Pandai bercakap vs Bijak bercakap

Apa sebenarnya yang dinilai dalam percakapan, pengucapan atau sesi interaksi dalam Assessment Center, Temuduga dan penulisan esei? Adakah ianya sekadar ‘keyakinan’ atau attitud yakin diri sahaja?

muazhadi 300x225 Pandai bercakap vs Bijak bercakap

Ianya seakan sesi wajib dalam pengambilan pekerja sekarang.. bagaimana anda bercakap dan melontarkan idea anda. Ramai calon yang ‘belasah’ dan ‘redah’ sahaja semua sesi ini tanpa tahu betapa ianya sangat penting dalam menonjolkan ‘kehebatan’ anda. Boleh dikatakan ianya adalah ‘determining factor’ dalam membuat keputusan memilih calon yang sesuai dengan jawatan.

Perkara pertama yang perlu dalam menyediakan diri anda dalam semua sesi yang disebutkan di atas ialah ‘pengetahuan’. Rasanya tak perlu dihuraikan tentang isu ini. Apa yang penting ialah, sediakan diri anda dengan pengetahuan yang secukupnya, peka dengan isu-isu semasa terutama isu-isu nasional. Yang kedua ialah daya mengaitkan isu-isu dengan soalan yang ditanya. Contohnya apabila bercakap tentang isu pembuangan bayi, sudah tentu anda nampak lebih berpengetahuan jika dapat kaitkan isu tersebut dengan isu masalah sosial dan penyelesaian melalui ‘Human Genome Project’. Sudah tentu anda akan berada terkedepan kerana bukan sahaja bercakap tentang isu utama (isu buang bayi) tetapi memberikan faktor penyumbang (isu masalah sosial) dan penyelesaian (isu Human Genome). Dalam kata lain, anda sedang membina reputasi anda sebagai seorang yang berpengetahuan luas dan peka dengan isu.

Tetapi ianya harus disertakan dengan skil pengucapan dan perbincangan yang bagus. Anda harus berlatih untuk bercakap dengan baik, menonjolkan idea dengan penuh toleransi atau terbuka dalam menerima pendapat orang lain. Hal ini bergantung kepada situasi sebagai contohnya dalam Assessment Center selalunya ada 2 sesi yang berbeza. Jika sesi yang dijalankan ialah ‘perbincangan’, isu yang harus diketengahkan haruslah terbuka untuk berbincang dan anda harus buang keadaan ‘saya mahu menang’ dan tukarkan kepada ‘saya seorang yang terbuka’. Tetapi jika ianya satu sesi debat, ‘attitude’ anda ialah ‘isi saya adalah yang terbaik’. Ada ketika anda perlu berteloransi bagi menonjolkan jiwa ‘keterbukaan’ dan boleh menerima pendapat orang lain, dan ada ketikanya anda perlu berkeras bagi menonjolkan ‘ketegasan’ yang menjadi tunjang pemimpin yang berkredibiliti. Dalam kata lain, anda sedang membina reputasi sebagai seorang yang boleh berbincang dan sebagai seorang pemimpin yang berprinsip.

Pada situasi manapun anda berada, nilai dahulu kehendak ujian. Itu terletak kepada kebijakan anda dan ketahuilah bahawa setiap sesi yang bakal anda lalui sepanjang proses pemilihan dalam menjawat jawatan dalam kerajaan telah dirancang dan mempunyai skop nilaian yang tersendiri jadi mengapa anda hadapinya dengan sambil lewa?

Adakah anda seorang yang BIJAK BERCAKAP atau PANDAI BERCAKAP? Apa pendapat anda?

This entry was posted in Interview PTD, Perkongsian Pengalaman, PTD Assessment Center (PAC) and tagged , , , . Bookmark the permalink.

72 Responses to Pandai bercakap vs Bijak bercakap

  1. ekyn says:

    sgt membantu!! terima kasih.
    menjadikan saya seorang yg lebih terbuka mindanya. ;)

  2. Jevandrix says:

    Tips yang bernilai.. Terima kasih!

  3. Jevandrix says:

    Tapi ape kaitan isu pembuangan bayi ngan Human Genome Project?

