Peperiksaan Bertulis Penguasa Kastam WK1-1

SEMAKAN PANGGILAN Peperiksaan Penguasa Kastam boleh dibuat di sini;

>>>[KLIK DI SINI] Semak Panggilan Peperiksaan WK1-1<<< 

Ada yang bertanya mengenai jawatan Penguasa Kastam dengan skim gred baru WK1-1. Ianya adalah jawatan yang harus melalui peperiksaan penilaian yang sama seperti Pegawai Tadbir Diplomatik dan lain iaitu 3 tahap;

  • Peperiksaan bertulis
  • Assessment center
  • Temuduga

Tiada ambilan terus melalui temuduga. Harus melalui semua peringkat penilaian. Mengenai tugas penguasa Kastam pula ianya termasuk dalam cluster ‘Perkhidmatan Kewangan’ dan tugasannya antaranya (daripada edaran rasmi SPA);

  • Memperjeniskan barang-barang mengikut tarif-tarif, membuat taksiran harga bagi pungutan duti kastam/cukai jualan, memproses serta meluluskan permohonan pengimportan/pengeksportan barang-barang berduti tertakluk kepada larangan-larangan import/eksport di pintu-pintu masuk/keluar negara, Zon-zon Bebas Cukai dan Gudang-gudang Berlesen.
  • Memproses permohonan lesen gudang-gudang eksais, gudang-gudang berlesen, gudang-gudang pengilangan berlesen.
  • Mengaudit akaun syarikat-syarikat yang dilesenkan di bawah akta-akta Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan untuk pungutan cukai jualan/perkhidmatan.
  • Memproses permohonan mendapatkan pengecualian cukai jualan, memeriksa stok dan penggunaan barang-barang berduti syarikat-syarikat yang mendapatkan pengecualian duti kastam, memproses permohonan remisi cukai, menyelia tugas pemeriksaan penumpang dan menjalankan siasatan ke atas syarikat/individu yang melakukan penyelewengan/penyeludupan dan bertindak sebagai Pegawai Pendakwa bagi kes-kes kastam di Mahkamah dan menjalankan lain-lain tugas penguat kuasaan

Bagaimana pula dengan persediaan untuk peperiksaan Penguasa Kastam ini? Persediaan yang sama seperti peperiksaan bertulis yang lain dengan format yang tidak jauh bezanya. Ianya merangkumi;

  • Pengetahuan Am
  • Daya menyelesaikan masalah
  • Esei Bahasa Melayu
  • Esei Bahasa Inggeris

Cumanya pada seksyen pengetahuan Am akan ada tambahan sedikit isu berkaitan seperti peperiksaan Pengawai Anti Dadah yang lepas. Jadi untuk persediaan kali ini, ambil tahu isu berkaitan kastam.

Untuk pembeli Tipsptd, anda boleh menggunakan rujukan yang sama untuk Peperiksaan Penguasa Kastam WK1-1. Adakah anda dipanggil menduduki peperiksaan Penguasa Kastam pada 4 Februari ini? Anda perlukan Rujukan ini; 

[+] http://tipsptd.com/

This entry was posted in Peperiksaan Bertulis and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

119 Responses to Peperiksaan Bertulis Penguasa Kastam WK1-1

  1. siti says:

    oh..jawatan ni pun ada assesment gak ye..jawatan apa ye yg pegi exam lepas tu pgl temuduga terus?

  2. mas says:

    kalau xsilap pegawai teknologi maklumat terus interview ajee

  3. idayu says:

    admin, sy nak beli buku ni..macamane yer?

  4. dell says:

    saya dpt p exam bln dua ni.. ari thu antidadah dah failed ! heheh

  5. Aila says:

    Kalau tak silap, sistem pengambilan untuk semua pegawai gred 41 sekarang ni akan melalui exam dan assestment centre since 2011. Dulu jer yang boleh gi interview terus.

  6. MOHD HANIFF BIN MOHAMED NAFI says:

    bila tarikh exam penguasa kastam ni. saya dah daftar dalam spa, dan lulus syarat semasa yang ditetapkan spa. mudah-mudahan saya diteriam untuk exam akli ini.

