LANTIKAN TETAP untuk pertanyaan dan pengesahan.

    Harap bersabar ye semua dan pastikan TELEFON sentiasa dalam keadaan BERSEDIA.. Bagi calon simpanan, ianya bergantung kepada kekosongan, kadang2 kene tunggu 2 bulan, 3bulan, 6bulan, dan sometime ada hingga 1tahun, tapi yang pasti JPA tetap akan mengambil anda, cuma tidak tahu tarikh dan masa.

  134. momogun says

    Kalau ikut info terbaru ni, nampaknya kena bagi notis sekarang juga. Takut nanti tdk cukup tempoh sebulan notis, terpaksa bayar balik pula dgn company skrg. Boleh minta nombor telefon JPA Bhgian Perkhidmatan? Mahu confirmkan. TQ~! :-)

  135. Pele says

    Hi reey, u intake utk batch manasatu ya? Lantikan yg baru2 lulus temuduga tu ke?

  136. reey says

    pele,
    tidak2..i iv last year..batch sebelum yang lulus baru2 ni..utk yg baru lulus iv blm dipanggil lapor diri..

  137. Pele says

    reey,

    O, ingatkn yg latest iv tu.. wah, tahniah! selamat melapor diri.. apa2 info share2 la kat cni.

  138. Rizuani says

    name aku rizuani, kot2 klo ade yg melapor diri same ngn aku nntikan pls ler tegur aku, ade ler gk geng tipsPTD kt sane nnti..haha

  139. jai says

    hi reey,

    surat terima tawaran kena hantar semula ke spa. i baru blik dr spa ni. oficer tu ada,ingtkn suruh bw xray skali. ada setengah jabatan akn minta photo xray tu. u dah prepare semua?

  140. Amoi says

    Hi friends,

    I would like to ask one question. Do they provide accomodation for new PTD from first day of report duty?

    Thanks.

  141. K says

    @Amoi unfortunately no accomodation provided. wherever u r from n wherever u r posted everything is ‘sendirian berhad’. congratulations n good luck :)

    p/s but of course u can apply for quarters afterwards. :D

  142. reey says

    hi jai,
    td i called spa..officer tu minta i faks je surat tu..so everything is done..berdebar lak rasanya..u agak2 ramai ke yg lapor diri nnti?

  143. Rizuani says

    ade pepe brita x untuk yg llus iv baru2ni?…bile tarikh lapor diri…smalam dpt info dari srg mber kepada mber aku yg sorg PTD kontrak skg. die kate mgkin yg llus IV baru2ni lapor dri bulan 9….btol or x, aku xtau tpi klo betol lame sgt tuuuuuuuuuuuuuu….

  144. Amoi says

    @K Thanks for the info. I don’t know where to stay once reporting for duty.

    @Rizuani. Is it true we will report duty by September? After General Election, After Raya, After Merdeka? Wow! What a long wait. Anyway, thanks. If there is a confirmation regarding to the date, please update. Thanks u very much.

  145. jai says

    reey,

    if x silap sy ada 19 yang lapor diri nnt..

    EnginHs,

    mcm kenal je nick name ni. ko ex uia kan? ni mst ptd kat kmnterian komoditi asas tani ni.

  146. reey says

    jai..klu 19 org maknanya semuanya calon simpanan la.. tp haritu peg kat jpa bgtau, kita lapor diri ni sekali dgn ptd kontrak yg dpt tetap.sbb tu pinjam dewan mosti..klu setakat 19 guna bilik meeting jpa pn blh..hehe..andaian je..

  147. hakeem says

    Ade x antara calon simpanan yg status pendaftarannya da tukar jd lantikan tetap utk interview baru2 ini?

  148. hakeem says

    haziq, haris, same as me. Alhamdulillah… nm depan pn da dkt2 nk sm, trio ha…nnt spe2 yg ade info psl nk lapor diri, jgn lpe update…

  149. jai says

    hi reey… yer ke? myb jgk skali dgn ptd kontrak. ramai la waktu lapor diri nnt. rs x sabar tggu selasa dpn pon ada gak.. hehe.

  150. haziq says

    Hakeem, Haris. Alhamdulillah syukur. InsyaAllah satu hari nanti trio ni boleh bertemu. Kalau ada apa2 latest info or update, please do share.

  151. reey says

    wow beruntungnya trio ni..hihi..i tggu 10 bulan baru dpt lantikan tetap..seksa gak la..tp syukur..

  152. haris says

    syukur. hari tu ada tanya spa dan dia suruh tunggu surat.
    spa dah keluarkan surat katanya. sebab tu tanya bila agaknya lapor diri. nak uruskan resignation.

  153. hakeem says

    Para pegawai di SPA sgt membantu, terima kasih…biasenye induksi dulu ke or msk jabatan dulu???

  154. Afhelmi says

    Alhamdulillah untuk trio Dato’ H. Ha3.

    4 hb jun, intan bukit kiara kick start DPA 2012.

    So kita ni lapor diri jun la agaknya. Sbab 300 senior kita akan tggl kan jabatan masing2 untuk at least 6 bulan.

  155. hapeace says

    @Amoi, as of today i haven’t received any letter :)

    Kalu masuk jun bole lg tahan, tapi kalau lepas raya tue.. wah.. lamanya, dh tender lama dh ni, mmg kena cari part time kejap hehehe

  156. mohd says

    guys..ni information terbaru dari JPA, Bhagian Perkhidmatan,.untuk calon lantikan tetap (batch interview bulan 3/2012), anda akan memulakan kerjaya pada minggu pertama jun (kemungkinan) atau minggu kedua..

    mereka akan terus POS surat lapor diri, jadi sentiasa semak peti POS dan be ready to start your career…good luck guys…

  157. Amoi says

    @hapeace, thanks for responding. :-)

    Was sooo woried waiting for soooo long..

    I also already tender my 1 month notice to my current employer. I think we’ll be unemployed for another few months if report duty is after Raya, after Merdeka and after General Election. Oh no!

  158. Anwar says

    hye all,

    im waiting for the offer letter too :)
    my company needs 2month notice for resignation.
    but haven’t received any offer letter yet.
    nak resign awal without black n white bahaya jgk kn..

