Persediaan PAC Julai 2009: Intro

Ramai yang dah kecut perut dengan panggilan ke Program PTD Assessment Center pada 3-5 Julai 2009 ni. Apa yang nak dirisaukan, anda memang layak untuk ke sana dan potensi serta peluang anda untuk menjawat jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik amat cerah.

Anda ada lebih kurang 2 minggu untuk menyiapkan diri anda dan kami di pihak tipsptd akan menyiapkan beberapa entry khas untuk sama-sama membantu anda dalam mengharungi ujian PAC kali ini. Kami memilih untuk membincangkan beberapa perkara dalam entri-entri yang akan datang yang kami rasa amat relevan dan mungkin boleh membantu anda. Jadi jangan lupa bookmark blog ini untuk maklumat yang seterusnya.

Untuk entri pertama kali ini, anda harus settle kan diri anda. Yakinkan diri anda bahawa anda boleh melakukannya. Buangkan rasa rendah diri kerana anda gemuk, anda tak cantik, anda rendah ke apa ke… mara terus dan buktikan kemampuan anda disertai dgn keyakinan yang mendalam. Anda boleh lakukan!

entri akan datang;
Persediaan PAC Julai 2009: Pelan Tindakan (21/6/2009) (published)
Persediaan PAC Julai 2009: Isu semasa 1 (24/6/2009) (published)
Persediaan PAC Julai 2009: Isu semasa 2 (28/6/2009) (published)
- Persediaan PAC Julai 2009: Bonus dan Selamat Berjuang! (published)

Kalau tak ada halangan, begitu lah perancangannya. Feedback dari anda amatlah dialu-alukan.

p/s semua entri telah diawalkan atas permintaan calon-calon ujian PAC sesi Jun. Harap entri-entri ini dapat sedikit sebanyak membantu persediaan anda

Comments

  1. lilstarz says

    salam…
    admin saya amat berharap sekiranya pihak admin dpt post kan entri2 utk persediaan PAC lebih awal memandangkan terdapat juga calon-calon yang akan menjalani PAC pada hujung minggu depan iaitu 27…28 jun…saya juga tergolong dlm golongan ini dan masa adalah terlalu singkat berbanding dgn calon-calon lain yg akan menduduki PAC pd 3, 4 dan 5 julai. Mohon pihak admin dapat mempertimbangkan permohonan saya ini. jasa pihak admin amatlah dihargi.sekian, terima kasih.

  2. eila says

    wah2..tq admin.xsbar2 nk bc the next entry..huhu..hopefully i can get as much as tips&info from the expert…

  3. says

    ~lilstarz
    kami terlepas pandang pulak ada calon yang akan menduduki pac lebih awal. trima kasih untuk info tersebut. inshaAllah akan diusahakan. gud luck untuk awak

    ~eila
    sikit je tip yang nak dikongsikan, tapi harap ianya bermanfaat untuk semua. gud luck jugak untuk awak

  4. lilstarz says

    admin…terima kasih atas entri yg pertama itu dan telah mengambil kira pada calon2 yg terawal ini. diharap entri2 yang berikutnya dpt membantu kami semua utk berjaya. thanks once again.

  5. says

    admin tahu tak yang kami ni nak compete dgn berapa ramai candidate…..bole tak bagi statistik candidate yang amik exam then candidate yang dipanggil untuk PAC….kalau boleh kami pun nak tahu juga kat intan tu nanti ada berapa org…..perkara ni munkin tak berat sgt…..tapi boleh lah membayangkan situasi masa PAC nanti dan meningkatkan motivasi juga….TQ

  6. says

    tak dapat dipastikan brapa candidate yang dipanggil untuk pac, tapi yang pasti seperti yang diumumkan, ada pertambahan kouta pengambilan pegawai ptd utk tahun ini. jadi peluang semakin cerah untuk anda semua. cuba yang terbaik

  7. ima says

    yo lah.. even peluang cerah pun agak2 bape org ha.. aku ni ambik peksa dah 10 kali baru kali ni sangkut lulus.. malu mmg la terasa tp usha tangga kejayaan… ni pac pertama.. nervous gak.. walaupun dah biasa berhadapan dgn org ramai tp semua ni x sama.. aduhhh ..
    anyway tq for the info ok..

