Pandai bercakap vs Bijak bercakap

Apa sebenarnya yang dinilai dalam percakapan, pengucapan atau sesi interaksi dalam Assessment Center, Temuduga dan penulisan esei? Adakah ianya sekadar ‘keyakinan’ atau attitud yakin diri sahaja?

muazhadi 300x225 Pandai bercakap vs Bijak bercakap

Ianya seakan sesi wajib dalam pengambilan pekerja sekarang.. bagaimana anda bercakap dan melontarkan idea anda. Ramai calon yang ‘belasah’ dan ‘redah’ sahaja semua sesi ini tanpa tahu betapa ianya sangat penting dalam menonjolkan ‘kehebatan’ anda. Boleh dikatakan ianya adalah ‘determining factor’ dalam membuat keputusan memilih calon yang sesuai dengan jawatan.

Perkara pertama yang perlu dalam menyediakan diri anda dalam semua sesi yang disebutkan di atas ialah ‘pengetahuan’. Rasanya tak perlu dihuraikan tentang isu ini. Apa yang penting ialah, sediakan diri anda dengan pengetahuan yang secukupnya, peka dengan isu-isu semasa terutama isu-isu nasional. Yang kedua ialah daya mengaitkan isu-isu dengan soalan yang ditanya. Contohnya apabila bercakap tentang isu pembuangan bayi, sudah tentu anda nampak lebih berpengetahuan jika dapat kaitkan isu tersebut dengan isu masalah sosial dan penyelesaian melalui ‘Human Genome Project’. Sudah tentu anda akan berada terkedepan kerana bukan sahaja bercakap tentang isu utama (isu buang bayi) tetapi memberikan faktor penyumbang (isu masalah sosial) dan penyelesaian (isu Human Genome). Dalam kata lain, anda sedang membina reputasi anda sebagai seorang yang berpengetahuan luas dan peka dengan isu.

Tetapi ianya harus disertakan dengan skil pengucapan dan perbincangan yang bagus. Anda harus berlatih untuk bercakap dengan baik, menonjolkan idea dengan penuh toleransi atau terbuka dalam menerima pendapat orang lain. Hal ini bergantung kepada situasi sebagai contohnya dalam Assessment Center selalunya ada 2 sesi yang berbeza. Jika sesi yang dijalankan ialah ‘perbincangan’, isu yang harus diketengahkan haruslah terbuka untuk berbincang dan anda harus buang keadaan ‘saya mahu menang’ dan tukarkan kepada ‘saya seorang yang terbuka’. Tetapi jika ianya satu sesi debat, ‘attitude’ anda ialah ‘isi saya adalah yang terbaik’. Ada ketika anda perlu berteloransi bagi menonjolkan jiwa ‘keterbukaan’ dan boleh menerima pendapat orang lain, dan ada ketikanya anda perlu berkeras bagi menonjolkan ‘ketegasan’ yang menjadi tunjang pemimpin yang berkredibiliti. Dalam kata lain, anda sedang membina reputasi sebagai seorang yang boleh berbincang dan sebagai seorang pemimpin yang berprinsip.

Pada situasi manapun anda berada, nilai dahulu kehendak ujian. Itu terletak kepada kebijakan anda dan ketahuilah bahawa setiap sesi yang bakal anda lalui sepanjang proses pemilihan dalam menjawat jawatan dalam kerajaan telah dirancang dan mempunyai skop nilaian yang tersendiri jadi mengapa anda hadapinya dengan sambil lewa?

Adakah anda seorang yang BIJAK BERCAKAP atau PANDAI BERCAKAP? Apa pendapat anda?

Comments

  1. says

    Boleh dibawa kepada banyak perkaitan terutama yang berkaitan dengan profiling atau lebih mudah untuk kesan siapa ibu dan bapa bayi tersebut :)

  2. says

    kalau ikut tips pac yang tipsptd beri, ada sesi debat dan public speaking kan. dan kita kene pakai pakaian formal. tapi kenapa pac kali ni kita kene pakai pakaian sukan? takkan seharian buat aktiviti fizikal? siapa yang ada pengalaman, boleh share?

