Semak Keputusan Peperiksaan PTD 2013

Keputusan peperiksaan bertulis Pegawai Tadbir dan Diplomatik yang diadakan baru-baru ini sudah diumumkan dan dibuka untuk semakan. Jumlah panggilan calon kali ini agak besar dan persaingan sangat hebat. Jadi sekiranya anda GAGAL, jangan berputus asa. Anda bersaing dengan ribuan calon yang lain!

Jadikan kisah pembaca blog tipsptd yang dikongsikan sebelum ini yang mengambil peperiksaan PTD berkali-kali dan pada kali yang ke-6 beliau lulus! Kuncinya ialah tak berputus asa dan buat introspeksi di mana kelemahan semasa menjawab peperiksaan sebelum ini. Perbaiki kelemahan tersebut dan apabila dipanggil semula nanti, anda akan lebih mantap dan berpeluang lebih cerah untuk lulus! Ingat, jangan berputus asa, cuba lagi!

Semak keputusan peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik dengan KLIK DI SINI

Bagaimana dengan keputusan anda? Kongsikan di sini. Mungkin boleh bersama-sama ke sesi PAC nanti icon smile Semak Keputusan Peperiksaan PTD 2013

ban1 Semak Keputusan Peperiksaan PTD 2013

This entry was posted in Exam PTD, Peperiksaan Bertulis. Bookmark the permalink.

114 Responses to Semak Keputusan Peperiksaan PTD 2013

  1. Nurul says:

    2nd time ambil exam…still x berjaya… :’(

  2. Nad says:

    salam,
    Nak tanya sikit, this year masih ada PAC ke? sebab dengar kata this year siapa yang lulus interview akan dilantik sebagai kadet selama setahun.

  3. sukhri says:

    wife dah lulus… tq tipsPTD.. tggu PAC plak

  4. min says:

    alhamdulillah..lulus 1st time amik exm ptd ni..hehe..bsyukur sgt2..=)

  5. Sugumari says:

    thanks alot for ur excellent tips and guidance.. i have passed the PTD exam although this is my very first attempt for the examination.. i feel honoured.. GODS GRACE!! :) ..

  6. syafiq says:

    xberjaya…xda rezeki..cuba next time

  7. Dani says:

    X berjaya bru 1st time amik.xde rezeki lagi insyaAllah cube lg ms akan dtg…

  8. norazah saffee says:

    Tak berjaya … belum ada rezeki lg…

  9. zura says:

    Alhamdulillah…rezeki ank dlm kndgn…next stge pe lg yek?kgsi skit..tp lulus xsmstinya dpggil ke stage strusnya kn?

  10. Noor says:

    sy tidak berjaya…xde rezeki…

  11. mai says:

    Alhamdulillah..lulus.. :)

  12. elina says:

    assalamualaikum….1st time amik xberjaya…rezki lom disini

  13. umi says:

    alhamdulillah lulus..so next?

  14. Azman says:

    Alhamdulillah lulus 1st time. Thanks Tips PTD. Haritu lepas exam pun warden ada cakap kalau lulus exam takde PAC. Terus interview. Dia akan umumkan tempat/tarikh interview dalam slip keputusan ke? Ada sesiapa boleh confirm? Thanks.

  15. ibrahim says:

    tak berjaya exam PTD…tapi berjaya dapat kerja dengan Government Linked Company…Alhamduliah syukor nikmat dah tu….

  16. Syaakirah says:

    Alhamdulillah… This is my first time & i passed… Thanks ya!

  17. Naddy says:

    Saya pun lulus. Alhamdulillah and my congratulations to those who have passed too.

  18. lynn says:

    Alhamdulillah, 2nd time exam dan saya lulus ! Congratulation to all candidate who have succeed in this examination… Let’s prepare for the second stage ~

  19. siti faisal says:

    I’m failed.. huhu this is my first attempt.. hope to be more prepared next year..

  20. ejam says:

    tak lulus..sobs
    dah beli, baca, rujuk, hafal ebook bagai, wasted…
    tak da rezeki gamaknya.

  21. minuryn says:

    good luck pd yg berjaya..nak jadi ptd ni sgt byk obstacles…lepas ni byk lagi stage utk pilih yg betul2 qualified..so buat persediaan rapi..its not as easy as you thought

  22. reen says:

    1st time gune ptd tips dan kputusan tidak berjaya..mgkin kekurangan masa ntk study..next time bole cuba lg..rezeki masih di private company

  23. Zee says:

    Alhamdulillah.. First attempt berjaya.. Ada rezeki ada.. X ada cari kerja lain.. Btw thanks!

