Keputusan Peperiksaan PTD M41 – 2011

Keputusan peperiksaan bertulis Pegawai Tadbir Diplomatik M41 untuk sesi 2011 telah diumumkan oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam dan sedia untuk semakan untuk semua calaon yang telah mendudukinya tahun ini. Tahniah untuk calon yang LULUS!

keputusanptd2011 300x204 Keputusan Peperiksaan PTD M41   2011

Anda boleh semak keputusan anda dengan KLIK DI DINI;

>>>>Semakan Keputusan Peperiksaan PTD M41, 2011<<<<

Tahniah untuk yang berjaya daripada kami Team Tipsptd. Untuk yang tak berjaya jangan berputus asa, teruskan usaha anda dan pastinya sesi yang akan datang akan lebih mudah buat anda dengan pengalaman yang anda dapat dari sesi peperiksaan kali ini. Seksyen mana yang agak-agaknya sukar? Ramai yang berkata seksyen Matematik kali ini agak mudah dan seksyen A juga mudah kerana tiada soalan-soalan Sejarah. Kebanyakannya adalah dasar-dasar baru di bawah pentadbiran Dato’ Seri Najib Tun Razak. Bagaimana komen anda mengenai soalan tahun ini? Kongsikan;

  • Seksyen yang anda rasa paling sukar
  • Soalan yang anda rasa paliang sukar

Macam mana dengan keputusan peperiksaan anda? Jangan lupa kongsikan melalui ruangan komen di bawah, mungkin boleh kenal rakan-rakan di sini untuk sesi PAC yang akan datang

This entry was posted in Exam PTD and tagged , , , . Bookmark the permalink.

110 Responses to Keputusan Peperiksaan PTD M41 – 2011

  1. eman says:

    yep..NKRA memang banyak ditanya… alhamdulillah sy beli buku tentang NKRA.

  2. jerol says:

    alhamdulillah, saya lulus! Thanks for your informative information from team tips ptd!

  3. pieja says:

    alhamdulillah saya lulus..x sia2 saya korbankan seronok raya utk baca buku..harap2 dpt buat yg terbaik utk PAC nanti..

  4. pendita malam says:

    gagal lagi for the second time….huhu….rasa mcm da score da…rasanya esei teruk kot…isi xbape nak mantap..btw congrate pada sapa yg berjaya ye!

  5. fiza says:

    alhamdulillah saya lulus.walaupun baru 1st time amek. thanx to team tips ptd. banyak input berguna yg saye dpt..pakej rujukan mmg membantu.tq sgt :)

  6. flyhalf10 says:

    alhamdulillah..agak2 assessment centre bile ye?

  7. sheena says:

    yeahhhhhhh, lulus setelah ambil selepas lima kali peperiksaan.
    rahsianya baca je sejarah tingkatan lima…………. hehehee

  8. cik siti says:

    gagal sudah…haiyoo…

  9. admin says:

    tahniah untuk yang berjaya, untuk yang tidak berjaya jadikan kisah Saudari Sheena yang LULUS setelah ambil buat kali ke-5. Tahniah Sheena! Nantikan pengumuman dari SPA berkaitan Assessment nanti.

  10. admin says:

    anda tidak GAGAL, cuma kejayaan anda masih belum sampai. Jangan berputus asa, teruskan berusaha dan ambil sekali lagi peperiksaan dengan persediaan yang lebih kali ini. Salam kejayaan untuk anda!

  11. Akmal says:

    alhamdulillah lulus. seksyen b rasenye paling susah atau mungkin saya kurang buat latihan matematik..

  12. IDRIS says:

    Team Tipstd,

    Saya telah gagal didalam peperiksaan itu dan ini adalah amat menyedihkan untuk saya dan ibu bapa saya.

    Yang kecewa,
    Idris

  13. Ierah says:

    Thanks to TIPS PTD… alhamdulillah saya Lulus selepas selepas 3 kali mengambil ujian ini.. Thanks to your informative tips… thanks a lot…

  14. baz says:

    for the 2nd time….failed again..huhuhu

  15. insan says:

    Err.. kenapa semua orang kata terus ke PAC? kalau tak silap, saya difahamkan kene lalui ujian kecenderungan dulu kan? lepas tu tunggu result, kemudian baru lah PAC? harap betulkan kalau salah.