  4. admin says:

    Boleh dibawa kepada banyak perkaitan terutama yang berkaitan dengan profiling atau lebih mudah untuk kesan siapa ibu dan bapa bayi tersebut :)

  5. Jevandrix says:

    OoOoOo.. DNA fingerprinting la… TQ

  6. shima says:

    sp2 yg pac di intura? slmt bkenalan =)

  7. Saya juga ke pac di intura. Shima dari mana? Kak noor dari Kulim. Ni first time ke? Kak Noor yang kedua. Last masa Dis. 2009. Berapa haribulan. Kak noor 3/7.

  8. liza says:

    Hai shima…sy pac di intura…slamat berkenalan…=)

  9. azirah says:

    salam. saya pac di intura. tarikh 2/7.
    this is my first time? ada yang sama?

  10. liza says:

    sy pac 10/7..sape2 sama bleh la kenal2 yer..

  11. hafizah says:

    sy pac 10/7 juga,,di ikwas..ade sesiapa yg sama?

  12. nf says:

    salam…tips yg membantu..tq2..ade x sape2 yg kena kat INTIM?

  13. azirah says:

    kalau ikut tips pac yang tipsptd beri, ada sesi debat dan public speaking kan. dan kita kene pakai pakaian formal. tapi kenapa pac kali ni kita kene pakai pakaian sukan? takkan seharian buat aktiviti fizikal? siapa yang ada pengalaman, boleh share?

  14. hidayah says:

    salam..hai, saya pac 1/7..kat intengah..xde ke sape2 yang same skali?

  15. matt says:

    hai.. 1st time dpt intv pac nie… hrp leh kenalan ngan sape2 yg kena kat intan kuching 4/7/2010.tq

  16. qis says:

    salam…hafizah saya pun dapat di ikwas…salam perkenalan…

  17. dhieya says:

    trime kasih atas tips.. b’fikiran terbuka dan matang dalam mengeluarkan idea.. hmmm… agak mencabar.. sbb kadang2 kita tak sedar kesilapan kita semasa kita bercakap..

    saya di INTIM 3/7.. 1st time. semoga bertemu di sana insya Allah~ :)

  18. qis says:

    nak prepared isu ape ye…isu bantuan kemanusian ke gaza tgh panas ni

  19. Iza Dilaila says:

    @nf
    salam perkenalan.. brapa hb tu? sy dpt di INTIM gak 9 Julai.

  20. Lalitha says:

    Thanks for the English tips, I’m scheduled for PAC at IKWAS, Kluang, Johor on 2/7. So, friends if any of you are scheduled at the same place then we will meet there. Good luck.

    Semoga berjaya dan salam 1 Malaysia kepada semua peserta PAC.

  21. haja says:

    dhieya sya di INTIM jugak on 9/7….Td sya baru call jpa, diorg inform kena bawa baju formal jugak n ada session public speaking n debat…

  22. haja says:

    Admin, ada apa2 notes yg dapat membantu..

  23. zhaf says:

    hye semua….
    my pac at ikwas, never been to johor before huhu…
    anyone can help?
    ade kemungkinan bley tuka tmpt x yer?
    i stay and exam kt kl tp pac kt johor…jauhnyee

  24. mira says:

    hie hidayah,

    saya kat intengah, 1/7.. awalnya..ader saper saper lagi tak kat intengah nie..huhu..

  25. ashrar says:

    salam
    hidayah..sy pun pac kat intengah 1/7 gak..slamat berkenalan..n kepada semua slamat ber’PAC’ n gud luck to all of u..

    kpd blog ni, sgt2 membantu kpd sesiapa yng ketandusan maklumat dan idea..trus kan usaha anda, thanks alot..

  26. aily says:

    hai…saya aily…and will be attending my PAC at IKWAS on 3/7.. see u soon guys!

  27. nf says:

    @ Iza dilaila..saya kat INTIM 11/7/2010..
    sape kat sini duk area2 sane erk..?nak cr tempat stay yg dekat ngan INTIM…any idea x?

  28. zaza says:

    allo bakal ptd… sesapa dr kl tapi pac di intim kemaman pd 11/7/2010, kalu nak cr partner tuk accommodation n transportation, sila hubungi saya, cikalias@yahoo.com.my

  29. azhani says:

    hye.. saya pun di intura.. 10/7.. =)

  30. azhani says:

    sebenarnya apa lg yg di uji dlm PAC? fizikal je ke..?