  7. izah says:

    Saya dpt panggilan bulan 2 nnt. Harap dapat info and tips yg membantu. Last exam, pegawai antidadah saya dah lulus. Thanks TipsPTD!

  8. sara says:

    ape tu syrat semasa???

  9. akma says:

    saya pun dpt panggilan utk exam jawatan ni. Goodluck utk semua :)

  10. linda says:

    sy pun dapat panggilan utk exam penguasa kastam ni.. bole bantu utk dptkan buku panduan? sy nk sgt beli ni

  11. shacz says:

    saya pun dipanggil untuk exam penguasa kastam. team tipsptd, boleh saya tahu macam mana nak beli buku nie??

  12. orgygperlubantuan says:

    saya perlukan bantuan admin utk dptkan buku ni utk rujukan.bagaimana?

  13. Fidza says:

    salam.. admin, sebelum ni saya sudah membeli pakej tips ptd pd pgmbilan (pgwai antidadah) yg lepas… alhamdulillah lulus dan sedang tunggu utk PAC dan sekarang dapat pula panggilan utk exam Kastam ni.. hehe.. ade apa2 nota tmbhn utk persedian? terima kasih byk..

  14. saiful says:

    Salam…
    saya masih belum menerima sebarang tindak balas dari admin mengenai cara untuk saya membeli ebook untuk exam penguasa kastam… Pls….

  15. idz says:

    Salam,
    Bagaimana cara untuk mendapatkan buku ini?

  16. tie says:

    salam
    saya juga 1st time dipgl untuk exam penguasa kastam awal februari nnt….apa2 rujukan n info mohon dikongsi sama. Kerjasama amat dihargai…TQ.. =))

  17. kin says:

    admin, saya nak beli buku panduan..emel saya caranya ye..thanks

  18. naz says:

    salam…saya baru jer chck..saya dpt gak exam pnguasa kastam…if ade ape2 info ttg soaln lps (2011) mohon share2 ya…thn lps dah g exm utk antidadah tapi gagal…huhuhu

  19. ada2je says:

    salam admin.. sayapun dapat xm awal febuari nanti.. dulu da beli buku ptd ni tapi mungkin belum ada rezeki lagi.. mudah2an percubaan kali ni berjaya.. gud luck u all..

  20. Fareed says:

    Kalo ader info exam penguasa bukan 2 ni bgtahu yer..

  21. Que says:

    saya pn dpt exm tuk penguasa kastam….ad ap2 info untuk dikongsi??

  22. miedia says:

    nak juga buku panduan yg dimakaudkan admin ni. Boleh la study masa CNY nti. Tq

  23. kakakiki says:

    saya pun dpt exam penguasa kastam..ni 1st time.so blur tak tau nak baca apa? kalau kwn2 sudi kongsi la sbrg in4.:)

  24. ana says:

    u can get the ebook at dis link http://www.tipsptd.com/beli.php..gud luck all…=)

    admin: boleh terus ke http://www.tipsptd.com/oto.php

  25. tarmizi says:

    x kisah la kerja apa pun saya ada bacelor marketing. panggil la saya ye -_-*

  26. Fareed says:

    Ana,kenapa link ebook xbole buka eh?

  27. Fareed says:

    Ok dh leh bukaa link tu..thanks Ana… Kwn2 beli ebook ker?

  28. rya says:

    Admin…takde ke jual ebook khas untuk penguasa kastam mcm time pegawai antidadah dulu??

  29. Fer says:

    Salam. Jwtn penguasa kastam nie ada pemeriksaan fizikal cam Penolong Penguas Kastam. Adakah ciri fizikal-ketinggian, berat, BMI di ambil kira?

  30. izah says:

    saya dah penah beli e-book masa exam antidadah yg lepas. adakah kena buat pembelian lain utk dptkan info2 tambahan utk exam kastam ni? please help me, saya nk lulus juga exam ni.

  31. Fareed says:

    Izah ,u Akan dpt update..jd u xpyh beli lg ebook.

  32. RosseQalas says:

    Salam…

    Saya baru menerima surat panggilan exam semalam… 1st time exam Penguatkuasa Kastam…Sbl ni PTD jer…
    Good Luck untuk Semua….