    Dan bila agaknya ujian kecenderungan akan dilakukan ye?

  16. insan kecewa says:

    Salam..saya benar2 excited menanti keputusan exam ptd..sy yakin dengan semua bahagian kecuali bahagian sejarah..Ape pun setelah keputusan keluar saya gagal dalam ujian ini…

  17. haniey says:

    sebelum ni walaupun membuat ulangkaji secara sendiri tanpa rujukan yg khusus sy pernah lulus.. tp thn ni apabila membuat ulangkaji berpandukan bahan yg dibeli drp tipsptd sy gagal.. kenapakah? waaaa~ :(

  18. MOHD HANIFF BIN MOHAMED NAFI says:

    saya gagal emxam ptd baru-baru ni. sedih sangat-sangat.

  19. nur says:

    salam….saya tak berjaya untuk ke peringkat seterusnya….tapi saya tak kecewa sebab saya pasti akan cuba lagi untuk kali kedua dan seterusnya sampai dapat….hehehe…

    bagi saya seksyen A yang paling susah….sebabnya dekat situlah jawapan yang paling banyak saya hentam….sebab saya memang tak reti langsung pasal NKRA segala tuh…

    kepada yang berjaya, all the best….pada yang senasib dengan saya, ganbatte ne!!!

  20. ida says:

    Salam,

    Alhamdulillah saya LULUS dalam exam PTD 16/7/2011. Ini adalah kali kelima saya ambil exam PTD ni. Exam yang kelima ini juga kali pertama saya membeli PAKEJ RUJUKAN PTD. Ianya sangat membantu. Usaha, persediaan awal,doa ibu bapa, suami dan kawan2 juga turut membantu.

    Thanks a lot to Team Tipsptd.

  21. mangs says:

    gagal kali kedua wuaaa. rasanya dah boleh score tapi bila result out…alamak aku gagal lagi…..frustttt…..btw bagi yang berjaya, tahniah…yang tak tu kita cuba lagi yea.

  22. zettyhazra says:

    Alhamdulillah, saya lulus.. Rasanya dah 5 or 6 kali saya memduduki exam ni. 3 kali lulus exam dan merasa 2 kali PAC dan satu interview. Harap dpt tips2 utk PAC n interview pulak lepas ni… Hehe.

  23. she says:

    sedey…mgkin bukan rezki..c0ngrate pd yg berjaya..

  24. emi says:

    gagal lg….

  25. Muhammad says:

    Alhamdulillah exam kali pertama telah pun lulus. Terima kasih kepada Team Tipsptd. Kalau boleh nak terus lulus pada sessi PAC dan temuduga nanti. Team Tipsptd bagilah bonus sikit info2 tambahan kepada subscriber… ;)

  26. syeela says:

    gagal lg kali ni…sedey larr..papepn tahniah kpd yg berjaya..=)

  27. qudey says:

    gagal…huaaa…tp takpe cuba lagi..kepada yg lulus…tahniaahh…

  28. Lyia says:

    la….saya gagal dengan jayanya.. kecewa nye… rasa dapat jawab dengan baik all the papers…bg saya ujian kali ni lebih senang berbanding yg pernah exam ptd yg sebelum ini…mb bukan rezeki kot..kena cuba untuk kali yg ke 4 pula next time… bg yg berjaya tahniah …. those yg gagal kita cuba lagi… rezeki kita belum lagi ni.. kita cuba lagi k??

  29. naz says:

    gagal ujian kali nie…. tahniah pd yg berjaya ;)

  30. Juliza says:

    huhuhu….gagal lg kali ni.x pe lah..next time cuba lg….;-)

  31. sylphy says:

    hmm..gagal lagi..perlu lebihkan ulangkaji section A..good luck to all~~

  32. nisa says:

    saya gagal buat kali kedua…mungkin pembacaan kurang mantap…tapi saya akan pastikan saya dapat buat yang terbaik masa hadapan…

  33. fad says:

    First time amik dan lulus..thanks to team PTD yg banyak memberi info2 berguna..Papepun semangat saya sangat down utk menghadapi PAC..rasanya macam akan gagal je..sebab dengarnya nanti ada ujian marathon 2.4km, pastu kena habiskan larian dalam 15 minit..Bab2 ujian fizikal ni memang saya fail, nak2 saya ni dalam kategori overweight..dah selalu dah saya jogging around 2.4km tapi paling laju pun 25 minit!! Hmm….