  31. Prabha says:

    salam sejahtera..
    PAC saya di intengah 11/7. Ada tak sapa2 yang sama tarikh dan tempat?
    Semoga berjaya kepada semua.

  32. Cery Cery Al says:

    Salam sejahtera sume..
    Alhamdulillah.. saya lulus tempohari n dapat di ikwas…
    de sesiape yg dpt ditempat yg sama?
    Good luck sume..semoga kite berjaya insyaAllah :)

  33. azman says:

    Ni kali kedua saya menghadiri PAC. Kali pertama dulu dah lepas PAC tp sangkut lak kt interview. Interview bukan main lama, dlm 1 jam 15 minit, tp last2 x dpt. Frust betul. Yang lepas PAC, semasa pendaftaran kena berpakaian formal. Petang baru pakai pakaian sukan.Tp kali ni agak pelik sikit.Kena berpakaian sukan semasa pendaftaran. Kenapa ek?

    Anyway, Gud luck pada semua. Semoga lulus pada PAC akan datang.

  34. firdaus says:

    salam semua. saya lulus exam. dan PAC saya akn berada di Kluang, Johor. sape2 akn kesana?

  35. firdaus says:

    salam semua. saya sudah pon lulus exam. dan PAC saya akn berada di Kluang, Johor. ade sesape akn kesana?

  36. aimi_anne says:

    salam sume.i dapat kat intan kuala ketil,kedah 2 july nnt.sape dpt same2 bgtau la..

  37. Shamini says:

    hi..salam 1 Malaysia..saya pun dpt kt IKWAS..3 Julai..harap2x dpt wat public speaking and debate dgn baik..let’s help each other,,hopefully good ideas will come out of me during the discussion..best of luck,my friends..see u there…

  38. azman says:

    1 tips for PAC. Just be yourself. Don’t talk if you don’t know. Be confident during debate and discussion. Just prepare what you can do. Don’t push yourself.

  39. adi says:

    saya dapat IKWAS 3/7..ade sape2 yang same jadual dgn saya?
    jumpa disana yaa…
    good luck semua!!

  40. zaihan says:

    assalammualaikum semua…
    Alhamdulillah saya pun dapat g PAc ni..kat INTURA..3/7
    ti shima, liza and aimi..yg dpt kat INTURA jgk..selamat berkenalan..

  41. aida says:

    hye..
    i PAC kt INTURA, 4/7..
    nervous nk p sn..ada sp2 yg dpt sm place n date?

  42. firdaus says:

    sape nk tumpang sy gi PAC kt IKWAS? roger2 kt fb sy.
    ahmadfirdausrazali2@gmail.com
    riso siot.. dpt ke x..

  43. azirah says:

    aimi_anne, saya dapat di intura 2 july. same date dengan awak..
    salam kenal.

  44. muna says:

    prabha, i pn dekat intengah on the 11/7..see u there..

  45. NaNa says:

    Salam… 1st of all, congratz to semua yg dh lulus exam. PAC sesi July 2010 nie merupakan PAC kedua yg saya hadiri, kali pertama di IKWAS begitu juga kali nie. So, ade sesapa (pompuan je) yg dari PD or Seremban yg akan menghadiri PAC di IKWAS pada 02/07/2010 yg nak carpool, leh roger saya di Facebook (akulah_nie@yahoo.com)
    By d way, best of luck to all…

  46. shima says:

    kak noor, azirah n liza, sy pac di intura pd 2 julai nh. sp2 yg sudi nk kongsi risalah prePAC yg sy dah terlepas semalam, boleh emelkn kt sy (virusxz7@yahoo.com). tq so much

  47. aily says:

    to firdaus, shamini, cery cey al – saya di IKWAS jugak!! on 3.07.2010

  48. Lalitha says:

    Hi NaNa, I dari Mantin juga ke IKWAS on 2/7/10.

  49. Prabha says:

    Muna,
    Bagus macam tu. Sampai di sana nanti, saya cari muna ye.

  50. shamden says:

    hi salam… saya dr kch, swak.. ada sape2 dpt pac kat kolej sains tak??.. 3 july nie?? pac kat kch lewat dr tpt lain la…

  51. firda says:

    Hi salam!!!
    congrats all.
    BTW, anybody yang dapat kat INTIM on 9/7/2010 ???
    nak join!!
    from Shah Alam!!

