Tag Archives: berjaya PAC

Pre-PAC Disember 2009

Sebagimana yang diketahui, pre-PAC sesi Disember ini masih mengekalkan format 1 hari dan rasanya format tersebut akan kekal buat masa ini. sedikit bagi mereka yang tidak mengetahui, format 1 hari ini diperkenalkan pada hujung tahun 2008 menggantikan format 3 hari … Continue reading

Posted in PTD Assessment Center (PAC) | Tagged , , , , , , , , , | 63 Comments

pre-PAC Disember: Mula sekarang!

Dengar-dengarnya prePAC akan diadakan pada Disember nanti, jadi macam mana dengan persediaan anda? Seperti biasa, pastikan persediaan anda menyeluruh dan mencakupi semua aspek yang diambil kira termasuk aspek fizikal, debat/pengucapan dalam bahasa Melayu dang Inggeris. Ramai yang risau dengan penguasaan … Continue reading

Posted in PTD Assessment Center (PAC) | Tagged , , , , | 28 Comments

Survey: Bengkel PAC

===================================================================== UPDATE 4/11/09 DUKACITA DIMAKLUMKAN; Pihak penganjur memaklumkan yang Bengkel ini dibatalkan buat masa ini kerana adanya pertindihan dengan Hari Raya Aidil Adha ===================================================================== Sekadar satu hebahan kepada yang belum tahu, satu bengkel PTD Assessment Center akan diadakan pada hujung … Continue reading

Posted in Info PTD, PTD Assessment Center (PAC) | Tagged , , , , , | 32 Comments

PAC Jun 2009: Aktiviti?

Syabas dan tahniah untuk yang dah berjaya melalui sesi PAC baru-baru ini di INTURA. Selepas ujian PAC tersebut ada yang mengadu sakit dan lenguh kaki tangan, tapi tak apa, yang penting anda sudah selesai melaluinya. Mudah-mudahan anda berjaya. Bagi yang … Continue reading

Posted in PTD Assessment Center (PAC) | Tagged , , , , , , , , | 5 Comments

Persediaan PAC Julai 2009: Checklist

Entri kali ini ialah entri terakhir dalam Siri Persediaan PAC Jun/Julai 2009. Esok sudah ada calon yang bakal menghadapi Program PTD Assessment Center dan harapan kami ialah anda mengharunginya dengan penuh keyakinan dan persediaan. Entri ini akan menyentuh 2 perkara … Continue reading

Posted in PTD Assessment Center (PAC) | Tagged , , , , | 20 Comments

Persediaan PAC Julai 2009: Isu Semasa – H1N1

Entri ini diawalkan atas permintaan calon-calon Program Assessment Center (ujian PAC) yang bakal mendudukinya hujung minggu ini (26-28 Jun). Ini adalah nota ringkas tentang Isu Semasa selepas posting mengenai 1Malaysia sebelum ini. selamat berjaya untuk anda. Sekilas Pandang: ‘H’ bermaksud … Continue reading

Posted in Isu semasa, PTD Assessment Center (PAC) | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , | 6 Comments

Persediaan PAC Julai 2009: Isu Semasa – 1Malaysia

1Malaysia-Pengenalan: Entri ini merupakan nota ringkas melalui maklumat rasmi yang selari dengan hasrat kerajaan. Tiada pandangan peribadi disini, bahkan ianya adalah adaptasi maklumat rasmi sebaran sumber sebaran rasmi kerajaan. Maklumat ini kami rasakan perlu difahami oleh semua calon yang bakal … Continue reading

Posted in Isu semasa, PTD Assessment Center (PAC) | Tagged , , , , , , , , , , , , | 19 Comments

Persediaan PAC Julai 2009: Pelan Tindakan

Terlepas pandang kami tentang tarikh PAC rupanya akan berlangsung selama 2 sesi iaitu 26 – 28 Jun dan 3 – 5 Julai. Jadi ada yang minta pihak tipsptd mempercepatkan entri berkaitan. Akan diusahakan, kita tengok macam mana. Apa-apa pun diharapkan … Continue reading

Posted in PTD Assessment Center (PAC) | Tagged , , , , , , , , , , | 11 Comments

Persediaan PAC Julai 2009: Intro

Ramai yang dah kecut perut dengan panggilan ke Program PTD Assessment Center pada 3-5 Julai 2009 ni. Apa yang nak dirisaukan, anda memang layak untuk ke sana dan potensi serta peluang anda untuk menjawat jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik amat … Continue reading

Posted in PTD Assessment Center (PAC) | Tagged , , , , , , , | 34 Comments

Panggilan PAC 2009 Sesi Julai

Ada yang dah mula menerima surat rasmi panggilan dari pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) untuk sesi PTD Assessment Center yang bakal diadakan pada 3,4 dan 5 Julai 2009. Untuk yang lulus ujian bertulis PTD sebelum ini, nantikan surat panggilan sampai … Continue reading

Posted in PTD Assessment Center (PAC) | Tagged , , , , , , , , , , , , , | 30 Comments