  34. edd says:

    Dukacita gagal kali yg ke-4..:(

  35. Farah says:

    alhamdulillah…lulus untuk kali yang ketiga..pernah merasa PAC 2x dan interview 1x…hopefully ada rezeki kali ni..seksyen pengetahuan am lebih mudah dari sebelum ni sebab tak de soalan sejarah lampau..kebanyakan isu2 terkini…rs nya esei yang paling susah..mungkin dah lama tinggalkan alam ‘persekolahan’ jadi nya ayat2 yang disusun pun sepertinya tunggang terbalik…huhuhu…

  36. anne says:

    hurm gagal lagi utk kali ke 2..tension tul la..buku da beli latihan da buat nape xlulus2 gak..

  37. zie says:

    Alhamdulillah saya lulus..terima kasih team tips PTD byk bg info yg bguna…harap2 lulus peringkat seterusnya…..:)

  38. ctkus says:

    1st time ambik xm – lulus (x stadi apa pun maybe umur masih muda waktu tu) tapi PAC failed

    2nd time ambik xm – failed (siap beli nota and study sampai lewat malam kat hotel..seminggu outstation)

    Kesimpulan – mungkin bukan rezeki utk menjadi PTD atau sememangnya jawatan ni x layak n sesuai dgn saya.

    Kepada yg berjaya tahniah diucapkan…semoga berjaya di sesi PAC

  39. Joe Lobu says:

    Gagal.. Huhu..

  40. Grayz says:

    Saya gagal..sedihnya..huhuhuhu..tahniah kepada yang berjaya..

  41. jgnputusAsa says:

    1st time exam ptd but fail..huhu..tp xpe..bkn lah gagal selamanya..bg sy,,seksyen A betul2 kene byk membaca..huhu..sy sempat bc buku pengajian am,,ade jg sebijik masuk..ape2pun lps ni kene be enough prepared..kpd yg BERJAYA,,TAHNIAH diucapkan!!!jadilah pemimpin yg terbaik nnt ye.. ;)

  42. rakna says:

    Alhamdullilah.. Saya lulus…. terima kasih team tips PTD….moga lulus PAC nanti….

  43. nazirah says:

    first time exam ptd n fail..tahnia kpd yg berjaya!!!

  44. Mutiara Hati says:

    Alhamdulillah.. sy gagal..mgkin belum sampai rezeki lg n suh sy berusaha lebih gigih agaknya..huhu~~!! tp xpe, tetapkan matlamat, usaha sehabis baik, doa n tawakal~~insyaaAllah kalau dah rezeki xkemana nnti..ngee. apa2 pun sekalung tahniah pd yg berjaya,beberapa langkah lg utk ke jwtn PTD~~!! yg gagal, usaha lg, lagi n lagi~~~insyaallah.. Allah kan suka hambaNya yg x berhnti berusaha.. Salam kejayaan buat sume~~!!:)

  45. ryu says:

    Alhamdulillah!! sy telah lulus….ni 1st time…terima kasih yg x trhingga kpd team tipsptd :)tp masih pjg lagi pjlnn n pelbagai rintangan yg perlu dlalui untuk layak mnjadi peg PTD~~InsyaALLAH, sy akan cuba buat sebaik mgkin dlm PAC nnti…bg sy soalan yg paling sukar esei sbb sy x berapa yakin dgn struktur ayat sy…rs cm x kemas n x cukup mntap tuk support idea sy…tp Alhamdulillah…:))

  46. sal says:

    Salam & Sejahtera semua…

    Saya gagal! sedih jugak ni..belum ade rezeki..dah study tapi gagal so at least kecewa tu tak la 100%..btw mmg sedih laa.. :(

    Kena isi lagi ke borang SPA kalo nak seat exam ni next year? (tapi belun tentu dapat panggilan kan?)