  8. Rafiedah says

    Terima kasih di atas tips berguna yang diberikan…perjuangan saya akan bermula esok! :D

  9. nasir says

    perjuangan aku dah selesai! haha..anyway, aku bru lepas pg PAC..sesapa yg nk drive keta tu, elok lah cari driver ganti..sebabnya, nnti once dah abis PAC, korg xmampu nk tekan pedal minyak..huhuhu..ade yg tergolek jatuh tangga pun ade..lutut longgar habis! tu secara keseluruhan PAC kali ni.

    anyway, akuy pasti ramai yang dah bersedia untuk PAC kali nie..ok lah, meh aku story skit apa yg brlaku..aku kna PAC 26hb(jumaat) aritu di INTURA. khamis mlm aku bertolak blik dr Putrajaya lps abis keje..mak datuk, penatnya driver sorang2!! smpai kg pkul 3pagi..sempat ker aku tido nie? aku bermonolog sendiri…ahhh…layan jer la..daripada xleh nk fokus besok pagi..

    opocot!!!! dah hmpir pkul 7, menggelabah aku bgn gosok brsiap ala kadar, brsalam dgn org tua aku..prjalanan ke INTURA dr umah aku pd kelajuan normal lbih kurang 1 jam 15minit..masa dftar pkul 8 pagi..pkul 7.30 aku masih di rumah!!

    nak xnak, aku trpaksa jd driver F1 pagi tu..dah ler xda highway dr umah aku so ikut jln lama…kaki aku da sejuk memecut jgn kata lah..huhu..alhmdulillah, smpai ke pintu INTURA tepat pukul 8.10pagi..adik aku yg duk sbelah aku dah kebiruan bibir menahan kecut perut dek aksi di litar tadi..haha..biarla, aku drive secara berhemah dlm keadaan trpaksa..hahha.

    ok,straight to the point..mak aiii!!!! aku agak2 ada la 200org yg dtg..xnmpak pun batang idung bdk2 baru grad..sumanya mcm dah 2,3thn keja..sempat gak jmpe member sekelas masa tingk. 4..gila lama xjumpa..dah 6 tahun agaknya..

    mula2 bratur sahkan ijazah..pastu ambik berat dan tinggi korang..masuk dewan then ambik gmbar berlima..bapak gedabak besar nombor kna gntung di leher sepanjang hari..mcm pengenalan diri la..pastu taklimat dalam dewan besar berkenaan post PTD..penceramah tu ingatkan sesapa yg dtg nk test power, baik blah..bg pluang kt candidate yg btol2 sanggup pikul dat job.

    pastu diberikan kumpulan seramai 8 orang..round discussion, in english..45minit..dlm kpala aku “bila la nk abis nie..lamanya..” masa tu korang akan jumpa la mamat @ minah yg xreti2 nk brenti brcakap dan jgn trkejut kalo ada yg terkedu xterkeluar suara pun!!

    pastu tukar group. buat debat ala parlimen..korang berdebat la sehabis baik, banyakkan ilmu pengetahuan..jgn takut bila ada kesalahan, dorg xambik port pun..jnji korang ada gaya bercakap, pastu berani dan mempertahankan hujah korang!. so far, aku berpuas hati dgn hujah tu, even sbelum ni aku xpenah berdebat langsung! ntah dari mana aku dpt kuasa utk brckap pd time tu..thank GOD..

    tajuk aritu utk debat ilah PENGANGKUTAN AWAM DI MALAYSIA BERTARAF DUNIA. jgn risau, tajuk ni xkan naik lg, korang akn dpt tajuk lain pulak..hahaha…yg english discussion td tu, tajuknya media freedom. pun xkan naik lg skali..hahhaa (kering air liur aku nk discuss tjuk tu)

    pastu ptg plak ada ujian minat..total soklan ialah 427!! baik korang betulkan saraf tangan korang sbelum pg PAC..hahaha…pastu baru la aktiviti fizikal..

    alhmdulillah, ptg tu xde larian 2.4km…tp digantikan dgn larian xxx m pecut. serius, korg boleh dgr degup jntung korang naik ke telinga!! sbelum tu ada xtvt memanskan bdn dgn aerobik..