  24. vijiyan says:

    Gagal… banyak kali dah duduk exam ini..
    Jawapan sama je..

    tips pun tak berjaya

  25. am says:

    dengar cerita pac amik masa 3 hari. lulus intrview akan jadi kadet amik dpa selama setahun.. ye ker..?

  26. aini says:

    alhamdulillah..lulus..tenkiu…bile jadual PAC keluar ye? mcm banyak je preparation nak kena buat

  27. noor says:

    alhamdulillah…2nd try…n finally passed!tq for the tips..and congratz to whome yg berjaya..yg xberjaya tu…please dont give up!insyaallah…next time pasti lulus…so…what’s coming next???ada ape2 tips and guideline lg x??please advice..TQ

  28. Afida says:

    alhamdulillah..1st time amek…sy lulus..thank you tips ptd..:)

  29. alhamdulillah xsangka lulus walaupun tgh xsehat ..

  30. NUR FARAHANA BINTI MOHD ROZI says:

    Alhamdulillah saya lulus. Thanks TipsPTD

  31. nooraini says:

    alhamdulillah lulus and this is the 3rd time…thanks a bunch to tips ptd..it helps so much though i only hav 2 days to prepare…don’t giv up!

  32. siti says:

    sy x lulus walaupun dh study dgn ebook. xpelah xde rezeki.fokus pd kerja skrg.:)

  33. zahidah says:

    gagal .. 1st attempt but failed . kena usaha lebih lagi ni . hmm..

  34. Judika says:

    Alhamdulillah lulus…syukur

  35. Amir says:

    Alhadulillah…. 1st time amik n lulus…thanks Tip tpd..

  36. ziedah says:

    Assalammualaikum utk smua..2nd ambil exam x lulus tpi x kn nk give up,lets go next time…setiap yg brlku psti ada hikmahnya aslkn kta brusaha…bgi yg lulus exam truskn prjuangan anda,

    syukran

  37. siti jamilah =) says:

    alhamdulillah.saye lulus.. =) terima kaseh =)))weee

  38. mia liana says:

    syukur alhamdulillah… lulus. memang tak sangka. dapat surat sehari sebelum. agak ralat sebab tak dapat beli e-book tu.

    http://www.mialiana.com/2013/05/lulus-peperiksaan-pegawai-tadbir-dan.html

    kini sedang mencari maklumat untuk persediaan peringkat seterusnya di PAC…

  39. nadia says:

    alhamdullilah..lulus…siape2 tau bila PAC akan diadakan? ade tips? kali pertama ni..

  40. Nhafizah says:

    Alhamdulillah! First time sit for the exam and luluss..thankss for the help! :)

  41. rahman says:

    Alhamdulillah berjaya walaupun pertama kali ambil..setinggi-tinggi ucapan terima kasih sebab e-book tu sangat membantu…khamis saya beli dan jumaat saya study…then sabtu dah exam.. lega segalanya dipermudahkan dengan bantuan tips ptd ni =)

  42. zainun says:

    Syukur alhamdulillah..walaupun 3x ambik,xbjaya exam tp msih dberi peluang..maybe next time ade rezki..selagi ade peluang,jangan berputus asa..:)

  43. Kakcik says:

    Saya dah lulus.tq

  44. nadia hani says:

    alhamdulillah lulus.congrats all! :)

  45. hazniyahya says:

    AlhamduliLLAH… first timer also can pass :D

  46. Pingback: Semak Keputusan Peperiksaan PTD 2013 | Informasi Kerja Kosong 1Malaysia

  47. Tracy says:

    First time and I passed. Thanks Team PTD!

  48. restu says:

    X berjaya…gosh…geram

  49. azma says:

    Belum ada rezeki…insyaallah,next time akan ada…don’t give up

  50. rabin says:

    first of all…thx kepada team tipsptd…..saya lulus dalam peperiksaan yang diadakan 13/04….next stage nt sure ada PAC atau tidak.. harap untuk terbaik demi diri sendiri dan semua yang lulus bersama..

  51. rini.osman says:

    Syukur..saya pun lulus@2nd attempt. THANKS team PTD, byk bantu sy :) Tahniah buat yang lain, dan yang tidak lulus tu jgn putus asa. Try lagi next time..