  47. eman says:

    setuju dgn Ryu. karangan ntah ape2 strukturnye… tapi yang terasa lebih hampagas is part kenegaraan tu… akta semua tu.. alhamdulillah lulus. dgn izin Allah lulus nie.

  48. ain says:

    LULUS!!!!Alhamdulillah…xsia2 sy beli buku panduan tu..thanks to team tipsptd…berbaloi2 guna rujukan yang diberikan…

  49. awanez says:

    alhamdulillah, lulus utk kali ketiga, unexpected walaupun mengharap, tips utk yg lain, rujukan tips ptd mmg byk mbantu sb stiap kali lulus sy mmg guna rujukan yg dsediakan, tapi jgn tlalu bgantung, usaha mesti ada, harap PAC kali ni sy x dpt INTENGAH lagi..huhu

  50. cik liza says:

    failed..dlu x mengharap tp ble xdpt rase sdey plak..huhuu.myb xde rezki..preparation pn sket aje,xsemoat..bleh try lg next time..think +ve..congratz pd yg berjaya..

  51. nana says:

    alhamdulillah saya lulus walaupun first time amek exam ni… Thanks team tipsptd

  52. ijat says:

    alhamdulillah..lulus in one kick..

    exam 10 spetember lepas yang susah hanya pada section A..pengetahuan am mmg susah pada aku tapi hal dalam negara semua agak mudah..aku kantoi part ni sebab tak banyak study..

    section B was my savior..soalan senang cuma kena pandai arrange masa..20 soalan pertama matematik tu sangat2 mudah, jangan buang banyak masa di situ..then 20 soalan last sedikit mencabar.. sapa yang nak ambik lepas ni, cuba buat latihan jawab 40 soalan in 40 minutes.. its quite tough as the timeline is limited wlupun soalan senang2.. tapi once dah boleh manage masa, then u’ll be good.

    section C.. wajib skor ni..hehe..

    esei? aku jawab macam jawab spm je.. cuma kaitkan dengan isu-isu semasa.. contoh soalan bm aritu, cara meningkatkan kualiti pengangkutan awam..then kaitkan dengan MRT yang baru nak dibina di lembah klang dan masukkan salah satu bidang keberhasilan dalam negara berkaitan rancangan meningkatkan kualiti pengangkutan awam yang diterajui menteri pengangkutan, DS Ong Tee Keat.

    english essay..tarammm..ikut sedap tangan aku je tulis.. last jawab esei spesis macam ni masa spm 2005 dulu..haha..

    Tahniah pada yang berjaya and lets work out for the PAC..
    Jangan putus asa pada yang gagal, teruskan mencuba..
    Last but not to forget, thanks TipsPTD atas panduan anda..

    Sekian..

  53. hani says:

    failed utk kali ke-2.. adehaiii.. xde rezeki kot… bukan ke arah PTD asenye ni….

  54. Ibiz says:

    alhamdulillah lulus..pada yang tak berjaya, never ever giv up ok..maybe kali ni bukan tuah anda..mana tau ambilan seterusnya tuah itu milik anda..gagal sekali x bererti gagal selamanya..pada sesiapa yang lulus, tahniah diucapkan..by the way, nak tau biler next interview?? kat mana kita boleh check?? saya dah tengok di laman web spa tapi x dinyatakan pun..

  55. zafira says:

    Salam Team Tips PTD,

    Dukacita dimaklumkan sy gagal kali pertama ni.
    Tapi papepun rujukan PTD dr pihak tuan sgt2 informatif, cuma belum rezeki sy.
    Bagi sy soalan seksyen A sgt susah sbb byk tntg NKRA yg mana sy kurang explore sblm ni..
    ape pon alhamdulillah..
    tahniah utk kwn2 lain yg lulus! =)

  56. zul says:

    alhamdulillah..masih dapat menyedut udara segar hari ini..allah sygkan sy.tapi masih gagal lepas PERCUBAAN KE 5 walaupun rasa yakin dengan jawapan naik apa yg dibaca.mungkin masih bukan rezki..akan cuba lagi.. ;-)

  57. comey says:

    yeahhhhhhhhh….
    saye LULUSSS…!!!! time kasih team tipsptd..muahhhhhh (^^,)

  58. syakirin says:

    alhamdulillah…terima kasih..sy lulus…..