  3. matt says

    hai.. 1st time dpt intv pac nie… hrp leh kenalan ngan sape2 yg kena kat intan kuching 4/7/2010.tq

  4. dhieya says

    trime kasih atas tips.. b’fikiran terbuka dan matang dalam mengeluarkan idea.. hmmm… agak mencabar.. sbb kadang2 kita tak sedar kesilapan kita semasa kita bercakap..

    saya di INTIM 3/7.. 1st time. semoga bertemu di sana insya Allah~ :)

  5. Lalitha says

    Thanks for the English tips, I’m scheduled for PAC at IKWAS, Kluang, Johor on 2/7. So, friends if any of you are scheduled at the same place then we will meet there. Good luck.

    Semoga berjaya dan salam 1 Malaysia kepada semua peserta PAC.

  6. haja says

    dhieya sya di INTIM jugak on 9/7….Td sya baru call jpa, diorg inform kena bawa baju formal jugak n ada session public speaking n debat…

  7. zhaf says

    hye semua….
    my pac at ikwas, never been to johor before huhu…
    anyone can help?
    ade kemungkinan bley tuka tmpt x yer?
    i stay and exam kt kl tp pac kt johor…jauhnyee

  8. ashrar says

    salam
    hidayah..sy pun pac kat intengah 1/7 gak..slamat berkenalan..n kepada semua slamat ber’PAC’ n gud luck to all of u..

    kpd blog ni, sgt2 membantu kpd sesiapa yng ketandusan maklumat dan idea..trus kan usaha anda, thanks alot..

  9. nf says

    @ Iza dilaila..saya kat INTIM 11/7/2010..
    sape kat sini duk area2 sane erk..?nak cr tempat stay yg dekat ngan INTIM…any idea x?

  10. Prabha says

    salam sejahtera..
    PAC saya di intengah 11/7. Ada tak sapa2 yang sama tarikh dan tempat?
    Semoga berjaya kepada semua.

  11. says

    Salam sejahtera sume..
    Alhamdulillah.. saya lulus tempohari n dapat di ikwas…
    de sesiape yg dpt ditempat yg sama?
    Good luck sume..semoga kite berjaya insyaAllah :)

  12. azman says

    Ni kali kedua saya menghadiri PAC. Kali pertama dulu dah lepas PAC tp sangkut lak kt interview. Interview bukan main lama, dlm 1 jam 15 minit, tp last2 x dpt. Frust betul. Yang lepas PAC, semasa pendaftaran kena berpakaian formal. Petang baru pakai pakaian sukan.Tp kali ni agak pelik sikit.Kena berpakaian sukan semasa pendaftaran. Kenapa ek?

    Anyway, Gud luck pada semua. Semoga lulus pada PAC akan datang.

  13. firdaus says

    salam semua. saya lulus exam. dan PAC saya akn berada di Kluang, Johor. sape2 akn kesana?

  14. firdaus says

    salam semua. saya sudah pon lulus exam. dan PAC saya akn berada di Kluang, Johor. ade sesape akn kesana?

  15. aimi_anne says

    salam sume.i dapat kat intan kuala ketil,kedah 2 july nnt.sape dpt same2 bgtau la..

  16. Shamini says

    hi..salam 1 Malaysia..saya pun dpt kt IKWAS..3 Julai..harap2x dpt wat public speaking and debate dgn baik..let’s help each other,,hopefully good ideas will come out of me during the discussion..best of luck,my friends..see u there…

  17. azman says

    1 tips for PAC. Just be yourself. Don’t talk if you don’t know. Be confident during debate and discussion. Just prepare what you can do. Don’t push yourself.

  18. zaihan says

    assalammualaikum semua…
    Alhamdulillah saya pun dapat g PAc ni..kat INTURA..3/7
    ti shima, liza and aimi..yg dpt kat INTURA jgk..selamat berkenalan..

