Keputusan PAC Mac 2011 – Semak!

Keputusan Assessment Center (PAC) yang dijalankan pada MAC 2011 sudah boleh disemak melalui laman rasmi SPA. Kepada yang belum semak keputusan, anda boleh terus semak melalui link pautan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) melalui link di bawah; >>>SEMAK KEPUTUSAN PAC MAC 2011<<< Tahniah untuk yang lulus dan yang gagal jangan berputus asa, jangan lupa kisah Puan […]

Pre-PAC Disember 2009

Sebagimana yang diketahui, pre-PAC sesi Disember ini masih mengekalkan format 1 hari dan rasanya format tersebut akan kekal buat masa ini. sedikit bagi mereka yang tidak mengetahui, format 1 hari ini diperkenalkan pada hujung tahun 2008 menggantikan format 3 hari yang sebelum ini. Aktiviti tak banyak berubah bahkan ianya menjadi lebih mudah berdasarkan feedback dari […]

pre-PAC Disember: Mula sekarang!

Dengar-dengarnya prePAC akan diadakan pada Disember nanti, jadi macam mana dengan persediaan anda? Seperti biasa, pastikan persediaan anda menyeluruh dan mencakupi semua aspek yang diambil kira termasuk aspek fizikal, debat/pengucapan dalam bahasa Melayu dang Inggeris. Ramai yang risau dengan penguasaan bahasa masing-masing, tapi apa yang penting ialah anda yakin dengan kemampuan anda. Untuk tindakan utama […]

Gagal PAC: Kenapa?

PTD Assessment Center (PAC) atau pre-PAC untuk yang lulus peperiksaan bertulis PTD baru-baru ini dijangka akan dilangsungkan dalam awal bulan Disember 2009 ini. Dan ianya merupakan sesi tapisan kedua sebelum sesi temuduga di langsungkan. Persediaan yang rapi harus dilakukan lebih dari persediaan peperiksaan bertulis kerana ianya mencakapi beberapa skop yang berbeza seperti pengucapan umum dalam […]

Persediaan PAC Julai 2009: Checklist

Entri kali ini ialah entri terakhir dalam Siri Persediaan PAC Jun/Julai 2009. Esok sudah ada calon yang bakal menghadapi Program PTD Assessment Center dan harapan kami ialah anda mengharunginya dengan penuh keyakinan dan persediaan. Entri ini akan menyentuh 2 perkara penting iaitu checklist dan juga persediaan rohani. Senarai Semak keperluan Ujian PAC 2009 Surat panggilan […]

Persediaan PAC Julai 2009: Isu Semasa – H1N1

Entri ini diawalkan atas permintaan calon-calon Program Assessment Center (ujian PAC) yang bakal mendudukinya hujung minggu ini (26-28 Jun). Ini adalah nota ringkas tentang Isu Semasa selepas posting mengenai 1Malaysia sebelum ini. selamat berjaya untuk anda. Sekilas Pandang: ‘H’ bermaksud Hemagglutinin protein dan ‘N’ bermaksud Neuraminidase protein H1N1 adalah sejenis spesis dalam golongan Influenza A […]

Persediaan PAC Julai 2009: Isu Semasa – 1Malaysia

1Malaysia-Pengenalan: Entri ini merupakan nota ringkas melalui maklumat rasmi yang selari dengan hasrat kerajaan. Tiada pandangan peribadi disini, bahkan ianya adalah adaptasi maklumat rasmi sebaran sumber sebaran rasmi kerajaan. Maklumat ini kami rasakan perlu difahami oleh semua calon yang bakal menduduki ujian PAC 2009. Pastikan maklumat anda dari sumber yang betul dan bukan sumber pandangan […]

Persediaan PAC Julai 2009: Pelan Tindakan

Terlepas pandang kami tentang tarikh PAC rupanya akan berlangsung selama 2 sesi iaitu 26 – 28 Jun dan 3 – 5 Julai. Jadi ada yang minta pihak tipsptd mempercepatkan entri berkaitan. Akan diusahakan, kita tengok macam mana. Apa-apa pun diharapkan untuk yang bakal menghadapinya lebih awal iaitu sesi 26-28 Jun, harap boleh berkongsi pengalaman untuk […]

Persediaan PAC Julai 2009: Intro

Ramai yang dah kecut perut dengan panggilan ke Program PTD Assessment Center pada 3-5 Julai 2009 ni. Apa yang nak dirisaukan, anda memang layak untuk ke sana dan potensi serta peluang anda untuk menjawat jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik amat cerah. Anda ada lebih kurang 2 minggu untuk menyiapkan diri anda dan kami di pihak […]

Panggilan PAC 2009 Sesi Julai

Ada yang dah mula menerima surat rasmi panggilan dari pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) untuk sesi PTD Assessment Center yang bakal diadakan pada 3,4 dan 5 Julai 2009. Untuk yang lulus ujian bertulis PTD sebelum ini, nantikan surat panggilan sampai ke rumah anda. Anda juga boleh menyemak terus di laman web rasmi di SEMAKAN Jadual […]