    Admin,
    “Untuk pembeli Tipsptd, anda boleh menggunakan rujukan yang sama untuk Peperiksaan Penguasa Kastam WK1-1.”

    namun….

    “Cumanya pada seksyen pengetahuan Am akan ada tambahan sedikit isu berkaitan seperti peperiksaan Pengawai Anti Dadah yang lepas. Jadi untuk persediaan kali ini, ambil tahu isu berkaitan kastam.”

    —-Admin…sy takde info Pegawai Anti Dadah..help…SOS..

  33. Fareed says:

    Izah ,u will get update..xpyh beli..sbb u dah beli yg lepas..

  34. admin says:

    untuk pembeli PTD Julai 2011 dan AADK November 2011 tak perlu beli semula kerana komponen adalah sama cuma tambahan sedikit maklumat berkaitan Kastam. Update percuma sahaja untuk anda yang dah daftar sebagai pembel sah semasa pembelian lepas.

  35. izah says:

    terima kasih.. x sabar nak tggu update dari team tipsptd.

  36. annur mastura says:

    salam.. saya dapat utk duduki exam..
    cuma saya risau.. adakah Penguasa ni jawatan yg kira sama mcm polis..
    nak ukur tinggi.. berat.. lagipun saya pakai cermin mata… mohon penjelasan..
    thanks… good luck semua..

  37. rya says:

    kenapa cepat sangat pakej platinum tu sold out ye?

  38. nadia says:

    sy 1st time dpt kene panggil exam spa ni as penguatkuasa kastam wk1-1… sy perlu menggunakan buku ape as rujukan? nak beli camne? yg link http://www.tipsptd.com/beli.php utk PTD M41 kan?

  39. julia says:

    Salam,
    sy dapat tawarn utk duduki peperiksaan Penguasa Kastam.
    adakah penguasa kastam akan dinilai melalui fizikal (ukur tinggi, berat, penglihatan)?

    terima kasih

  40. ekin says:

    Saya pun dapat panggilan ujian peg kastam. dulu da beli utk peg anti dadah… tp failed la… yg ni sama ke dgn yg lepas? kena beli lagi ker?

  41. kakakiki says:

    hi kwn2x blh any1 guide me cara buat payment dan prosedurnya? thanks :

  42. Abem Awg says:

    Exam penguasa kastam wk1-1 14 feb 2012 ni,anyone yg ada tips atau info bagaimana proses recruitment ni?mind to share?kami yang pernah pratikum d JKDM pun blur dan nervous juga coz kami 1st time attending exam ni…boleh sesiapa bagi aturcara/proses rekrut utk penguasa kastam wk1-1?Thank you in advanced

  43. Deb says:

    Hi, Saya pun dipanggil menduduki peperiksaan Penguasa Kastam tu..nak beli juga…..minat nak jadi kastam dah ada…tapi ilmu kastam rasanye belum cukup mantap..,proses payment macam mana ye?

  44. PPie says:

    Hye saya pun ada kena panggil utk duduk exam ni…tp nak tanya ASSESMENT CENTRE utk penguasa kastam tu mcm mana yer…tolong..bgtau sesiapa yg berpengalaman???????????????

  45. helmi says:

    hi… sy dpt jugak panggilan exam nie… mcm mana nk dptkan ebook tu yekk? tlg emailkan cara pembelian ke helmi@xeemx.com thx

  46. pure_sonata says:

    sy pn dpt gk pnggiln utk exm pnguasa kstm 4feb ni..ada ssapa yg ada pnglmn exm,PAC n g intrvw utk jwtn ni x?klu ada,pls share kt ktorg yg sgt2 mmrlukn tips ni..bru ja td buat temphn ebook,hrp2 dpt mmbntu n dorg dpt bg respon ASAP..Exm lama g tp da strt nrvous ni

  47. kitty ra says:

    hi…sy br dpt surat dr spa smlm tuk exam pguasa kastam..1st time jg nk kena amek exam nih…ade ape2 tips x???adakah soklan2 mcm waktu spm dlu or sbalik nyer…sy br jer lps beli ebook tuh..tp x dpt link lg…

  48. ranjani says:

    sy dipanggil untuk menduduki exam penguasa kastam. macamana nak dapatkan buku rujukan untuk exam ni. apa persediaan yang perlu dilakukan.Harap-harap pihak admin dapat membantu saya untuk jawab exam ni betul-betul.