  19. NaNa says

    Salam… 1st of all, congratz to semua yg dh lulus exam. PAC sesi July 2010 nie merupakan PAC kedua yg saya hadiri, kali pertama di IKWAS begitu juga kali nie. So, ade sesapa (pompuan je) yg dari PD or Seremban yg akan menghadiri PAC di IKWAS pada 02/07/2010 yg nak carpool, leh roger saya di Facebook (akulah_nie@yahoo.com)
    By d way, best of luck to all…

  20. shima says

    kak noor, azirah n liza, sy pac di intura pd 2 julai nh. sp2 yg sudi nk kongsi risalah prePAC yg sy dah terlepas semalam, boleh emelkn kt sy (virusxz7@yahoo.com). tq so much

  21. shamden says

    hi salam… saya dr kch, swak.. ada sape2 dpt pac kat kolej sains tak??.. 3 july nie?? pac kat kch lewat dr tpt lain la…

  22. firda says

    Hi salam!!!
    congrats all.
    BTW, anybody yang dapat kat INTIM on 9/7/2010 ???
    nak join!!
    from Shah Alam!!

    Thanks!!!
    :)

  23. Izati says

    hye, saya PAC di IKWAS 3 jul. saya nk minta tolong admin bantu konfemkan dress kod, thanks. to kengkawan yg di IKWAS juge on same date nnti kite jmpe di sane k: firdaus, aily n shamini!

  24. says

    hi sy efa. dpt kat INTENGAH and im from s.alm..ade ape2 info pasal pre-pac pnye bentuk program mcm mane?pagi fizikal test dulu n pas lunch bru public speaking or mcm mne?email me if bole share any information about PAC purpleefa@yahoo.com,facebook:fafa khloe alexandra

  25. Mas says

    hi u ols…
    scheduled for PAC INTIM 7/9/10.
    still searching for the nearest hotel to INTIM…know any hotel juz a walking distance?
    will travel via bus from KL….gamble….
    share la yr ngan ktorg any info on accomodations…fenin dh nie….

  26. dalila says

    hye and salam all..saya dpt di Intan Kluang on 11/july…anyway any1 knows nape kena pki bj sukan ms register>?

  27. zharif says

    hye, salam sume…
    sye dpt pac intan kluang johor,11 june
    ingat nk drive je pg cna.
    spe nk share my ride do not hesitate to cntct me k, leave ur cmment.
    im from kl.

  28. shuba says

    Hi, Good day dear frenz..i have to attend PAC on 10th of Julai at IKWAS (kluang , Johor )..thank god itz nearby my house..anyone will be having PAC on same place with me?..

  29. firda says

    salam!!

    @iza
    oh, bestnya ngn family..see u there!! :)

    @mas
    agree! anybody..need to know any hotels nearby INTIM…

  30. nf says

    @firda – sy pun nak tau gak hotel2 nearby INTIM…date PAC 11/7/2010…gud luck semua…

  31. shiema9001 says

    to hafizah, firdaus & shuba..
    i pon PAC kat IKWAS 10 july..
    jumpa kat saner yea..
    its my 1st time..
    nervous bcz i bukan budak terror..huhuhu…
    so, wish me gud luck ya’…

  32. hidayah says

    salam…hai, pade sume kawan2 yang bakal menghadapi PAC ni, jom kite bincang2 ape yng patut..pm kat facebook saye k..just add je email:aku_hanna@yahoo.com…aaa..cuak!aaa..cuak!aaa…cuak!

  33. hafizah says

    hi shiema,,sy pun bukan budak terror,,but we hav to give our best..harap2 sumenye berjalan lancar,,sy lgsg xprepare ape2 sbb sgt2 sibuk keje even on weekends,,plus sy keje shif,lagila xde masa..huhuhu..redah je la :(

    btw,all d best guys!

  34. firdaus says

    kawan2.. info sy dpt..during PAC, kne jogging 2.5km. peh! semput2..
    kne jogging la kt umh tuk stamina.. gud luck sume.. sape dpt ptd.. belatih la jd pegawai yg BAEk n TERbaEK..

  35. shuba says

    Fizah…Dnt get nervous yaar..we all hv to help each other to get the best..so stay cool..and wish you guyz all the very best..:)

  36. Diniey says

    Salam…sy pun 1st time PAC..Dapat di INTIM…Kepada sesiaper yg still cari tempat tinggal,just stay je kt Homestay Hotel Kemaman.xsampai 10min pun ke INTIM…
    No phone:09-6441333

    @haja:kena bwk baju formal jugak ke??sy memang xprepare pun..esk plak tu tarikhnyer..mane nak cari?…