    korg buat lah xcercise skit sbelum pg PAC..bykkan joging, push up, sit up, star jump, squad jump(ntah btol x aku eja, bantai lah), ketuk ketampi dan lain-lain yg difikirkan perlu untuk tmbah stamina korang…

    tak aku nafikan, sesapa yg bdn agak berisi mcm aku ni, agak beart la xtvt tu..kaki mcm xdpt nk tmpung xtvt tuh..huhu..even aku dah 3mggu secara direct exercise hari2..

    aku harap korang jgn kalah psyco plak..satu jer aku nk tegaskan, kalo nk test power, baik xyah pg…biar yg btol2 berminat, sanggup brkhidmat xkira masa dan ketika, sggup tahan pressure dan brkorban masa patut pegi..

    yg aku heran, ada juga lawyer, civil engineer, peg jpa3, akauntan yang pegi…mak aiii…aku kuli cabuk jer…apa agaknya yg dorang masih cari dlm keje PTD tu ye? korang heran x?hahaha…

    apapun, aku bersikap positif..aku dah buat yang terbaik..kalo ada rezeki aku, insyaALLAH dapat la..kalo blum lg rezeki aku, mungkin aku patut cuba bidang lain yg lebih sesuai dgn aku..

    buat korang yg akan pg PAC, do your best okay…

  10. bani says

    salam..
    menarik jugak cerita en nasir eh..
    tapi aku tak drive..aku naik bas dari kL..
    w’pun naik bas, tapi letih jugak maaa..

    tapi untuk PAC jumaat lepas tu, mmg mencabar jugakla..walaupun di buat dalam satu hari..make sure cadidate for the next session update psl current issue dan bersedia utk memantapkan kemahiran berkata-kata (group discussion & debate)..aku pun sangkut2la jugak time discussion tu..hehe..

    tajuk yang diberi mungkin simple, tapi kene pandai mengolah apa-apa isi yang bernas untuk dibincangkan bersama. Tapi yang pasti, ada antara tuan2/puan2 yg akan bercakap seolah2 tiada group member yg lain..so, kene pandai tackle situation..kalau rase nak bercakap, keluarkan sahaja hujah2 anda..

    ..ape2pun, yang penting BE YOURSELF!!!

    p/s:..Rosdi, nak pakai blazer pun bleh jugak..janji office attire.. (aku tak pki pun blazer..huhu)..

  11. Haya says

    nasir..thanks a lot~!info u sgt2 berguna..huhu..dh seram sejuk nk pergi PAC..but at the same time, excited~!good luck to all candidate!!for me too~!

  12. nasir says

    kemeja dgn tie jer…tp ade gak la candidates yg pakai blazer skali..panel pemeriksa suruh tanggal masa time aku tu..dia kata xyah pakai blazer..so baik korang jgn pakai..

  13. rosdi says

    ok.tq guys.sbnrnya aku tanya sebab aku mmg takde blazer tu.malas la sampai nak meminjam.good luck guys,aku doakan korg berjaya mendapat surat tawaran tu

  14. balqis says

    tq for the info…
    pasal lari tu, x kiraler brp meter pon, kecut gak…apatah lagi kalo dah beranak pinak…badan pon dah berapa kg naik…muahahahaha…hopefully kenaler dgn group yg seangkatan, xder ler seorg2 pancit tgh jln…hehehe..
    same here, this sat good luck to all…jgn lipa benda basic tu…photo, cert. etc….ummmm until now sport shoes tak beli lg nie…muahahahaa

  15. fiz says

    mmg berdebar nih.. ak nye 4 julai nnt.. dgr cite kena push-up 30x.. ak max leh wat 8x je… huhuhuhu

  16. fiz says

    encik admin, ada ke ape2 pengecualian utk org yg “sihat” mcm sy? i mean, in term of physical test tu..hehehe

  17. bulan says

    heheh fiz.. mana ade.. baik kurus .. baik sehat.. semua kene buat.. ha baru tau yg sehat x semesti x fit utk phisical test tu.. yg kurus pun ade yg semput di stage 3rd activity sbb x fit… x pe.. you can do it.. pengecualian di beri bagi yg pernah patah tulang, ade surat doc, pregnant.. baru lepas pregnant.. lepas operation.. hehheh tu je