  49. mimie akma says:

    salam… sy pun dpt jgakk. dulu de g gak thun 2010… tp xdpt… dis year dpt gak utk g exam kat sk panchor, seremban… de sp2 1 dwn ngn sy ke? good luck semua…

  50. zueaien says:

    salam..katanya yg dah beli tips masa AADK 2011 xyah beli lagi kan…erm bila ek akan dapat update?

  51. admin says:

    Untuk pembelian boleh dilakukan terus di;

    >>> http://www.tipsptd.com

    Pilih pakej anda dan disediakan juga VIDEO bagaimana melakukan pembelian di sana

    p/s Untuk pembeli Pakej AADK yang lepas, update sudah dihantar kepada anda, tak perlu beli lagi, ianya percuma untuk pembeli yang lepas

  52. kimi says:

    Admin..saya dah beli pakej GOLD, tapi yang last sekali pakej Soalan Matematik tak dapat didownload, dah banyak kali cuba.
    Bantu saya secepat mungkin.

  53. kimi says:

    Admin..ok,sudah dapat,terima kasih..setelah banyak kali error tadi, maklumlah,excited.,woha!
    keretamayat.blogspot.com

  54. PPie says:

    Admin, saya dah buat pembayaran..tp blom dpt link download lg…kena tunggu…cepat sikit yer…bole study aawal..hehehhe..

  55. Iza says:

    i pn dpt xm tu..nk beli pakej platinum tp dh hbis..cmne admin?

  56. Iza says:

    kalau beli pakej gold dulu +then Pakej Soalan Sahsiah dan Minat 2 kndian blh dptkn dgn hg RM10 x? Admin blh rply ASAP. lom stdy lg nih

  57. cda says:

    sy da beli smlm pakej GOLD,nape takde link tuk download esei BI BM n soalan math n nota isu semasa?

  58. dominic says:

    admin, bagaimana nak beli buku panduan peperiksaan penguasa kastam dan
    buku peperiksaan bertulis pegawai skim gred M41. pls reply asap.
    tq

  59. Rit says:

    admin, saya sudah buat semua pengesahan, tpi saya masih tidak ada link untuk ruangan download seperti yang dilampirkan. Mohon Bantuan tuan

  60. aisha says:

    salam admin…

    kenapa pakej platinum dh sold out ye?bukan ini e-book ke?supposedly digital copy kan?mcm mane boleh sold out?berminat nk beli pakej platinum ni but tgk dh sold out…wonder gk knape????mohon explanation dr admin….thanx in advance!

  61. mira says:

    aisha,sy pnh tya soklan mcm tu sblm ni…n ni jwpnnye

    “Pakej Platinum tidak dijual kerana soalan peperiksaan ini tiada soalan sahsiah.”

    so beli pakej gold pun dh ok..

    sekian n gudluck :)

  62. aisha says:

    mira….

    thanx for the answer…owh klu exam tu ada soalan sahsiah baru dijual ye?ingt blh je beli soalan sahsiah tu…he3 boleh buat rujukan utk next exam…anyway thanx ya mira! =)

  63. alyaa says:

    baru dua hari ini…saya baru shj menerm email..soalannya adakah sy trm panggil peperiksaan penguasa kastam..sy x tahu apa maskudnya…ini adalah benar atau tidak.. 4 februari ini…saya keliru..

  64. almiski says:

    salam,saya dah beli pakej basic,memang soalan PTD je ke yg ada?sebab bila saya buka smua soalan PTD. padahal dalam exam akan kuar perkara yang barkaitan dengan pengurusan kastam…ada tip lain x?

  65. almiski says:

    maaf,dah jumpa dah tambahan untuk Kastam…terima kasih

  66. wahidah says:

    admin..saya dah hantar borang tempahan utk ebook dan dah wat bayaran since last week..tp saya xdpt any reply drpd admin lg..ebook xdpt lg!!dah byk kali saya hubungi admin, no reply!!