  159. Rizuani says

    hhmmm…kite lapor dri nnti dkt putrajaya kn?…krg da ade tmpt nk menginap ke?…aku xcr lg ni…ade blik2 ksg x utk disewa?..hehe

  160. hakeem says

    Bagaimana kebiasaannya penempatan utk para pegawai PTD baru ditentukan, adakah secara rawak ataupun berdasarkan kelulusan akademik? Aik, jd sebutan plak trio h ni..huhu…

  161. mohd says

    to ANWAR,
    better you bagi resign letter start now…sebab company saya pun kena 2 bulan, tp yesterday saya kol JPA (bahagian perkhidmatan), pegawai berkenaan kate intake early june, so dah boleh bagi resign letter…

    Utk kepastian, u try call JPA, sambungan bahagian perkhidmatan,.

  162. Anwar says

    tq mohd,

    i pn ada call jpa and he said that lapor diri on mid june.
    now, jpa tgh set exact date and letter will be sent to us in this week.

    kalu cmtu kene bayar balik la jawabnya kt company skrg..

  163. says

    Hi semua.

    Nak tanya kepada yang dah berjaya dilantik sebagai PTD, time exam tu korg dpt jwb semua tak untuk soalan penyelesaian masalah? or time korg tu xde lagi? Saya baru je menduduki exam PTD 12 May yg lalu. Thanks

  164. Luke Skywalker says

    Saya ada masuk web JPA td, sy tanya bila tarikh lapor diri utk yg lulu temuduga March 2012 melalui “Sistem Maklum Balas JPA”. Berikut merupakan jawapan yang sy dapat:

    Nama: Bahagian Pembangunan Organisasi

    Mesej:

    Assalammualaikum w/b.t

    Pihak tuan adalah dinasihatkan untuk menunggu surat tawaran pelantikan daripada pihak Suruhananjaya Perkhidmatan Awam. Sekian, untuk makluman.

    Terima Kasih

    Bahagian Pembangunan Organisasi

    Jabatan Perkhidmatan awam

    @Saiful

    xdpt jawab semua tp ada jawab 90% soalan. maybe dalam 65% yakin betul. Sebab masa sy exam tu, kalau x silap, 45 soalan & masa menjawab 40minit.

  165. anwar shbb says

    dear fren,

    me one of the candidate yang dah berjaya lepas… so tertanya2 jugak… bila kita boleh lapor diri….

    niway, salam perkenalan… jumpa di sana…. i’allah…

    @saiful,

    one tips for u… no one can answer perfectly…. tak silap ak dia amik candidate with 75% and above….i’allah ko pasti akan
    bejaya….

  166. hakeem says

    Brape sbnrnye pengambilan PTD utk intake plg latest ni ye? Mengikut statistik pengambilan b4 interview, bilangan kekosongan cm 100 n smpanan plak 50 je. Ps2 cm rmai calon laki2 yg berjaya…

  167. anwar shbb says

    ntahla… masa lapor diri baru tahu brapa yg dah berjaya….

    niway ak rasa diorng nak lebihkan calon lelaki plak kot dis time around… my 2 cents..

    nak tender letter pun tak brani lgi ni… sbb jangkaan kuat lepas raya… ntahla…

  168. Rizuani says

    aah, akupon xbrani lagi nk tender, tpi disebabkan aku blom confirm lagi kt company skg, so tender 24 hours is possible…hehe…cume siankan kt bos ler kn cari urgent…hhmmm….so cmner krgnyr penempatan nnti?…da ade ke?

  169. saing-teman-den says

    wooooooo……..lama xbukak sesawang ni cz bz siapkan semua kerja & baru balik bercuti….hehehe byk rakan baru(tahniah pada hakeem,haziq n haris atas pertukaran status-jumpa nanti lapor diri)……mohd tq4info……hapeace,amoi,anuar(samalah kita sy pon dah lama tender my resignation…….hehehe jumpa masa lapor diri nanti) Jgn risau yg penting siapkan semua kerja n tugas tempat kerja sekarang sebaik mungkin n tinggalkan nama baik :-)………to saiful semoga berjaya dlm exam baru2 nie(prepare for PAC pulak) :-D

  170. K says

    kalu bab penempatan ni slalunya pegawai hanya akan dpt tau pada hari lapor diri (kalu ada kursus seminggu, will be announced on the very last day kursus tu).

    situasi2 penempatan:

    situasi 1 – ditempatkan di kementerian/jabatan di putrajaya/KL. penempatan dalaman di bahagian2/jabatan2 di putrajaya/KL.
    (i.e. jabatan perkhidmatan awam -> intan, bukit kiara)
    (i.e. kementerian pengangkutan -> bahagian kewangan)

    situasi 2 – ditempatkan di kementerian/jabatan di putrajaya/KL. penempatan dalaman ke jabatan2 negeri (semenanjung & sabah/sarawak).
    (i.e. kementerian pelajaran malaysia -> jabatan pelajaran negeri perak)
    (i.e. jabatan perdana menteri -> majlis keselamatan negara -> majlis keselamatan negara, negeri sarawak)

    situasi 3 – ditempatkan di kementerian/jabatan di putrajaya/KL. penempatan dalaman ke jabatan2 negeri (semenanjung & sabah,sarawak). penempatan dalaman ke cawangan2.
    (i.e. kementerian kesihatan malaysia -> jabatan kesihatan negeri pahang -> hospital tengku ampuan afzan, kuantan)

    situasi 4 – ditempatkan di pentadbiran setiausaha kerajaan (selangor/perak/pulau pinang/pahang/melaka). penempatan dalaman ke jabatan negeri/bahagian.
    (i.e. suk selangor -> bahagian pengurusan sumber manusia)
    (i.e. suk melaka -> jabatan kewangan & perbendaharaan negeri melaka)

    situasi 5 – ditempatkan di pentadbiran setiausaha kerajaan (selangor/perak/pulau pinang/pahang/melaka). penempatan dalaman ke daerah2.
    (i.e. suk perak -> pejabat daerah/tanah manjung)

    – sekadar berkongsi utk persediaan fizikal dan mental :) -

  171. anwar shbb says

    hahahha… adoi cuak la plak…. ak rasa better jangan tender surat lgi…. sbb bnyak sgt rumours pun ada…apa pun kita tunggu surat…. yes , kita tinggalkan nama yang baik di compny kita keja… one day kita akan jumpa jgak… :)

    kepada senior2 yang dah lama disini… kalau ada apa2 info… kongsi2 la ye… haha…

  172. PTD Officer says

    Salam kepada semua yang berada dalam forum ini..mula2 tahniah diucapkan kepada yang berjaya..anda secara rasminya telah menjadi warga PTD, hanya menunggu untuk langkah pertaman ke tempat kerja sahaja..