  52. ainaa says:

    Saya gagal.. Agaknya bila lagi peperiksaan PTD ni?

  53. LIM BOON SHENG says:

    saya gagal…
    tips nie kurang membantu dalam soalan-soalan bahagian 1…
    soalan-soalan bahagian lain senang sangat tapi gagal juga exam nie… Zzz

  54. nenasmanggis says:

    Alhamdulillah. sy lulus. thank untuk notes yg dberi. walaupun tak lh sama sebijik. tapi at least boleh bg sy tips untuk review bhg yg perlu ditekan kan.

  55. KFirdausAnuar says:

    kali ke 4 duduki exam ptdm41 msih lg gagal..xpe…atleast ad pgalaman seat government exam…
    Thx pd tips sbb jual ebook ni…masih xde rezki…:)

  56. aszawani says:

    Alhamdulillah syukur..lulus first time…

  57. aszawani says:

    Alhamdulillah syukur lulus..

  58. fasya says:

    tahniah bg yang lulus,gudluck utk pac..sya x berjaya 1st time duk xam,cuba lg next time,dont give up pda yg x berjaya..

  59. Shalini says:

    Terima kasih kepada penerbit TipsPTD, saya telah lulus peperiksaan yang diadakan pada 13 Mei lepas. Inilah kali pertama saya menduduki peperiksaan ini… kepada yang berjaya, tahniah! Yang gagal peperiksaan, cuba lagi :-)

  60. azleen says:

    first time ambik.sy x lulus..frust jugak rasanya

  61. nurul says:

    alhamdulillah 1st time try lulus…berdebar tunggu next stage.. :-)

  62. Kasthuri says:

    Thanks to tipsptd. Saya lulus kali kedua… boleh dapatkan tips persediaan utk PAC?

  63. idzaridan says:

    Belum ada rezeki…saya gagal…insyaallah,next time…

  64. Sakura says:

    Gagal.. :’( hopeflly next time pass.

  65. Sebiris says:

    dh 2 kali gagal.. :’(

  66. Shafina says:

    Alhamdulillah..lulus exam PTD..terima kasih tipsptd & semua individu yang telah berkongsi pengalaman dan tips. Thanks :)

  67. jenn says:

    Bukan rezeki. Dah 2 kali ambi tapi x pass..maybe next time la.

  68. sarah says:

    alhamdulillah syukur pada Allah…lulus setelah 3 kali mencuba..terima kasih tipsptd! =D

  69. Lily says:

    Alhamdulillah..tips ptd mmg membantu kalau dpt baca habes ape yg ditulis oleh team tipsptd..:) selepas 7 kali mencuba exam brbekal 3 kali menelaah tipsptd…alhamdulillah sy lulus exam..^_^

  70. Daia says:

    Alhamdulilah,lulus akhirnya,
    thanks tipsptd =)

  71. daushamzah says:

    salam..alhamdulillah..1st attempt n lulus..syukran pada team tipsptd for ur ebook..btw,PAC de or x?leh sape2 info sket psal PAC?

  72. fina says:

    firstime ambik…gagal tak ada rezeki…susah ke nak bagi kota utk memasuk ptd ni….

  73. Sally says:

    Gagal lagi….ambil exam PTD dari tahun 2000 sampai sekarang. sedih tapi harap ada hikmah di sebalik semua ini. Teruskan kerja yang sedia ada (kontrak dah 9 tahun) di sektor kerajaan. In shaa allah!!

  74. nor says:

    2x ambil gagal…insyallah cuba lagi tahun depan…

  75. gdan says:

    Thx pd tips sbb jual ebook ni…masih xde rezki…:)…dah 2 x ambil…

  76. am says:

    baru pas tgk jadual assesment kat spa. tapi apa yg ditulis kat situ, macam x de PAC je, terus interview je.. sapa2 bleh confirmkan? tq

  77. iza says:

    Alhamdullilah… kali ke 3 baru LULUS! sekarang fokus pada Pre PAC.

  78. is says:

    Mmg takda PAC. Confirm! Boleh bersiap dan sedia utk IV. Paling ramai ni yang akan di IV

  79. Naddy says:

    Betul, nampaknya takder PAC tahun ni.. Saya ambil dari website SPA

    http://www.spa.gov.my/Portal/Semak_Online/Jadual_Assessment_Centre

    “Calon yang telah lulus/ dikecualikan Peperiksaan Memasuki Perkhidmatan jawatan ini akan dijadualkan ke peringkat temu duga.”