  67. admin says:

    saudari Wahidah, semak semula email anda. Saya sudah hantarkan sekali lagi email yang telah dihantar pada 27 Januari yang lepas. Mungkin termasuk ke SPAM box anda

    - Pakej Sahsiah dijual dengan harga RM60 di laman rasmi jualannya tetapi dimasukkan dalam pakej Platinum dengan harga minimum dan KOUTA 200 jualan tipsptd.com sahaja. Kouta tersebut penuh pada hari ke-2 jualan penguasa kastam. Oleh sebab banyak permintaan, kami akan tambah sedikit kouta dan akan diumumkan kepada semua pembeli yang berdaftar sahaja. Jangan lupa daftar di ruangan download

  68. maser says:

    saya baru beli.. nak hadiah kat girlfriend. dia ada periksa penguasa kastam 4hb nanti… harap lulus..

  69. zack says:

    Salam admin saya terlewat…..boleh tidak saya dapatkan eBook yang lain?

    email saya mhag376@gmail.com….

  70. mhelmi says:

    saya pun dapat info lewat. harap admin tak keberatan untuk lanjutkan tempoh pembelian. TQ :)

  71. ikinchan says:

    askm, kenape jwpn pada slide matematik berlainan.adakah jwapan yg diberi betul?saya sudah membeli, sy harap tidak ditipu.sila serta kan jwpn yg betul..

  72. letchumi says:

    saya terima surat. tapi sekarang saya di luar negara. jika saya tidak hadir kali ini(4 feb)saya ada peluang utk tawaran sekali lagi???

    pls rply ASAP. terima kasih

  73. san says:

    masih boleh beli panduan ini? sila emel saya.

  74. Ray says:

    Salam,

    Saya pun dapat info lewat. harap admin tak keberatan untuk lanjutkan tempoh pembelian. TQ :)saya merayu sgt tuk dptkan panduan ini. Sila emel sy ye kamarul.yusuff@gmail.com…thank you.

  75. emy says:

    salam..

    harap team tipsptd dan kwn2 yg lain boleh tolong. saya juga terlepas memiliki buku panduan. harap sudi bantu.

  76. hafiz says:

    salam..saya da dekat khatam..xrugi beli pakej tipsptd..huhu..harap2 lulus la ye,smoga kwn2 yg exam 4hb ni lulus:p sape2 ade tips share2 la ye kat sini.. mhafiz.mus@gmail.com

  77. Carrin says:

    Salam saya terlewat. tolong hantarkan tips … terima kasih

  78. amilin says:

    salam,

    saya terlepas nk bli buku ni…tolongg~~~!!!!
    nak beli jugakkkkk

  79. maser says:

    sabtu 4hb, teman wanita saya gembira kerana dapat jawab soalan… ebook penguasa kastam yg saya beli utk dia dijadikan sebagai rujukan.. katanya sangat membantu…

    terima kasih…

  80. Fiza says:

    Salam saya tak beli ebook dari tips ptd. Tp rasa nya beruntung siapa yang dapatkan panduan dari blog ni.

    saya ada tulis sedikit berkenaan exam ni semalam. :)

    http://nasilemak-tehbeng.blogspot.com/2012/02/peperiksaan-memasuki-skim-perkhidmatan.html

    sekadar berkongsi pengalaman. :)

  81. Captain says:

    Is that the Customs exam’s result will be released on 9th MARCH?

  82. aaaa says:

    bile result ni akan kluar ek…da 9hb ni…hihi

  83. Mohd Aizi says:

    Salam

    Mr Admin or Ms admin,

    minta bantuan saya mohon makluman berhubung keputusan peperiksaan kastam bila agaknya tarikh jangkaan akan dikeluarkan. sebab berdasarkan maklumat terdahulu menyatakan 9/3/2012 dah boleh ketahui keputusan namun di sistem masih menunjunkkan ia belum boleh diketahui.. terima kasih

  84. admin says:

    W/salam

    Saudari Yasmin Zain telah buat panggilan ke SPA dan dinyatakan keputusan akan diumumkan pada 13 Mac nanti. Terima kasih untuk beliau. Arap bersabar semua =)

    Boleh rujuk posting ini di Facebook;

    [+] http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=395050943854205&id=150137368345565

  85. Izah says:

    dukacita betul saya gagal exam ni.. :(

  86. rizal says:

    Alhamdulillah,lulus exam…
    Mungkin dalam masa 2 minggu lagi SPA akan keluarkan list berkaitan tempat assessment…
    Diharap kawan2 yang lulus exam dapat berkumpul disini dan berkongsi pendapat berkaitan assessment nanti…

    Kepada yang gagal jangan berputus asa,cuba lagi…

  87. Syazwani says:

    saya lulus alhamdulillah, next PAC will be my 2nd pac..haih..