    Thanks!!!
    :)

  52. Izati says:

    hye, saya PAC di IKWAS 3 jul. saya nk minta tolong admin bantu konfemkan dress kod, thanks. to kengkawan yg di IKWAS juge on same date nnti kite jmpe di sane k: firdaus, aily n shamini!

  53. efa says:

    hi sy efa. dpt kat INTENGAH and im from s.alm..ade ape2 info pasal pre-pac pnye bentuk program mcm mane?pagi fizikal test dulu n pas lunch bru public speaking or mcm mne?email me if bole share any information about PAC purpleefa@yahoo.com,facebook:fafa khloe alexandra

  54. Iza Dilaila says:

    @firda
    salam. sy ke INTIM dgn family. jupe di sana!

  55. Mas says:

    hi u ols…
    scheduled for PAC INTIM 7/9/10.
    still searching for the nearest hotel to INTIM…know any hotel juz a walking distance?
    will travel via bus from KL….gamble….
    share la yr ngan ktorg any info on accomodations…fenin dh nie….

  56. Salam …

    saya akan PAC kat INTIM on 3rd July..

    so see u there guys..

  57. dalila says:

    hye and salam all..saya dpt di Intan Kluang on 11/july…anyway any1 knows nape kena pki bj sukan ms register>?

  58. zharif says:

    hye, salam sume…
    sye dpt pac intan kluang johor,11 june
    ingat nk drive je pg cna.
    spe nk share my ride do not hesitate to cntct me k, leave ur cmment.
    im from kl.

  59. zharif says:

    contact tru my email
    mansiz_009@yahoo.com

  60. shuba says:

    Hi, Good day dear frenz..i have to attend PAC on 10th of Julai at IKWAS (kluang , Johor )..thank god itz nearby my house..anyone will be having PAC on same place with me?..

  61. lovv says:

    maaf emel saya : lovv@yahoo.com

  62. firda says:

    salam!!

    @iza
    oh, bestnya ngn family..see u there!! :)

    @mas
    agree! anybody..need to know any hotels nearby INTIM…

  63. nf says:

    @firda – sy pun nak tau gak hotel2 nearby INTIM…date PAC 11/7/2010…gud luck semua…

  64. shiema9001 says:

    to hafizah, firdaus & shuba..
    i pon PAC kat IKWAS 10 july..
    jumpa kat saner yea..
    its my 1st time..
    nervous bcz i bukan budak terror..huhuhu…
    so, wish me gud luck ya’…

  65. shuba says:

    Hi, Shiema..nice to know you..Did you have fb so that i can add u?..Click me on valentine14_86@yahoo.com.sg

  66. hidayah says:

    salam…hai, pade sume kawan2 yang bakal menghadapi PAC ni, jom kite bincang2 ape yng patut..pm kat facebook saye k..just add je email:aku_hanna@yahoo.com…aaa..cuak!aaa..cuak!aaa…cuak!

  67. Qhairul Salleh says:

    Saya di INTURA pada 2/7/2010… Saper2 yang di tempat sama, salam perkenalan.. boleh cari saya di FB di rendangayamkampung@yahoo.co.uk

  68. hafizah says:

    hi shiema,,sy pun bukan budak terror,,but we hav to give our best..harap2 sumenye berjalan lancar,,sy lgsg xprepare ape2 sbb sgt2 sibuk keje even on weekends,,plus sy keje shif,lagila xde masa..huhuhu..redah je la :(

    btw,all d best guys!

  69. firdaus says:

    kawan2.. info sy dpt..during PAC, kne jogging 2.5km. peh! semput2..
    kne jogging la kt umh tuk stamina.. gud luck sume.. sape dpt ptd.. belatih la jd pegawai yg BAEk n TERbaEK..

  70. shuba says:

    Fizah…Dnt get nervous yaar..we all hv to help each other to get the best..so stay cool..and wish you guyz all the very best..:)

  71. Diniey says:

    Salam…sy pun 1st time PAC..Dapat di INTIM…Kepada sesiaper yg still cari tempat tinggal,just stay je kt Homestay Hotel Kemaman.xsampai 10min pun ke INTIM…
    No phone:09-6441333

    @haja:kena bwk baju formal jugak ke??sy memang xprepare pun..esk plak tu tarikhnyer..mane nak cari?…

  72. linda says:

    @firdaus: c u at ikwas..gudluck..

Comments are closed.