    Saya ingin memberitahu satu perkara disini, iaitu LAPOR DIRI..Saya tengok banyak sangat info, ada yang betul, ada yang macam tak tentu arah..kepda semua, just relax…kepada semua yang mendapat LANTIKAN TETAP, anda akan lapor diri paling lewat 16 Jun 2012, anda akan menggantikan PTD Officer M41 yang ikuti kursus DPA 6bulan bermula 4Jun2012..Jadi, bagi bekerja sekarang, anda boleh menghantar notis, jika masih ragu2, hubungi Bahagian Perkhidmatan..Sebab bila dapat surat lapor diri, akan hanya akan ada masa dalam 2 minggu sahaja untuk bersedia..

    Tahun ini, intake PTD akan berlaku On-Time, tiada lantikan lewat seperti mana ada ahli forum katakan..harap semua bertenang, jangan pening2,.Bagi calon LANTIKAN TETAP, tahniah, beberapa minggu lagi (3-4 minggu)akan lapo diri..just wait for the later…Ahli S/jaya
    sedangkan menetapkan tarikh lapor diri..by nest week, surat akan mula diPOS..just be ready semua…

  173. hakeem says

    To PTD Officer,

    Terima kasih diatas maklumat yang diberikan. Saya ingin bertanya, sebelum surat lantikan dihantar, adakah pihak JPA akan mnghubungi kami terlebih dahulu melalui telefon sebagai pengesahan? Dan sekiranya kami terlepas untuk menjawab panggilan tersebut, adakah cara lain untuk pihak JPA untuk menghubungi kami bagi tujuan pengesahan tersebut?

  174. Amoi says

    Thanks a lot PTD Officer. That’s a relieve for me. I have tendered my one notice earlier this month, so just have to wait by the end of the month to leave the company. It will be enough to prepare before reporting for duty especially on medical checkup and other documentation needed. Once again, thanks! But, still waiting for the letter anyway. Cheers! :-)

  175. anwar shbb says

    to ptd officer…

    thank u senior…. actually we are reasonably nervous since we heard so many tough things are awaiting us ahead.. hahaha…

    niway, we seek your helping hand in order to ease our tension and make us a great officer in the future…

    so , frens, once dah dapat surat or call, update here…. thank u.. :)

  176. PTD Officer says

    JPA hanya akan hubungi melalui TELEFON untuk kes pertukaran status CALON SIMPANAN, untuk calon TETAP setakat ini melalui surat sahaja.

    jangan risau, jika surat sudah dipos, saya akan maklumkan dalam forum ini

  177. Luke Skywalker says

    @PTD Officer

    Bagaimana utk calon yang lulus temuduga pada bulan Mac baru2 ni? Adakah kami dikira sebagai calon TETAP, maaf kerana bertanya sebab sy masih lagi tidak faham.

  178. hapeace says

    Bole plan utk cuti sekolah camni :).. harap2 dlm minggu ke dua bulan June lapor diri

  179. PTD Officer says

    @LUKE SKYWALKER:

    Untuk semak status LANTIKAN:
    1) masuk sesawang SPA.GOV.MY
    2) Pilih menu ‘Semakan Status Pendaftaran’ di bawah PILIHAN ‘Semakan Online’
    3) Masukkan No. K/P dan Kata Laluan pada Paparan
    5) Dibahagian atas sebelah kiri, sila Pilih link ‘Semakan Status Permohonan’
    6) Sila lihat update pada ‘status permohonan jawatan semasa’..SILA LIHAT PADA RUANG STATUS URUSAN: Lantikan Tetap atau Simpanan.

    Anda boleh tahu status anda sama ada anda calon simpanan atau tetap.

    terima kasih

  180. PTD Officer says

    Ni muktamad:

    Surat telah kami POS gunakan POS LAJU tgh hari tadi..dalam hari sabtu atau isnin akan sampai..make sure ada penghuni di alamat berkenaan, jika tidak surat akan return ke depoh.

    Lapor diri pada 13 June 2012..

    Anda akan terus mengikuti kursus selama 2minggu dilokasi terpilih bermula pada 13jun 2012..

    Tahniah semua yang berjaya dan selamat membangun kerjaya bersama Perkhidmatan AWAM…WELCOME TO THE CLUB..!!!PTD CLUB..!!!

  181. saing-teman-den says

    tqvm…..tadi dah dapat panggilan dari JPA——(lapor diri 13/6 diputrajaya kemudian terus kursus disatu tempat hingga 22/6 kemudian dapat penempatan utk mula berkhidmat lain2 maklumat lengkap dalam surat)….hehehheeh :-D….jumpa lapor masa diri…..terima kasih banyak2 kepada semua :-D :-D :-D

  182. salji biru says

    PTD Officer, blh tlg clarify berkenaan:

    1. ‘kes pertukaran CALON SIMPANAN’ bit unclear. Maksudnya calon simpanan tersebut asalnya simpanan kemudian dilantik tetap atau bagaimana

    2. Berapa statistik mutakhir utk bakal PTD yg melapor diri pada 13 Jun nanti.

    Maaf, mohon pencerahan.