  88. rizal says:

    salam syazwani, sebelum ni awak PAC kat mana?

    awak pernah pegi pac ptd x?

    kalo pernah, pac kastam sama tak dgn pac ptd?

    tq

  89. Hafiz says:

    Yeahh..saya lulus..;)

  90. Syazwani says:

    rizal, sebelum ni saya PAC kat AKMAL melaka..saya x penah apply utk PTD..tapi apa yang saya baca lebih2 kurang la kot..1 1/2 hari..

    pagi2 datang kena pakai pakaian sukan, pastu kena buat ikut checkpoint, mmula kena amik no sebesar2 alam, no tu kat bit, so selama satu hari setengah tu kena pakai bit tu..maknanya selama 1 1/2 hari tu kita dinilai tanpa disedari..mulai pakai bit tu, dia x panggil nama dah, dia panggil no kita je..

    pastu kena pegi buat checkpoint utk ujian air kencing..

    pastu kena amik tajuk utk public speaking, ada dalam 20 tajuk..utk korang prepare public speaking esoknya..

    pastu kena anta borang, kena cek sijil2 sume..

    pastu ukur tinggi, berat, mata, jalan dan kawad..

    petangnya plak pegi stadium akmal, masa tu la kena blari 7km dalam masa 12min (kot..sy pun x ingat dah dalam bape minit..sebab lelaki ngan pompuan beza tetapan masa)..
    pastu kena bangkit tubi 20kali dalam masa tertentu jugak..pastu lompat 2-2 belah kaki sejauh 160cm..

    dah habih tu dia bagi group, ada ujian IQ, kita kena solve dalam group..

    Malam tu ujian sahsiah..

    Esok siang perbincangan dalam group, dalam BM pastu public speaking..makan dan balik..

  91. atie says:

    salam
    just quiry, utk calon y pakai kaca mata, agak2 lepas tak ek??cz saya pakai kaca mata..risau je..ader sape2 tahu x

  92. mMm says:

    ~ Atie

    Berkenaan dgn kaca mata tu, u tak perlu risau.. mmg dibenarkan, tidak seperti jawatan lain e.g imigresen n etc

  93. Clare says:

    Syukur.. I telah lulus perperiksaan Penguasa Kastam. Inilah kali pertama saya mengambil PAC assesment. Terima kasih Syazwami kerana telah berkongsi pengalaman tentang PAC yang lepas.

  94. Clare says:

    Boleh tak berkongsi tentang ujian Sahsiah? apakah yang diuji dalan ujian sahsiah?

  95. atie says:

    to mMm;
    thanks a lot..rasa lega sikit (^_^)

  96. Hafiz says:

    saya gagal.. saya xpasti kenapa boleh gagal, walaupun saya yakin boleh jawab soalan dengan betul dan esei yang lengkap, banyak isi dan idea.. mungkinkah sebab saya sedang bekerja dalam kerajaan (diploma).. diberi perluang kepada yang lain??

  97. mMm says:

    ~ Clare

    soalan sahsiah adalah berbentuk objektif. tidak ada spesifik tips utk ujian ini. Apa yg penting, jujur pada diri bila menjawab soalan tersebut. dan jawapan hendaklah konsisten. ini kerana mgkin soalan mgkin akan berulang. sbg cth, soalan no. 1 mgkin akan berulang pada soalan di no. 18 dan seterusnya. Antara cth soalan, “adakalanya saya akan menggunakan tipu helah semata-mata untuk menang dalam suatu pertandingan” Jawapan adalah ‘Ya’ atau ‘Tidak’.. So terpulang pada diri sendiri. Apapun, all the best.