  59. Adeline says:

    Berdebar-debar hati saya apabila keputusan Peperiksaan PTD diumumkan. Tapi, kali ni saya telah lulus. Soalan kali ini memang banyak menyentuh tentang dasar-dasar kerajaan iaitu NKRA, Program Transformasi Kerajaan, dsb. Soalan Matematik agak senang. Soalan petikan pun agak senang dan agak direct. Soalan esei pula agak senang juga. Kalau rajin membaca buku memang senang lulus. Keseluruhannya, soalan kali ni agak senang.

  60. fadhilah says:

    alhamdulillah….lulus ujian…thanks juga kepada team tipsptd

  61. Mohd says:

    1st time exam…..fail..kecewa gak rase..
    tahniah yg berjaya..
    cuba lagi yg seterusnya..
    jgn putus asa…

  62. Mohd says:

    GAGALLLLLLLLLLLLLLL…
    Cuba lagi nanti…

  63. wakrin says:

    Gagal sekali bukan beerti gagal selamanya…walaupun gagal pada kali ini,namun saya akan pastikan akan berjaya pada masa akan datang..Tahniah pd kawan2 yang berjaya. Kepada yang baru mencuba buatlah persesdiaan rapi terutamanya di bahagian esei. maklumlah dah lama tinggalkan karangan SPM.hehehe..

  64. maz says:

    first time saya ambik ujian PTD nie. Resultnya gagal….next time cuba lagi. ada gak beli tipsptd tu…format soalan ada membantu…cuma saya rasa Section B tu saya terlalu berhati-hati menjawab, sampai tak cukup masa…sayang sungguh. soalan Maths tu tak susah….senang. Kena praktis jawab ikut time nie….Kepada yang berjaya SYABAS diucapkan….yang tidak berjaya…boleh cuba lagi…

  65. yayath says:

    hehe…yath failed kali ni:)insyaAllah try untuk next time..

    http://qasehhumayrayathafiz.blogspot.com/2011/09/gagal-exam.html

  66. khairul says:

    Gagal. First time.

  67. khairul says:

    Adeline ni budak planet marikh. Hati-hati…

  68. hanis says:

    alhamdulillah..saya lulus..terima kasih pada team tipsptd..pada yg belum ada rezeki tu,jgn putus asa..saya doakan anda lulus utk yg akan datang..dan..jgn lupa doakan saya juga lulus utk stage yg seterusnya ni..

  69. Masyitah says:

    Alhamdulillah lulus. Terima kasih kpd team Tipsptd. tahniah kpd yg lulus juga. yg gagal jgn give up. cuba lagi. kalo mmg rezeki x kemana.

  70. insan teramat kecewa says:

    kali pertama offer surat smpai lmbt n terlepas exam,kali kedua gagal,ini kali ke-3 masih gagal juga..saya sungguh kecewa n yg paling teruk ayah sy org yg pling frust bila dpt tau..sy dh abis work-out.doa,tawakal,cr info,beli tips,mungkin blum rezeki sy..sy akn usaha kuat lg selepas ni..anyway thanks a lot to teamptd dan tahniah buat yg berjaya…

  71. aya says:

    Hati rasa berdebar debar untuk cek result exm lepas 16 Julai.Btw aku GAGAL untuk pertama kali.Tahun lepas exam aku LULUS berdasarkan tips dari PTD jugak time 2 memang pulun jugak ulangkaji sume sampai ke peringkat PAC aku gagal di situ..

    Now kali nie aku merasa penangan gagal exm pulak even still lagi continue beli rujukan tips PTD itupun shair dengan kawan2..semangat!.Tapi mungkin aku xcukup bersedia menghadapinya dengan kesibukan bekerja sekarang berbanding sebelum ini.Tapi itu bukanlah alasan mungkin jugak rezeki aku belum sampai.Perasaan sedih itu ada la tapi aku jadikan ia sebagai pembakar semangat.Jika kita x diuji Allah xsayangkan kita.Aku rasa mungkin ini adalah ujian dariNya untuk aku sentiasa berusaha dalam mendapat apa yang di impikan

    Congratez kepada yang berjaya..teruskan berjuang sehingga anda berjaya bergelar seorang PTD nanti.