  80. ahmad says:

    wow..betul ke?so akan termasuk dgn mrk yg dikecualikan dari menduduki peperiksaan tempoh hari..must be tough IV ni dan nmpknya mcm ramai dia akan ambil utk kadet ptd nnt.

  81. Faris says:

    Kecewa juga rasanya sebab x lulus..

  82. Eza says:

    Alhamdulillah…LULUS…
    Terima kasih pada e-book TIPsPTD yg saya rasa latihan penyelesaian masalah byk membantu utk ujian PTD baru2 ni. Selain dari tips Esei BM&BI.

    Selepas ini, semua akan diTEMUDUGA secara berperingkat dan dijangka akan bermula pada hujung bulan JUN 2013 ini. Hanya 100 sahaja akan terpilih. Oleh itu, semua harus sentiasa semak portal SPA utk UPDATE panggilan TEMUDUGA bagi yang LULUS ujian PTD 13/4/2013 yg lepas. Semoga kita semua berjaya :)

    Wassalam.

  83. Alhamdulillah! Thank GOD! Lulus exam pada percubaan kedua ini. Bersyukur kepada Allah s.w.t dan terima kasih kepada TipsPTD. Looking forward for the next stage :)

  84. aini says:

    wahhh…nampaknya xde PAC la tahun ni… gerun jugak bila nak kena IV direct ney…

  85. Mok mok says:

    Yehuuuuu……….

  86. Rebecca says:

    Thank God for I have managed to pass with first attempt.
    And also, thanks for the e-books tips PTD. It really gives me a full picture on how’s the examination will be in the actual day itself. Not sure how the next step will be, so I hope you can continue to guide me :)

  87. umiehada says:

    alhamdulillah.. exam kali ke-5 akhirnya lulus….

  88. naeyra says:

    GAGAL

  89. Nurul says:

    Alhamdulillah… saya lulus…

    Percubaan ke-7 berjaya setelah gagal sebanyak 6 kali.. sejak 10 tahun lalu… terima kasih tipsPTD yg sgt membantu..

    Lepas ni tips untuk interview pulak.. banyak kene prepare ni..

  90. Ashraf says:

    alhamdulillah saya gagal..saya rasa mungkin pada bab matematik tu kot..banyak tembak..formula pun x guna..pikir logik jek jawapan.inshaallah saya akan lulus pada percubaan kali ke2..doakan saya berjaya,…ameen..

  91. Farid says:

    Ni 1st time sy ambil exam PTD ni..Alhamdulillah, LULUS! Ebook dr teamtipsptd byk memberi gambaran awal contoh2 soklan yg mungkin akn keluar terutama bg sy yg pertama kali jwb exam ni. Tp xdela sebijik2 soklan kuar sama,tp konsep @ hint2, bhgn2 yg prlu fokus yg diberikn amat membantu. Usaha lebih, insyaallah dpt lebih..=)

  92. Azli says:

    Alhamdulillah,finally SPA has updated the new info for PAC.it is confirmed untuk ambilan 2013, there’ll be no more PAC and straight away interview. I guess the SPA officers got fed up of responding to a lot of inquiries pertaining to whether or not there’ll be PAC.hehehe…so frens, you can start preparing for interview;) best of luck!

  93. nor says:

    still xberjaya, dah 4 x ambik test ni, hampa,
    xder rezeki. tq tips exam ptd.

  94. Hanna says:

    Alhamdulillah. Syukur. Lulus exam. Sgt2 membantu E-book tips PTD ni. TQ so much. Semoga dipermudahkan urusan interview saya nnt InsyaAllah :)

  95. ahmad says:

    guys..tarikh temuduga dh dapat..kindly check your email..saya dpt 22 Jun ni..dkt putrajaya.

  96. anne says:

    Sy calon dikecualikan exam pac n iv. Why my name not in d list for iv? Oh myyy… Anyone in d same boat?

  97. sufrina says:

    anne: saya lulus exam ptd but my name is not in the list also for the itv, but based on spa portal, they said if ur name do not exist in the list, ur itv for the next phase, for phase 1 starting 19/6/2013 until 28/6/2013, may be u n me for the next phase, we need to check the portal from time to time:)

  98. sufrina says:

    Calon-calon yang telah lulus peperiksaan memasuki skim perkhidmatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41 akan dipanggil temu duga secara berperingkat . Temu duga fasa pertama akan diadakan mulai 19.6.2013 hingga 28.6.2013.