  98. mMm says:

    ~ Rizal

    Berkenaan dgn CAC tu nanti, sedikit penambahan info.. Memandangkan assessment kastam ini berbeza dgn assessment ptd. apa yg perlu ditekankan adalah dari segi fizikal diri sendiri, ini kerana ujian lebih tertumpu pada individu iaitu diri kita sendiri. Sebagai cth, ujian lari 2.4km, cuba habiskan larian tersebut dan ujian-ujian fizikal yg lain. setiap itu ada markah. jika kamu dapat menghabiskan dalam tempoh yg ditetapkan, maka secara automatik markah penuh yg diperolehi. tetapi jika tidak, markah tetap akan diberi.
    Berbalik pula pada ujian dlm kumpulan seperti penyelesaian masalah dan public speaking, apa yg penting jgn terlalu mendominasi dan jgn juga terlalu pesimis, cukup dgn bersederhana, tetapi bijak bila masa perlu untuk melontarkan idea yg bernas dalam situasi perbincangan itu nanti. Utk public speaking, seelok-eloknya bercakap tu jgnlah terlalu merujuk pada nota kertas, cukup setakat tulis key point, dan hurai dgn konfiden dgn ucapan yg jelas dan padat.

  99. rizal says:

    to mmm and syazwani…

    thanks a lot for your good info…

    to others,

    info dah ada, so be prepared and do the best in the assessment later…

  100. Hafiz says:

    Memang btl xrugi beli ebook tempohari..lulus..;)

  101. melen says:

    hai..saya nak tanya ada tak ebook untuk peperiksaan juruaudit gred w41 untuk bulan april ni?kalau ada macamana nak beli ya?tq

  102. saye says:

    kena apply cuti la if PAC ni 25hb dgn 26hb, nape tengah2 minggu pulak..

  103. joe says:

    sy kena pac di sutra beach resort,trg pd 16 n 17 april. Ada kwn2 yg kena pac sama dgn sy x? Nampak gaya kena apply cuti juga la cmni..

  104. atie says:

    sy kene pac kat sutra beach resort,terengganu jugak..tapi 14-15 april..sape y sama ngan sy angkat tgn pls..(^_^)

  105. joe says:

    atie…ok la awak dapat PAC on weekend. X perlu apply cuti la…hehehe….
    sape2 yg pernah pegi PAC kastam, kongsi2 la info anda disini…
    InsyaAllah,murah rezeki jika berkongsi ilmu….HEHE

  106. atie says:

    kene apply cuti jugak joe cz sy kerja..emergency leave la ni, nasib lulus..huhu

  107. poovan says:

    Hi, nak tanya berkenaan dengan PAC Kastam 2012 pada 21-22 april di ayer keroh…Bentuk ujian fizikal?

  108. NUR says:

    sesiapa yang ada CAC penguasa kastam kat INSPEN 2, Kajang 29-30 Mei ini? saya kena kat sana..

  109. liez says:

    nur..sy pn kat inspen 2 kajang..tp 26&27 may..

  110. APIS says:

    Ptd exam datang lagi.. baca je la ebook yg da beli dlu..

    Sape ada tips meh ha kongsi saya
    Mhafiz.mus@gmail.com

  111. Nurul says:

    Nur..sy pun tempat n tarikh yg same dgn awk..

  112. NUR says:

    liez, nurul boleh la kita jumpa kat sana nanti..harap2 kita berjaya melaluinya..

  113. NUR says:

    tapi, liez awal sikit dari kita Nurul..gud luck ye…

  114. john says:

    Salam to all,

    Anybody knows when the Customs PAC result will be published?

    Waiting so long,i heard the interview session will start next month…

    Tq

  115. NUR says:

    Result Assessment dah keluar.Alhamdulillah..sy lulus ujian kecergasan hari tu..sekarang ni tgh tggu tarikh interview.

  116. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My site has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any solutions to help stop content from being ripped off? I’d really appreciate it.

  117. NAS Bolt says:

    Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!

  118. Hi there would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

  119. Hello Cherished i just camr at your blog by using google searching for the solution guarantee very well specific Blog fuel tank got whatever i am searching so i a . m . really thankfull to your requirements..i am going to bookmark your blog so we could visited just about every day and find very much more helpfull solution..Also i am exceptionally Intrested in Providing the Guest Written content For your web so if you are quite intrested then please let me know..additionally again Good Blog post..

Comments are closed.