  18. balqis says

    i think this comment is a bit late to post… yeler, biasak ler dah kena tangkap lalat 30x, star jump 20x, push up 20x, push up us lengan 30x, lari short distance like 100m….tu baru kat pac, nie x kira lg dugaan luar nyer…like travelling – flight+2 bus ride to get to pac, then after pac ingat bleh trus blah, bus pulak buat hal lewat 1 hour, abis jd mknan nyamuk, bertuahnyer nyamuk kenyang ddn darah manisku…muahahahaha..hopefully xkena denggi..amin.
    like i say, dont have the power to do anything the next day…
    but luckyly, diaorg bg tips to reduce the pain by streching b4 sleep..alhamdullilah..
    i agreed wit bulan.. but i dont think so diaorg akan minus point if you are really sick or ader penyakit kronik…
    btw, the discussion in eng n debate in bm, xder ler payah sangat… discussion dpt title ‘foreign maid-a necessity’ but it turn out to be a debate coz some team member dont understand it is just a discussion…debate got something like ‘sistem pendidikan di malaysia menyekat potensi pelajar’, jd team pencadang and it is not a good thing since have to against the govt….biler berbalas fire time tuler lupa diri…i think the pembangkang team try their hard to be pro govt. but can’t…can tell from their isi ucapan…
    the pac guy did mentioned about this blog, tht it is not accurate…my say, its not suppose to be 100% true ler, coz its just a tips to help us be prepared… i was terkejut gak coz out of 10 people i met, only 1 surf for tips, that wat happened with the group discussion…
    others, bout the sahsiah n minat, you can fool the sahsiah but minat have to be true ler…
    oohhh, during taklimat they informed tht now ptd is a 3 yrs contract – u know wht it means no loan for 3 yrs..muahahaha…. n in 2nd yr there will be another assessment-if we can really become a ptd or not, if fail they will send you to other jabatan ler- thank goodness, ingatkan kena cari kejo lain, then 3rd yr will be the actual probation of ptd, n another assessment lg. afterward confirmation on 4th yr lah. n hv to remember 1st yr is with different jabatan n 2nd yr another jabatan…so, think seriously if want to take ptd as a career…my opinion, i will go for it since tht the reason im here right now writing this comment n went through the assessment… all the best to all of us, since 50,000 pax apply, 3092pax called for pac, n interview ??? so, panjatkan doa pd yg kuasa, n minta ler petunjuk n if this is our reski alhamdullilah…tq.

  19. arman says

    haha tangkap lalat n sprint mmg memenatkan. utk discussion tu mmg tak macam discussion, everybody nak pertahankan their point, padahal tu sesi discussion, it should be more open. maybe semua too excited nak tonjolkan diri lah.

    guest what, this blog mmg popular la, i can say that out of 10 yang i jumpa, 6 knew about this blog and we gain a lot from this. kalau pun tak tepat, tapi mmg banyak membantu. kalau tepat sgt jawabnya kena tutup la this blog sebab that akta apa yang diaorg cakap rahsia kerajaan. thanks to admin. keep serving us :)

  20. fiz says

    yep.. alhamdulillah.. i bole wat.. tp yg star-jump tu je .. i wat 19x.. huhuh sedey2.. kaki tak larat duhhhh…

  21. norshazwani says

    saya lulus pegawai siatan dan pegawai penguatkuasa n41 tapi sampai hari ini tiada apa-apa panggilanpun bagaimana nak cek dapat ke tak can u email how to check the answer. k tq

  22. kamil says

    pertama sekali, terima kasih kepada admin(s) yang sediakan platform untuk org2 mcm saya (newbies) mengenal lebih dekat tentang PTD. Saya sbnarnye berminat untuk mendaftar kerjaya PTD ni setelah di cadangkan oleh rakan dan keluarga saya. Tetapi saya masih tertanya, ape syarat kelayakan untuk mendaftar? dan dimana sy perlu daftar? Terima Kasih.

  23. says

    salam sejahtera untuk Kamil, anda boleh daftar di laman rasmi SPA, cari borang SPA8i dan syarat kelulusan ijazah sarjana muda. salam kejayaan untuk anda

Trackbacks