  72. xura says:

    sy 3 kali exm n skali pac…kali ke3 ni xde luck..huhuhu…xde rzki lg kot…will try my best in nxt exm…tp mang da agk da…sbb xbrape nk stdy n suasane tem exm 2 mang kacau bilau…sape2 yg exm kt kajang ri2…pd yg berjaye…mang terer r….pd yg xlps cm sy…wat to do…kne cbe lg pasni…gudlak for those yg dpt ke pac nnt…chaaaiiyookkk!!!

  73. HBZ says:

    huh.. GAgaL… ZZZzzz…

  74. Suria says:

    Salam. Terima kasih banyak2 kepada Team Tips PTD. Ni kali ke-3 saya menduduki exam PTD. Alhamdulillah saya LULUS! Saya sangat2 bersyukur & berterima kasih kepada Team Tips PTD kerana membentu dalam memberikan lebih keyakinan kepada saya. Saya dah mati2 ingat yang saya akan gagal kerana paper 1 boleh kata bahan bacaan saya totally terpesong dari apa yang saya baca & saya tidak update dengan dasar2 terkini PM kita. Ada lah sikit2 yang saya tahu..Rasanya Team Tips PTD ada bagi hint yang paper kali ini berlaianan dari yang sebelumnya, tapi saya je yang tak paham. Nasib baik lulus..Alhamdulillah rezeki saya.

  75. rafiq says:

    Thanks for the info.. Next tip??

  76. Azie says:

    Tahniah pada yang berjaya. Pastikan anda bisa melepasi peringkat seterusnya. Kerana sekiranya gagal, anda akan terpaksa melalui ujian bertulis semula! Yang menyebabkan anda terpaksa ujian bertulis buat sekian kalinya dan jika takdir tidak menybebelahi, mungkin pada masa itu anda akan gagal pula. Perit tuh rasanya!!!

    Jadi, jangan biarkan kegagalan ‘berkunjung’ dalam hidup dalam usaha melepasi saringan-saringan untuk menjadi PTD ini. Hanya orang yang gagal saja akan tahu betapa peritnya mengharungi kegagalan itu!!!

  77. nazmy says:

    wah.. alhamdulillah, lps juga… walaupun tahun ni byk dasar2 br kena bc… pas ni bila tau utk pra pac….??? kenapa x umum kan..?? ke tunggu surat dr spa..??

  78. sheera says:

    alhamdulillah..lulus…section A yg susah rasanya…pada yg x lulus tu,anda x gagal,cume belum berjaya…kami yg lulus ni pun belum tahu mcmane dgn rezki kami di peringkat seterusnya…sy x confident pun nk ke next stage…:)) same2lah kite doakan…insyaallah, Allah ade perancangan yg terbaik utk kite sume :)

  79. jessie says:

    Thanks to god… first attempt dah lulus… selepas nie kena buat persediaan untuk PAC… exam kali nie ada susah dan ada yang senang… memang kena banyak membaca dan kena tahu isu semasa.. NKRA dll.. key.. thanks to tipsptd.. banyak membantu..

  80. zma says:

    gagal..first time cuba.Perlu usaha lagi :)

  81. Zul says:

    Alhamdulillah,sy lulus..

  82. Insan Yang Lemah says:

    Sy gagal utk kali ini..takpe kalau ada rezeki di lain masa tuhan akan tunjukkan jalan..sy kagum melihat ada kawan2 yang ambil exam smpai 4,5 kali..sy first time ambik tapi malangnya gagal utk ke peringkat seterusnya..tahniah utk kawan2 yang berjaya..semoga anda semua bersedia utk ke PAC..insyaallah ada jalannya..

  83. rafi says:

    Salam 1 Malaysia..
    Encik/Cik Admin,
    nak tanye.. bile sesi PAC agak nya?