  183. Pele says

    Akhirnya penantian selama ini terjawab sudah! Jumpa di sana kawan2! Terima kasih! :-)

  184. Rizuani says

    name aku Rizuani, agk2 klo krg nmpk ade bdak kmpg mase lapor diri tu aku ler tu. tego2 ler ye…salam perkenalan..hehe

  185. Amoi says

    Finally! I got a call from JPA this afternoon. It was confirmed the date for report duty is on 13th June 2012. Need to be there by 12th June, need to book a hotel for one night. Oh, need a lot of thing to do after this. Yeah, another adventurous journey to come! See u guys there! Cheers! :-)

  186. anwar shbb says

    alhamdulillah….

    i also got the phone call….so guys c u there…. so i believe we need to know each other fromm now on…

    niway salam perkenalan geng…. :)

    tq senior @ptd officer………

  187. Hafiz says

    just got the call today! alhamdulillah~
    eventho i am calon simpanan, they call me for lapor diri next 13th.
    see u guys there! =D

  188. Afhelmi says

    All from all over Msia will report duty at Putrajaya?

    Lucky I stayed in KL currently.

    C u soon guys.. Urm.. kita lapor diri kena mintak orang anto la kan? Takkan nak tinggal keta 10 hari kat Kementerian Wilayah tu.

  189. Amoi says

    I need to find an affordable hotel nearby Putrajaya for overnight before report duty. Anyone can suggest one for me? Thanks. :-)

  190. anwar shbb says

    amoi…

    during conversation with JPA staff… she told me they have something like a rent room the rate paid as per daily basis… may be u can ask them…… my 2 cents…

  191. hakeem says

    Rsnye sume yg berjaya utk lapor diri dpt call dr JPA hr ni. Mksdnye sepanjang 10 hari kursus tu mmg kne stay sndrila ek, penginapan x disediakanla ek? See u all there, let us do our best for the induction…

  192. hakeem says

    Owh, okla cm2…ade pape tips utk kursus plak? Persediaan yg kite perlu buat sebelum menghadiri kursus ni? Ps kursus trus kne masuk kerja or diberi masa utk buat persiapan dulu?

  193. anwar shbb says

    tak payah peningkan kepala….

    next monday surat kita sampai selewatnya….so ak rasa sempat kita buat preparation….

    10 hari tu suma makan/penginapan mmg disediakan… and it is like 10% of DPA… ahaha…

    and after 10days, kita akan ditentukan penempatan,… and dat time kita akan dapat quaters.. and quaters perlu dimohon masa daftar 13 june ni… suma info ni dari JPA….

  194. K says

    jgn risau sgt lah, anggap je tu orientasi, induction akan ada kursus lain, layankan je, heheh…

  195. curious says

    nampak gaya mcm semua dh dpt call je.tp saya belum terima apa2 call dari jpa.risaunya.

  196. Sha says

    Hi curious,

    Sy pun blum dpt call. Tp xpela kt tggu surat je sbb PTD officer pun da bgtau surat smlm dah di pos :)

  197. hapeace says

    sy pun dh dpt call semlm, same info dgn yg lain2..insya-allah ramai2 kiter jumpa kat pjaya.. tegur2 yek :).. lokasi kursus dirahsiakan lak.. cam suprise lak tu

  198. haziq says

    To all, congratz sbb korang dh dpt call.

    Sha, saya pon belum dpt call. just tgu surat. doa2 bg surat sampai dgn selamat.

  199. saing-teman-den says

    salam guys,saya dah dpt surat(pos laju-sampul putih urusan seripaduka baginda)tepat jam 2.26pm lepas solat jumaat n makan tghari :-)……………..again TQVM semua :-D

  200. Amoi says

    Wow, u guys got the letter so fast! I still haven’t received it yet. So, anything want to share about the letter? What to do? What to prepare? Where, when, whatever, anything interesting. :-)

    Thanks anwar shbb for the responding. And thanks all for the interesting info.

    One thing I would like to share with you, based on the info from my PTD friend (whom will be going for DPA next month), that the 10 days course/induksi will be like the PAC, need to be fit, run here and there. My friend advised me to start exercise now. Huhh!

  201. anwar shbb says

    congrats to abe ku and saing teman den…..

    wahhh amoi… u looks so excited ha??… hahaha.. definitely we cant wait to run like headless chicken , dont we??… hahahhaa

  202. saing-teman-den says

    FYI,ada 2 surat dlm satu sampul,satu drpd JPA n satu lg drpd SPA…..lapor diri 13/6 di dewan serbaguna menara seri wilayah jam 8.30pagi…..kemudian ada taklimat dan terus pergi kursus yang dinamakan KURSUS ASAS PTD SIRI 1/2012.Ada bbrp tugas yg mesti dilaksana sebelum tarikh tersebut iaitu meliputi—–setuju terima,medical checkup,akuan sumpah dll serta persiapan diri yg perlu dibawa semasa lapor diri,tempat kursus akan diberitahu masa taklimat hari lapor diri…..last day kursus 22/6(ada sesi ikrar dan majlis penyampaian watikah penempatan :-D

  203. Bihis says

    @saing-teman-den, Terima kasih atas perkongsian kandungan surat lapor diri tu. Sangat berguna kpd kmi yg masih tertunggu2 surat tersebut smpai.

    @anwar shbb, Berkenaan penginapan sbelum lapor diri tu ada maklumat tambahan tak? Sy sgt rsau psal penginapan ni. Maklumlah terbang dari jauh. Terima kasih banyak. :-)

  204. saing-teman-den says

    setakat dlm surat tak bgtau apa2(call pegawai-mereka beritahu dirahsiakan)so kenalah bersabar n ikut sahaja arahan yg diberi……..tp ada diberi tentatif lengkap aktiviti sepjg kursus asas 10hari tu……..saya rasa maybe terus masuk office isnin berikutnya :-D

  205. saing-teman-den says

    penginapan bg yg dtg awal seblm lapor diri urus sendiri…tp klu bg pegawai baru dr sabah n sarawak(sy rasa baik call pegawai spa/jpa terbabit)……………..start 13/6 semua(mkn minum,penginapan) ditanggung kerajaan…..dalam kursus ada byk sesi/slot bkenaan kerja ptd nie,so ada byk peluang utk terus tanya mereka yg arif dgn lebih detail :-D…………..(saya rasa bg yg datang awal boleh cari hotel area bangi dekat jer nak keputrajaya tak sampai 15minit)

  206. anwar shbb says

    bihis… cuba call JPA…. sbb diaorng ada cakap… ada sewa bilik dengan kadar harian… so for me better sewa bilik penginapan di putrajaya it self…. so the very next morning boleh terus register…. fly dari jauh ke?.. hehe

    den.. ko dah ready ke beb?.. haha

  207. haziq says

    Tak dpt call dr JPA lagi tp surat sampai di rumah 12.30 tgh hari td. Cepat betul. Lepas balik kerja lewat ptg baru boleh tengok. Alhamdulillah. Hope to see you guys di tempat lapor diri.

