Peperiksaan PTD : 13 November 2010

Peperiksaan bertulis Pegawai Tadbir Diplomatik telah dijadualkan pada 13 November 2010 ini dan semakan online calon layak sudah pun dikeluarkan oleh pihak SPA. Anda boleh lakukan semakan anda melalui link di bawah; SEMAK DISINI (Klik sini) Seperti biasa, ramai yang risaukan soalan dan format. Format kali ini adalah seperti biasa cuma kali ini dimasukkan semula […]

Peperiksaan PTD Oktober 2009

Agak terkejut juga bila ada pembaca yang bertanya tentang peperiksaan PTD sesi Oktober 2009 sebab setahunya peperiksaan bertulis hanya 2 kali setahun iaitu di awal tahun dan di hujungnya. Peperiksaan Ogos lalu adalah peperiksaan yang kedua dan sepatutnya yang terakhir tahun ini. Setelah dibuat sedikit inkuiri tentang ini, memang benar ada peperiksaan khas untuk calon […]

Peperiksaan Bertulis Pegawai Tadbir Diplomatik 2011

Peperiksaan bertulis Pegawai Tadbir Diplomatik dijadualkan pada 16 Julai 2011 (tertakluk kepada perubahan). Selagi tiada senarai semakan online dikeluarkan oleh pihak SPA, maka tarikh peperiksaan belum muktamad tapi adalah dalam jangkamasa lingkungan tersebut. Bagaimana pula dengan persediaan calon yang bakal menduduki peperiksaan tersebut? Ianya adalah satu persediaan yang harus dilakukan dengan teratur mencakupi semua skop […]

Exam PTD.. Apa nak baca?

Ramai yang terkandas masa exam PTD. Memang itulah fungsi kenapa exam atau test ptd ini dilakukan, nak kurangkan calon yang nak jadi PTD. Dari belas ribu orang yang layak menduduki exam ptd, hanya ribuan sahaja yang lepas untuk peringkat seterusnya iaitu untuk ujian PAC. Tapi jangan jadikan diri anda sebagai salah seorang yang terkandas itu, […]

Ujian Bertulis PTD: Soalan Peperiksaan Bocor?

Akhirnya, setelah hampir 3 minggu tidak dapat diakses, blog tipsptd kembali online. Terima kasih untuk sokongan anda semua!. Exam bertulis atau peperiksaan bertulis PTD bakal berlangsung di seluruh negara pada 8 Ogos ini. Bagaimana dengan persediaan anda? Sudah cukup yakin atau masih terkapai-kapai lagi? Masa masih ada untuk anda, dan harapnya anda mengambil kesempatan ini […]

Checklist: Peperiksaan Bertulis PTD

Tinggal 2 hari sahaja untuk peperiksaan khas 3 Oktober 2009 ini. Harap semua calon peperiksaan bertulis ptd kali ini sudah bersedia dengan sesungguh mungkin. Ini yang anda perlukan sebelum peperiksaan bermula, checklist! Semak persediaan anda!.Jangan masuk dewan peperiksaan sebelum anda semak semua ini! Kad pengenalan dan slip peperiksaan sudah sedia! Peralatan tulis dah sedia! Dah […]

Peperiksaan Bertulis PTD: Matematik

Terlebih dahulu Selamat Hari Raya untuk semua. Tapi rasanya untuk calon-calon yang akan menduduki peperiksaan bertulis 3 Oktober ni mesti tak senang duduk. Begitu juga calon-calon yang telah menduduki sesi temuduga September 2009 yang lalu, keputusan bakal keluar tidak lama lagi. Kalau diikutkan kenyataan dalam surat tawaran yang lalu ianya sepatutnya keluar pada 12 Oktober […]

Tahniah untuk Calon Peperiksaan PTD Ogos

Tahniah untuk calon-calon yang berjaya PEperiksaan PTD sesi Ogos. Keputusan telah diumumkan lebih awal kali ini dan bukan seperti kebiasaan yang mengambil antara 5-6 minggu. Mungkin kerana jumlah calon yang mengambil peperiksaan agak sedikit berbanding awal tahun dahulu. Apa-apapun kami dari pihak Tipsptd mengucapkan tahniah untuk yang berjaya, dan yang tak berjaya usah berputus asa […]

Exam PTD: Peluang anda cerah jika..

Bagaimana dengan peperiksaan bertulis PTD anda? Ada yang kecewa, ada yang berpuas hati, ada juga yang konfiden tahap ‘cipan’! Hehe. Lumrah lah semua itu. Suka untuk dinyatakan sekali lagi, setiap tahun hampir 60 000 calon di panggil untuk menduduki peperiksaan atau exam bertulis PTD ini tapi bukan semuanya hadir. Ada yang masa mengisi borang tu […]

Soalan Peperiksaan PTD: Esei

Ramai yang tak senang duduk ni, begitu jugak team tips ptd, banyak sungguh email yang diterima dan untuk diblas. Bagi email yang tidak di balas, jawapan anda sudah ada dalam posting di blog ini, jadi anda harus explore dan maaf kerana kami tak dapat reply ke semuanya. Jadi bagaimana dengan persediaan anda? Ramai yang tanya, […]