  84. faiz says:

    GAGAL….1st time…try again next time..huhuhu

  85. noor says:

    saya lulus. saya tak sabar tunggu PAC. tengah sedaya upaya training utk PAC. hari2 buat marathon. saya harap-harap sangat PAC pun lepas sbb saya ni memang teringin sangat jadi PTD dan berkhidmat utk keraajaan.

  86. Fazira says:

    Salam,
    Thanks to TIPS PTD.. Alhamdulillah kali ni lulus setelah beberapa menduduki ujian… Syeksen A kebnyakkan Hal ehwal Semasa..dasar2 PM.. Untuk soalan Math.. ermm boleh la… utk pemahaman esei tu… kena baca betol2…dan utk buat karangan…. rasanya kalau nak buat karangan nie..kena kaitkan dengan isu2 semasa sekarang nie la..
    ape2pon thanks to TIPS PTD.

  87. nadin says:

    YESS!! alhamdulillah saya gagal dengan jaya nya setelah 3 kali ambil exam.. tahniah kepada yang LULUS. saya tak kan putus asa.. walaupun nota dah beli dan prepare dan exam kali ni mmg senang tapi maybe saya gagal bab essei tu.. (raser2 nyer dia x boleh baca tulisan saya kot) kene improve handwriting.. haha..

  88. ateen_MU says:

    1st time menduduki exam nie dan nasib tidak menyebelahi saya…saya gagal tp tips ptd ini byk membantu…sekurang-kurangnya saya tidak terkejut melihat soalan pada hari peperiksaan tersebut….saya harap saya akan lulus jika dipanggil untuk menduduki peperiksaan lagi :-)
    saya rasa saya gagal esei sbb ada yg memberitahu saya kita kena pilih soalan yg mencabar dan memberi isi2 yang kukuh…aritu saya jwb soalan esei yg boleh pakai common sense jer…hehehe….isu pendermaan organ n advantages of IT

  89. Jue says:

    Alhamdulillah.. lulus buat kali kedua. looking forward to do one more time for PAC. Will do much2 better this time. Hopefully success.

  90. fifi says:

    saya x sempat check result aritu…masih boleh ka saya check resuld ptd lg..huhu

  91. atikah says:

    salam. alhamdulillah saya lulus exam ptd 16 julai yang lalu. tp saya risau sbb skrg saya mengandung 2 bulan. bg mana dgn PAC nanti? adakah kena tangguh atau bagaimana? tp kalu lari tu rasanya tak memudaratkan kandungan tak? blh bg gambaran sikit ttg pac?

  92. Nurmahani says:

    Askm,

    Alhamdulillah saya lulus, first time pergi exam. Rasanya section essay and section A susah sikit, walaupun NRKA byk ditanya, tapi ada beberapa yg kita tak expect die tanya. Maths agak senang, bagi saya.

    Saya juga mengandung, mcm mana dgn PAC nnt yer? Alahai, risau nye dgn alahan lagi.

  93. jeronk_blur says:

    alhamdulillah sebab lulus exam PTD baru2 ni… masalahnye sekarang saya tengah sarat mengandung ni… camne dgn PAC nanti yerr… sedeynye….

  94. mat says:

    dah lebih 10 kali ambik tapi masih gagal jugak..ambik spm pun x camni…apalah nasib..kalu org lain pasti dah give up..tp aku berdegil jugak nk ambik walaupun sudah tahu otak ni lambat pick up dan cepat lupa…kadang2 tulis bi pun cam org darjah 5…mohon bantuan dan doa2 kawan agar dihilangkan penyakit bebal dalm diri…

  95. k says:

    For those yg pregnant, jgn risau, pihak urusetia pac memahami keadaan anda, mereka hanya membenarkan anda menyertai assessment yg tidak memudaratkan dgn syarat anda memaklumkan terlebih dahulu. tunjukkan bahawa anda betul2 mahukan jawatan ini dgn hadir pada sesi pac yg akan diadakan.

    P/s dari segi pemarkahan, jgn risau, jika anda layak, dlm perkataan yg lain, jika sudah ditakdirkan rezeki anda utk ke peringkat seterusnya (walaupun tidak melakukan assessment berbentuk fizikal), tiada apa yg perlu dirisaukan. :)

  96. Hamidah says:

    Alhamdulillah, syukur saya lulus exam 10.9. Ni exam kali pertama. Walau apa pun ada 2 stage lagi. Bagi saya nota ni banyak membantu. Apa persediaan yang perlu saya buat untuk PAC yer…..