  208. anwar shbb says

    rizuani….

    thanx for the link… such a very informative…. adoi terasa susah bagai plak nak tetapkan jawatan… haha….

  209. haziq says

    saya ada satu soalan untuk sahabat2 yang dah terima surat. adakah kita perlu mengisi ‘surat setuju terima tawaran pelantikan secara online’ di website spa? mohon kongsi pendapat atau maklumat.

  210. hakeem says

    Lokasi kursus dirahsiakan?? Mksdnye ms lapor diri tue cuma ada taklimat je la. Bkn ke kursus biasenye dibuat di INTAN Bukit Kiara bg pengambilan PTD baru, ade kemungkinan ke kursus tu diadakan di INTAN yg b’jauhan…nk tnye mereka yg br lapor diri 15/05 lps tentu tgh sebok ngn kursus…

  211. anwar shbb says

    yeah… make sure klik tu betol… jgan g tekan tidak plak…. kang habeh terus… sbb skali je click… tade undo lagi dah….

  212. haziq says

    rizuani dan anwar shbb, tetapi bila dh masukkan info dan hantar, tiada apa2 yang keluar. just an icon with ‘Tiada maklumat dicari’ yg keluar.

  213. hakeem says

    Dah leh isi ke surat setuju terima lantikan secara online tu? Ade sape2 yg dah isi n sudi kongsi maklumat…

  214. haziq says

    A quick question untuk yg dh isi surat setuju terima lantikan online? Apa yg sepatutnya akan keluar bila anda dah ‘hit’ butang hantar? Thank you.

  215. haziq says

    Hakeem, awak pon experienced hal yg sama jugak ke? Ni jadi risau balik ni..Alhamdulillah. Nanti saling menegur la ye.

  216. hakeem says

    Aah, sm la keluar ikon ‘tiada maklumat dicari’. Perghh..penuh ngn kerisauan la…Xpe. kite think positif ek, maybe maklumat blom update lg. Lgpn br hr ni terima surat kn. Yg lain ade yg da reply surat terima lantikan online tu?

  217. saing-teman-den says

    guys,
    bila klik butang setuju terima…..maklumat lengkap termasuk tarikh surat lantikan akan terpapar lepastue dibahagian bawah kena klik butang terima@ tolak n ada tertera

    Calon hanya boleh menjawab Setuju/Tidak Setuju Terima Pelantikan sekali sahaja.

    Sekiranya calon menerima tawaran pelantikan, calon hendaklah mencetak dua (2) salinan surat Setuju Terima untuk dibawa semasa melaporkan diri di Kementerian/Jabatan yang berkenaan.

    Sekiranya tuan/puan menolak tawaran ini, permohonan ke jawatan yang sama hanya akan dipertimbangkan selepas tempoh 3 tahun dan permohonan ke jawatan-jawatan lain hanya akan dipertimbangkan selepas tempoh 1 tahun dari tarikh surat tawaran.

    Terima kasih.

    selamat mencuba :-D

  218. saing-teman-den says

    guys,
    bila klik butang setuju terima…..maklumat lengkap termasuk tarikh surat lantikan akan terpapar lepastue dibahagian bawah kena klik butang terima@ tolak n ada tertera

    Calon hanya boleh menjawab Setuju/Tidak Setuju Terima Pelantikan sekali sahaja.

    Sekiranya calon menerima tawaran pelantikan, calon hendaklah mencetak dua (2) salinan surat Setuju Terima untuk dibawa semasa melaporkan diri di Kementerian/Jabatan yang berkenaan.

    Sekiranya tuan/puan menolak tawaran ini, permohonan ke jawatan yang sama hanya akan dipertimbangkan selepas tempoh 3 tahun dan permohonan ke jawatan-jawatan lain hanya akan dipertimbangkan selepas tempoh 1 tahun dari tarikh surat tawaran.

    Terima kasih.

    selamat mencuba :-D

  219. saing-teman-den says

    mungkin ke kursus di intan bukit kiara coz senior ptd akan mula kursus DPA 4/6/12 hgga 31/12/12 nie disana….takkan bertembung dgn mereka kot?

  220. saing-teman-den says

    sy reply sebaik terima surat…..tp yg 3helaian setuju terima yg dihantar dirumah pon saya isi n faks satu ke SPA……on9 n manual dua2 diisi

  221. hakeem says

    Hmmm…logik gk tp INTAN Bukit Kiara 2 bkn ke besar?? Kalau INTENGAH pn dkt gk ngn situ kn, ade kemungkinan ke kene kursus kt INTURA, INTIM or IKWAS walaupon lapor diri kt Putrajaya?

  222. hapeace says

    sy lak yg on9 tu sy dh isi awal2 lepas dpt result on9 terus click submit, yg surat manual tu nnti sy akan pos gak

    pack gak tentatif tu.. shortform cam GI, UKJK tu ada sesape tau tak? yg best kembara dr pagi sampi ke ptg :)

  223. saing-teman-den says

    #hapeace,cpt tol huhuhuhu cemerlang sungguh ;-)……..yg GI tu kurang pasti,tp UKJK tue maknanya Ujian Kecergasan Jasmani Kebangsaan(google n cuba buat persediaan)……..mmg pack gilos tentatifnya….sy pon rasa kembara cambest….protokol siap stimulasi hehehehehehe………mmg xsenang duduk den….taksabar pon ada :-D

    #hakeem,mgkin dkt2 putrajaya tp klu jauh2 pon best gak :-D

  224. haziq says

    Hakeem, awak dh try submit setuju terima tawaran lantikan secara online lagi tak? I tried again today but still face the same problem. Icon with ‘Tiada maklumat yang dicari’ appeared. So weird and I am worried.

