Sekilas Pandangan: Pegawai Tadbir Diplomatik

Sedikit pengalaman yang ingin saya kongsikan semasa saya dalam proses pemilihan menjadi PTD (1st stage: exam, 2nd stage: PAC & 3rd stage: interview) Tidak dinafikan, pos PTD ini memang menjadi pos kegemaran bagi setiap lepasan ijazah yang ingin berkhidmat dalam perkhidmatan kerajaan@awam terutama kepada mereka yang sukakan cara bekerja secara korporat dan mementingkan personaliti. Sebut […]

PAC Julai 2010: Apa perlu takut?

Bagi yang lulus gred M41 dalam Peperiksaan Memasuki Perkhidmatan Awam Gred 41 yang lepas anda sudah pasti sudah menerima surat panggilan memasuki Programme Assessment Center Julai ini di lokasi-lokasi seluruh negara sama ada INTAN, INTIM, INTURA, IKWAS, INTENGAH dan kampus Intan di Sabah dan Sarawak. Jika belum menerima surat, anda boleh semak status anda secara […]

Muhasabah PrePAC 2009

Ramai yang dah menarik nafas lega setelah prePAC tamat pada hari ini. Jadi macam mana dengan prestasi anda? Agak-agak anda boleh memboloskan diri ke sesi temuduga atau tidak? Apa pun prestasi anda, yang tinggal untuk anda sekarang ialah doa dan tawakal. Banyakkan berdoa dan kami dari team tipsptd mendoakan yang anda semua berjaya dalam prePAC […]

Pre-PAC Disember 2009

Sebagimana yang diketahui, pre-PAC sesi Disember ini masih mengekalkan format 1 hari dan rasanya format tersebut akan kekal buat masa ini. sedikit bagi mereka yang tidak mengetahui, format 1 hari ini diperkenalkan pada hujung tahun 2008 menggantikan format 3 hari yang sebelum ini. Aktiviti tak banyak berubah bahkan ianya menjadi lebih mudah berdasarkan feedback dari […]

Survey: Bengkel PAC

===================================================================== UPDATE 4/11/09 DUKACITA DIMAKLUMKAN; Pihak penganjur memaklumkan yang Bengkel ini dibatalkan buat masa ini kerana adanya pertindihan dengan Hari Raya Aidil Adha ===================================================================== Sekadar satu hebahan kepada yang belum tahu, satu bengkel PTD Assessment Center akan diadakan pada hujung bulan November iaitu kira-kira seminggu sebelum sesi PAC di mulakan. Ianya merupakan satu bengkel yang […]

PAC Jun 2009: Aktiviti?

Syabas dan tahniah untuk yang dah berjaya melalui sesi PAC baru-baru ini di INTURA. Selepas ujian PAC tersebut ada yang mengadu sakit dan lenguh kaki tangan, tapi tak apa, yang penting anda sudah selesai melaluinya. Mudah-mudahan anda berjaya. Bagi yang belum, teruskan latihan anda dan buat apa yang patut seperti yang sudah dikongsikan dalam post-post […]

Persediaan PAC Julai 2009: Isu Semasa – H1N1

Entri ini diawalkan atas permintaan calon-calon Program Assessment Center (ujian PAC) yang bakal mendudukinya hujung minggu ini (26-28 Jun). Ini adalah nota ringkas tentang Isu Semasa selepas posting mengenai 1Malaysia sebelum ini. selamat berjaya untuk anda. Sekilas Pandang: ‘H’ bermaksud Hemagglutinin protein dan ‘N’ bermaksud Neuraminidase protein H1N1 adalah sejenis spesis dalam golongan Influenza A […]

Persediaan PAC Julai 2009: Pelan Tindakan

Terlepas pandang kami tentang tarikh PAC rupanya akan berlangsung selama 2 sesi iaitu 26 – 28 Jun dan 3 – 5 Julai. Jadi ada yang minta pihak tipsptd mempercepatkan entri berkaitan. Akan diusahakan, kita tengok macam mana. Apa-apa pun diharapkan untuk yang bakal menghadapinya lebih awal iaitu sesi 26-28 Jun, harap boleh berkongsi pengalaman untuk […]

Panggilan PAC 2009 Sesi Julai

Ada yang dah mula menerima surat rasmi panggilan dari pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) untuk sesi PTD Assessment Center yang bakal diadakan pada 3,4 dan 5 Julai 2009. Untuk yang lulus ujian bertulis PTD sebelum ini, nantikan surat panggilan sampai ke rumah anda. Anda juga boleh menyemak terus di laman web rasmi di SEMAKAN Jadual […]

Lokasi Ujian PTD Assessment Center (PAC)

Sehingga entri ini ditulis, surat panggilan prePAC atau PAC masih belum diterima oleh calon-calon yang  lulus ujian bertulis PTD sesi Februari 2009. Banyak spekulasi yang tersebar dan masih menjadi tanda tanya adakah format PTD Assesment Centre kali ini masih kekal 1 hari atau kembali kepada sistem 3 hari. Sama-sama lah kita nantikan. Tapi bagi saya […]