  97. noor says:

    kecundang buat kali ke2…ingat kn lulus..boleh jwb semua..tp xada rezeki….redho..

  98. hashimoto says:

    kecewa sgt..sbelum nie 3 kali pegi exam sume lulu tp failed time pac..
    kali nie untuk 4th time failed time exam plak
    tahniah tuk sumer y berjaya n doakan saya tuk next time yer..

  99. Nanie says:

    Saya dapat tau result malam sebelum saya berangkat ke Dubai selama 6 hari untuk kerja. Alhamdulillah, kali ni saya LULUS buat pertama kalinya selepas 3 kali gagal. 3rd time’s the charm.

    Kali ni selepas 3 kali gagal saya lebih bersedia. Banyak membaca paper. Tu mesti. Keep yourself up to date with current issues (tips PTD banyak membantu disitu juga). Jujur saya cakap, saya terlalu sibuk dengan kerja terutamanya 4 bulan sebelum raya, sentiasa balik malam. So saya ambil keputusan untuk terus melanggan pakej rujukan tahun ini and Alhamdulillah, saya lulus!

    Sekarang nak prepare utk PAC pula. Harap tips PTD akan lagi sekali membantu disitu :)

  100. Hafiz says:

    As slm. Tahniah & kpd yg lulus, sy ada print nota (malas nak simpan dah tp syg lak nk buang) masa prepare exam ptd last time. Kpd yg berminat, sila email address kat ayemsyah@gmail.com (1st come 1st serve basis) & sy akan pos (pos biasa aje okay) kpd yg bertuah tu at my own cost (“,). Wslm

  101. Raha says:

    saya nak hafiz! saya email jap lagi. trima kasih!

  102. shae says:

    oh, tiada rezki lg kali nih..kesian bonda yg mharap..huhu..myb kantoi kt esei sbb da lame xmengarang..susun isi pon kelamkabut plus jwb ngn common sense je..w/bagaimanapun, tips PTD sgt2 mbantu..nextime cube lg la..:)..arap2 rezki bpihak pd sy..

    tahniah utk yg lulus ye..all d besh..!!~~~

  103. amanina says:

    Alhamdulillah, sy lulus ujian ptd 16/7…first time ambik, so sy nk tny, biasanya brp lama tempoh masa dari tarikh result diumumkn hingga tarikh panggilan utk PAC..?

  104. reezlia says:

    Alhamdulillah, saya pun telah lulus ujian PTD yang diadakan 10 September 2011 yang lalu walaupun 1st time ambik. Calon pada ketika itu hanya 8 orang sahaja…terima kasih pada kawan2 yg bagi tips2. Rasanya Hamidah..kita duduk sebelah2 kan? anyway, tahniah pada yang berjaya…yang lain..cuba lagi di masa akan datang ya..agak2nya bila panggilan untuk PAC ya?

  105. reezlia says:

    blog ni sangat banyak membantu..tq sgt2..

  106. reezlia says:

    setuju dengan ijat… exam 10/9 tu yang paling tak konfiden Bahagian A. Bahagian B, suke sangat sbb byk mcm ujian IQ..yg lain2 best..ujian esei BM pulak jawab soalan tentang SPR dan esei BI pulak jawab pasal Problem Solving and Decision Making. Alhamdulillah…kepada kwn2 yang lain..usaha lg tau…Insya Allah…

  107. ijat says:

    Reezlia pgi exam dengan calon seramai 8 org je?? uishh..pusat exam kat mana tu ya?

    Tapi tgok komen2 kat sini..banyak pmpuan dari laki kan..yang lulus pn macam banyak pompuan je ni.. ni buat takut nak pg pac ni..pompuan bab bercakap hebat2..hahaha..

    sapa tahu bila sesi pac ya?

  108. shah says:

    sy semak die cakap maaf urusan anda tiada dalam semakkan..tu failed ke?

Comments are closed.