  225. Sha says

    Guys…

    Surat SPA setuju terima tu kne pos or fax?
    Ade deadline ble last hntr ke?

    Btw, risau gler psl kursus induksi ni. Kinda nervous huhu

  226. hapeace says

    @saing-teman : thanks bro.. akan ku telaah nnti

    @ PTD Officer : Thanks Tuan, dok teka2 pe agak nyer GI tu sbb 7 slot hehehe

    @Sha, sy akan poslaju, tapi akan buat salinan utk bwk time pendaftaran

    @Kengkawan.. camne nk kenal2 korang semua time 16hb tu? yg tao nama sebenar cam rizuani,hakim,hazeeq, anwar, hafiz (sama cam nama sy gak)

  227. hakeem says

    To haziq: sy still sm gk cm awk, kuar icon ‘tiada maklumat dicari’. Yg penting kt dapat surat lantikan yg sbnr. Xpe, nnt hr isnin kt try call jpa n tnye psl surat terima lantikan online 2 ye.

    To hapeace: Pe kate kte pkai name tag, ps2 ms induksi kn da xleh nk pkai name tag, kne pkai no. je…

    Ade kwn2 yg lain yg menghadapi mslh dgn surat setuju terima lantikan cm sy n haziq x?

  228. Hafiz says

    same here, still keluar icon “tiada maklumat dicari”..
    surat pun xsampai lagi..
    insyaallah next week kot baru sampai.penang jauh from KL.

    @hapeace; nama kita glamer.hehe

  229. haziq says

    To hakeem, I plan to contact spa and jpa on Monday regarding this issue.

    To hapeace, maybe using ‘tipsptd’ as our ‘keyword’ during introduction so that we can recognize each other easily.

    To hafiz, you dari penang ke? nice to know you. Hope to see you one day.

  230. anwar shbb says

    ak yang di kedah pun da sampai bro… haha…takkan penang belum lagi….

    redah laut kot… hahaha

  231. hafiz says

    maybe sebab xde org kt rumah kot..
    if next week xsampai lg mmg kn call JPA balik..
    ke posmen cuti.hehe
    @haziq; yup,penang.see u on lapor diri nanti k . =)

  232. hakeem says

    Ok haziq, nnt ade pape info psl surat terima lantikan online 2, pls update k… so, kne prepare utk induksi la kn, byk program, fizikal n mental, cm PAC gk…

  233. haziq says

    Hakeem, saya dah called En.Yazid Bahagian Pengambilan SPA. Berkenaan surat terima lantikan online kita yang ada prob tu, katanya terus fax dan tak perlu pos..tu la, banyak nak kena prepare ni.

  234. Rizuani says

    aku da isi yg sura terima tawaran online tu. untuk maklumat tempat lahir ibu, korang kn letak tmpat lahir ibu/mama/umi/mom korang. jgn ltak tmpt lahir sndri sbb bile aku ltak tmpt lahir sndri die kua no information available tpi bili masuk tmpt lahir mak aku baru die kua maklumat kite. pastu click terima and print 2 copy…hehehe

  235. haziq says

    Rizuani, mmg dh isi seperti yang sepatutnya tetapi masalah yang sama berulang kembali. Nasib baik dah bgtau pihak SPA berkenaan hal ni.

    Hakeem, katanya kalau boleh secepat yang mungkin sbb SPA nk feedback cepat. Surat secara online tu supaya SPA dpt feedback cepat. Since kita punya ni ada prob, disarankan guna plan B (faks).

  236. hakeem says

    Haziq: Ok, thanx for the info. Sy xsmpt plak nk hubungi pihak SPA siang td psl bz siapkn kije b4 last day kije esk. I’ll try fax the letter lately by this tuesday.

    Anwar: Standard kne cukur, cm PAC dl gk la…sume da ready utk UKJK???

  237. Momogun says

    Akhirnya dapat surat yang terbang ke Sabah sampai juga. Syukur lah. Penerimaan online sudah dibuat. Adakah borang hardcopy tu perlu difakskan ke JPA juga dengan segera? Mohon penjelasan.

  238. Momogun says

    Hai I am No. 3, ko Sabahan ka? Sy interview 29hb Mac d SPA tu. Amoi pun Sabahan jgka? Bila mau brtolak ke KL, stay dmana nanti? Jom sama2. :-)

  239. I am No.3 says

    @Momogun
    Ya, sy sabahan.
    Sy pigi KL 12hb. 22hb balik KK.

    @Amoi
    Sy interview 29hb Mac aritu.

    Bah, jumpa kamu d Putrajaya nnt.

    Btw,
    Kotobian Tadau Tagazo Do Kaamatan!!

  240. anwar shbb says

    frens…

    jom tukar2 fb skang… so masa daftar nanti tadelah kekok sgt…. hahha….

  241. Hafiz says

    baru sudah medical checkup…for those yang belum buat, better buat cepat2. urine drug test take 2 weeks kat gov hospital..
    takut xsempat je nnti..

  242. hakeem says

    Setuju dgn cadangan anwar shbb…tp spe yg nk mulekan dlu…

    Hafiz: ko g hospital mn, brape lm kne tggu??

  243. Afhelmi says

    Status Permohonan dah tukar jadi Terima Tawaran Lantikan dari lantikan tetap sebelum ni. hu3.

    Nanti bkenal2 la kita ye. batch kita kecik je kan. dalam 100 orang je.. bole je knal smua.

  244. hakeem says

    Eh, btol ke batch kt 100 org je, bkn ke ngn pnambahan trio datuk H yg tlh tkr status dr simpanan ke lantikn tetap da jdkn lbh dr itu. Itupn yg diketahui, yg xdiketahui…tp xpela, mayb dlm 100 lbh cm2la kn…

  245. anwar shbb says

    tak payah buat gomen… buat swasta je… kan swasta pun boleh……

    ok sape nak kongsi fb dia yng pertama… haha

  246. Hafiz says

    @hakeem aku buat kt klinik kesihatan sbrg jaya, senang nak buat kt gov hosp, takut nnt ada query if buat kt swasta.but dgr2 kt swasta pun dah boleh now..