    Calon-calon yang tidak termasuk dalam urusan temu duga fasa pertama akan dipanggil temu duga dalam fasa seterusnya dan diminta membuat semakan dari semasa ke semasa di penjadualan temu duga . Calon-calon juga akan dimaklumkan mengenai panggilan temu duga melalui emel/khidmat pesanan ringkas (SMS) dan surat panggilan temu duga.

    Sekian, harap maklum.

  99. Azli says:

    ahmad, your iv date is much earlier than mine. saya punya iv is scheduled on 26/6,SUK negeri sembilan.tak sangka dalam lebih kurang 84,000 +++,we are among the first to be interviewed.nervousnya.i was hoping after raya.banyak sgt benda lagi nak baca.so the rumour was true.a fren of mine whom a ptd, herself told me that tentatively the 1st interview is going to take place on 24/6.i thought i was impossible as this year iv for 2012 batch was already done in january.expect the unexpected…my 1st lesson.those who are going for the iv on the 19th, kindly share your experiences as I would do the same too.sharing is caring.best of luck!

  100. Saliza says:

    Nak tanya sikit,saya lulus exam PTD haritu,tapi bila check jadual untuk temuduga ‘maaf,tiada dalam rekod’ kenapa ya?

  101. sufrina says:

    Saliza: awak punya kes sama dgn saya, yg dapt itv tu utk fasa 1, maybe kita kena fasa yg seterusnya:)

  102. sufrina says:

    Calon-calon yang tidak termasuk dalam urusan temu duga fasa pertama akan dipanggil temu duga dalam fasa seterusnya dan diminta membuat semakan dari semasa ke semasa di penjadualan temu duga . Calon-calon juga akan dimaklumkan mengenai panggilan temu duga melalui emel/khidmat pesanan ringkas (SMS) dan surat panggilan temu duga.

    Sekian, harap maklum.

    Ini dari portal SPA.

  103. Naddy says:

    My interview is on 26 June. Hopefully all goes well :)

  104. Azli says:

    @ Naddy: your iv is scheduled on the same day as mine:) So, you dapat iv dkt mana?

    @ Sufrina: tahniah kerana begitu gigih menjawab soalan daripada rakan2 yang asyik bertanyakan soalan yang sama;) Pahala besar tue…

  105. Naddy says:

    @Azli, my interview is in Kangar. Friday 2pm. But why 2pm? Shouldn’t they start the session at 2.45pm since it’s a Friday and the men need to go for sembahyang Jumaat? BTW what about you? U interview kat mana? What time?

  106. Azli says:

    @Naddy: mine would be in SUK negeri sembilan. at 8.00a.m. plan to change it to the evening session. difficult to apply for leave. still need to go to work in the morning. betullah, I personally think that you have to double confirmed with spa. I don’t think they should be having any iv at 2pm on Friday.even though the panels might be non-Muslim but the office will be closed by 12.30p.m. and will only be re-opened by 2.45p.m., normally. Just my opinion but it could be a different explanation.

  107. Malaa angel says:

    @Naddy..interview kt kangar kt suk gak erk..all the best lh…

  108. Naddy says:

    @Azli, I think they might have made a mistake on the time. Will call them up to confirm. All the best on your interview ya:)
    @Malaa angel, I interview kat bangunan persekutuan, jubli emas. What about you? kat SUK ke? Ada berapa tempat interview di satu2 negeri? All the best to you too ye..

    By the way, have anyone checked the statistik on the intake for this year? Seems that they only need 100 PTD and another 50 calon simpanan. Competition will def be stiff.

  109. Kerol says:

    I’m going for the interview this Saturday. My last one was 3 years ago.

  110. Azli says:

    @Kerol:at least you have got the experience which I guess still fresh in mind;)

  111. Kerol says:

    @Azli: but it does not mean I’m good. it depends on the panel actually. It was around 45 minutes, some candidates close to an hour. fresh grads are more passionate with this post, I guess.

  112. suraya says:

    congratulation to all yang pass the exam!

    nanti share la how is it going during the interview yep! :)

  113. zaha says:

    cube dulu

  114. Saliza says:

    Sufrina,thanks a lot :)

Comments are closed.