  247. Abe Ku says

    Hafiz,

    Saksi dalam borang pemeriksaan perubatan itu, ibu bapa boleh jadi saksi atau kena orang luar jadi saksi? Bimbang masa dah suntuk tapi bos x bagi cuti plak..huhu

  248. haziq says

    Hafiz, saya baru nk p buat kat klinik seberang jaya tu. awak duk area2 situ ka? saya duk kat area2 tu jugak.

  249. hakeem says

    Adus, xleh wat medical check up plak hr ni kt hospital sg petani, medical check up hr ahad hingga rabu. Nmpknye kne wat hr ahad la b4 blk kg kt KL…

    Abe Ku: Cm aku mntk org umh yg jd saksi, die pn kije kerajaan…

  250. Hafiz says

    @haziq, aku dduk area kepala batas. saja je pg buat kt seberang jaya..kena cepat, aku pg semalam pun siap 12/6 nanti..ngam2 sangat..
    saksi i think sapa2 pun boleh, parent pun should be no problem.

  251. Afhelmi says

    Guys.. calon simpanan yang interview tahun lepas kursus kat port dickson.

    Dowang cakap sama gak, ari lapor diri tu, naik bus tatau pun destinasi. tau2 da sampai port dickson. Hu3.

    Tapi ada intan ke kat port dickson?

  252. hakeem says

    Hafiz: Awat lambat no dpt result medical check up 2?

    Afhelmi: Mksdnye kne naik bas n xleh bwk kenderaan sendirila ek ms lapor diri nnt? Mayb diorg kursus kt kem tentera darat PD 2 kot…

  253. Hafiz says

    memang lambat pun..12 hb lepas med check up kena trus shoot putrajaya dah..
    btw, anyone know if ada penginapan yang paling dekat dgn tempat lapor diri?boleh jalan kaki je ke..

  254. anwar shbb says

    assalamualaikum n gud morning…

    hahaa…. baru sorang je ke.. yang share fb??…@rizuani thanx… yang len jomla share….lepas dah add bru senang kita nak berkongsi info… bukan stakat dalam tipsptd ni je…. jom2…

    bro,

    kalau tak sempat buat je dekat swasta…. tak mahal mana pun… rm120 je…. tak payah peningkan kepala….huhuhu…

  255. hakeem says

    Anwar: ko buat medical check up kt swasta ye, brape lm ek kalo wat kt swasta?

    Haziq: 12-13 Nov PAC kt INTIM ke?

    Hafiz: Rsnye xde kot penginapan yg leh walking distance ngn tmpt kt lapor diri 2 tp die dktla ngn Masjid Putra, xtaula kalo leh tmpng kjp ke kt msjd 2…

  256. haziq says

    hafiz: saya tak jadi buat medical check up kat klinik kesihatan seberang jaya sebab kalau buat kat situ dpt result 14hb june. so sy decide buat kat hospital swasta. nasib baik la dalam surat boleh buat kat hospital swasta berdaftar kan..saya pon mencari tempat menginap untuk lapor diri nanti.haishhh.

    Hakeem: Ye. 12-13 Nov PAC kat INTIM. Sama eh?…hakeem, kalau awak nk buat medical checkup, kat Hospital KPJ Bandar Perda, Bukit Mertajam cepat. saya buat kat situ sejam setengah siap tp kalau ramai org mungkin lambat sikit kot. total cost rm67.tak la jauh sangat dari hospital sg.petani.dalam setengah jam driving.

    btw, my fb is https://www.facebook.com/profile.php?id=587573778

  257. Anon says

    well…i guess u guys better be happy while u can. strong rumors that ptd m41/44 akan dimansuhkan. so u guys might be transfered to different skim (maybe N). khabar angin top mgmt dan kabinet dah luluskan. tunggu pengumuman je. walau ape pn, berkhidmatla utk negara sebaik yg mungkin. (this is just a rumor, might not be true) congrats neway :) can any other senior ptd confirm this?

  258. Anon says

    ermm.. i mean no harm. just wanna find out d truth from seniors. neway im redi servin as a ptd for a few years edi :) if they mansuhkan m41/44, im gonna lose aswell. but yea, do ask ur jpa frens whats d latest rumor goin around before barking :)

    on second note, hope to see u in ur relevant ministries nxt mth. its gonna be an exciting start for u guys. maybe might sit in d library for few weeks before being assigned ur portfolio ;) okthxbai.

  259. anwar shbb says

    Dear anon,

    thanx alot for your info… appreciate… :0

    btw haziq, ak dah add ko dah bro… yang korang yang lain taknak ke jdi geng tipsptd. baik rapatkan silaturahim skang… hehe.. belakng senang kita… haha

  260. PTD Officer says

    abaikan rumor dari ANON, tu hanye lantikan selepas bulan 9/2012 sahaja..PErhatian, tak perlu fax atau reply sebarang surat melalui portal atau laman web, hanya bertenang, buat preparetion sebaiknya sahaja..jika terima tawaran, datang masa lapor diri, jika tak datang, maknenyer anda tolak..itu sahaja..jangan pening2 web tak boleh buka lah, atau appear ‘status tiada maklumat’..jangan isau, tak perlu fax atau pos kepada SPA pape surat pun, just datang bw dokumen berkaitan masa lapor diri

  261. anwar shbb says

    senior

    noted with many thanx….alhamdulillah….

    so to mr ANON, i hope u should rest the case by now… :0

  262. anwar shbb says

    alhamdulillah…

    nampaknya geng kita semakin besar… jom lain2….

    encik anon pun boleh add jugak.. hahaha

  263. Anon says

    thx guys, but i redi join another batch fb group. hehe. fb is good to share info/gossip/tranfer help. and it also keeps d group close knitted. but once u create edi, chance settin to closed group. coz JPA will monitor the post :) sometimes they even monitor ur personal fb. so refrain from posting anytin controversial.

    ptd officer – pls check with JPA and Kabinet officers coz ive heard multiple sources bout this rumor. and it affects all m41/44. waran penjawatan flexi m41/44 also tamat on mei2012. it seems we wil be transfered as Peg tadbir awam (skim N). neway if it happens, u heard it here 1st. if it doesnt, den screw the rumors :P ok i rest my case.

  264. redzz says

    Regarding the softcopy of our passport size photo, do we need to embedded our name and IC on the picture by means of Adobe?..or we just email them our name and IC together with attachment of the softcopy?

    thanks

  265. Libero Liberati says

    Dear friends,

    May I know the materials you’re reading / listening / watching to get ourselves prepared for this responsibility?

    I just thought I am really a lucky guy to get through the stages whilst the competition for this position is undeniably ‘tough’.

    Well, what are the things that one needs to fit for the seat? I guess my knowledge is still far behind everyone… Really far; and I’m in a mixed emotions – happy, nervous, scared… Please advise.

  266. I am No 3 says

    @redzz
    @CL

    after reading your post, I went through the letter i got from JPA, I could not find the instructions to send a soft-copy of our passport size photo. Please advice, thanks.

    @Libero Liberati
    Usually, i pay close attention to the issue that happened in Malaysia. Reading material would be all sort of newspaper, TV, radio etc.
    Since I am also as new as you, I am not sure I am qualified to give advice. Maybe you should ask @PTD Officer or @Anon

  267. Rizuani says

    this course should be just like a course rite, not a test?…or am i wrong?.???

  268. redzz says

    I believed we received two types of letter, one from SPA and another one from JPA. The JPA letter mentioned about report duty’s date and place. Together with JPA letter, attached are the list of clothing that you required to bring for the induction program as well as the instruction to send a softcopy photo. Do check..let us know.

  269. anwar shbb says

    dear frens…

    as per mentioned by our senior @ptd officer… there is nothing we should but to prepare physically and mentally for our induction.

    please be informed, we dont need to post anything or send anything to anyone… we are just asked to prepare the softcopy and etc…

    please dont complicate ourself.. and just relax… this coming 10days of induction just as an orientation. all the test, tension stages already gone… now we are unofficially already appointed which will be officially made during last day of our induction..

    so stay calm and correct me if im wrong… haha…

  270. CL says

    @I am no3: pls refer 2 redzz’s comment.

    @redzz: I sent two copies, one is original and the other one is the cropped photo. Frm the link, they did mention tat send the ori photo is enough.

  271. Anon says

    u bring ur med report plus all ur relevant personal docs. pics can be hardcopy sticked on ur forms. if just say on dat daY u didnt bring it, u can fax or giv it later to JPA. that was during my batch lar. no worries. once u attend the opening day, ur confirmed. im not sure how different it is at the current batch. the most important is ur physically there on d tarikh lapor diri. the soft copy aint important. its just a back up verification process. be at the lapor diri location PHYSICALLY.

    dont worry bout the current m41/44 rumor. work hard and god bless ull be promoted to m48:)

  272. Anon says

    Libero and anwar shb :

    ur induction is just a kursus. after 10 days ull get ur penempatan based on batch 2/2011. just get ready for ur SKMI n LEAD Camp :) if there is still one lar. xpayah resah sgt.

  273. Rizuani says

    thats why i said this is just an induction program…hehe…you had me worried there for no reason, thinking i should do a late nite study and all…hehehe….^_^

  274. hapeace says

    @anwar,
    sy dh request nk join FB group tu, harap dapat approved :)

    @All
    tak sempat nk check komen2 yg lain sejak ari tu, kat kg lg nie menghabiskan sisa2 cuti hehehe.. pasni concentrate ngan keja baru

  275. PTD Officer says

    jangan risau semua..relax, just enjoy this course..jangan presure, jangan tension,.just like orientation..tak de test2 lagi..habiskan sisa2 cuti, siapkan dokumen berkaitan dan medical checkup, datang masa lapor diri..itu shaja…jangan panik2,.another thing (this is my personal view only: jangan mendahului proses yang sepatutnye berjalan mengikut rancangan, contohnya: biar proses perkenalan antara satu sama lain berlaku ketika kursus nanti, ada kelebihan dan keseronokannye nanti, kamu semua ada terlalu banyak masa utk berkenalan disana,trust me: ada kelainannye, ada cabarannye, perkenalan sebagai seorang PTD berbeza dengan perkenalan sebagai seorang kawan muka buku..hanya pandangan sahaja,based on experience..huhu

  276. Sha says

    Dewan seri wilayah tmpt kite lapor diri tu dekat kementerian wilayah & ksjahteraan bdr ke (kwpkb)?
    Pls correct me if im wrong

  277. Anwar says

    sha:
    correct2.. mmg kat situ tmpatnya..
    jangan lupa berenti bila traffic light lampu merah!

  278. PTD Officer says

    Sedikit info:

    Calon akan lapor diri di bangunan wilayah, selepas itu akan terus dibawa ke lokasi kursus (dirahsiakan)..mengikut pengalaman lepas, ada pernah dibawa ke kedah, perak, melaka,diresort tepi pantai, camping site, private event management n mcm2 lagi…so, kali ini, just relax n enjoy the trip..jangan risau tentang ujian UKJK ke, pape ke..just relax n enjoy…

  279. Herniey says

    sgt best n teruja baca comments sume..tapi sy baru jer buat exam last 12.05.2012…n still waiting fr e result coming soon 16.06.2012….moga Allah permudahkan rezeki kali nih..ameenn

  280. hapeace says

    @Herniey.. semoga berjaya and good luck

    @Tuan PTD Officer, kalau ikut agenda, ada roughly 2hours lepas pendaftaran utk next agenda, taklimat.. so radius max dlm 2hours journey.. lokasi yg dirahsiakan tu yg mendebarkan2 hehehe

  281. PTD Officer says

    jangan ikut sgt tentatif tue..last time pun dorang start waktu malam…tentatif tue perancangan ikut edisi yang lepas2 jer…

  282. nana says

    hye semua!

    nak tanya, dah apply PTD.. status pemohonan : melepasi syarat2 yang ditetapkan oleh suruhanjaya. next, kena tunggu SPA call for exam la kan? semua org yang layak akan dipanggil atau yang terpilih je?