Tag Archives: temuduga pegawai tadbir

Temuduga PTD: Buang gugup..nervous

Bahang temuduga ptd semakin hampir, bagaimana dengan persediaan anda. Saya tak mahu sentuh lagi mengenai isu semasa dan soalan lazim kerana semua itu sudah banyak dibincangkan dalam post dalam kategori temuduga PTD, anda boleh semak di situ. Ada satu lagi … Continue reading

Posted in Interview PTD | Tagged , , , , , , , , , | 6 Comments

Temuduga PTD: Tahniah!

Sesi temuduga PTD untuk ambilan kedua tahun ini sudah pun dijadualkan pada 2-11 September iaitu lebih kurang 2 minggu sahaja lagi. Pertama sekali tahniah untuk yang berjaya dipanggil ke sesi temuduga kali ini. Difahamkan hanya lebih kurang 1100++ sahaja calon … Continue reading

Posted in Interview PTD | Tagged , , , , , , , , , , , , | 8 Comments

Persediaan Temuduga..

Bahagian 3: Perkongsian Noorahayu Yahya SEBELUM INTERVIEW a) Intelektual -Tahu senarai nama kabinet terbaru, KSN, Ketua Pegawai Perkhidmatan Awam dan orang-orang penting kerajaan -Membaca buku Malaysia kita yang banyak memberi maklumat tentang sistem di negara Malaysia misalnya parlimen negara (dewan … Continue reading

Posted in Interview PTD | Tagged , , , , , , , , | 18 Comments

Interview PTD: Penampilan Semasa Temuduga

Bahagian 2: Perkongsian Noorahayu Yahya PENAMPILAN SEMASA Temuduga PTD -Lelaki hendaklah berambut kemas, kemaskan misai2x dan janggut, normally kene bercukur -Kasut hitam yang telah dipolish dan bertali (bukan strap) -Baju kemeja putih plain yang dipadankan dengan tie belang-belang warna base … Continue reading

Posted in Interview PTD | Tagged , , , , , , , , , , | 17 Comments

Pegawai Tadbir Diplomatik di Tips PTD

Banyak email yang diterima baru-baru ini sampai tak terjawab. Jadi bagi soalan-soalan yang tak terjawab kami mohon maaf. Untuk minggu ini ramai yang tiba di blog ini mencari soalan-soalan temuduga kerja kerajaan. Memang banyak sesi temuduga sekarang tambahan pula dengan … Continue reading

Posted in Info PTD | Tagged , , , , , | 7 Comments

Temuduga PTD Jun 09 selesai

Tahniah untuk semua yang berjaya dipanggil dan telah menduduki temuduga PTD ambilan khas yang baru berlangsung sehingga 12 Jun 2009 baru ni. Soalan dan isu kali ini tidak banyak berbeza sebagaimana sesi temuduga kerja kerajaan yang lain. Format masih dikekalkan … Continue reading

Posted in Interview PTD, PTD Assessment Center (PAC) | Tagged , , , , , , , , | 6 Comments

Soalan-soalan Temuduga PTD

Post ini ialah mengenai soalan-soalan lazim temuduga PTD yang di kongsikan oleh Saudara Khairul Zuhdi. Harap ianya memberikan sedikit sebanyak gambaran kepada bakal calon temuduga PTD. Soalan temuduga PTD 2009 1. Sila perkenalkan diri anda.. 2. Kenapa nak jadi PTD??? … Continue reading

Posted in Interview PTD | Tagged , , , , , , , , , | 10 Comments

Bidang Tugas PTD

Antara soalan penting dan boleh dikatakan lazim dalam temuduga PTD ialah tentang Tugas-tugas Pegawai Tadbir Diplomatik. Secara ringkasnya, ada 8 bidang teras dalam PTD iaitu: 1. Pengurusan Sumber Manusia dan Pembangunan Organisasi, 2. Pengurusan Kewangan, 3. Keselamatan dan Pertahanan Negara, … Continue reading

Posted in Info PTD, Interview PTD | Tagged , , , , , , , , , | Comments Off

Sesi Temuduga PTD Jun 2009

Sesi temuduga pegawai tadbir dan diplomatik diumumkan untuk sesi Jun iaitu pada 1 hingga 12 Jun 2009 iaitu pada minggu hadapan. Anda harus fokus kan minda anda yang anda pasti berjaya menjawat jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik. Temuduga PTD merypakan peringkat … Continue reading

Posted in Info PTD, Interview PTD | Tagged , , , , , , , , , , , , | 16 Comments

Soalan Temuduga PTD: Kisah Benar

Kisah ini saya kongsikan dari tulisan saudara Aros dari blognya yang menceritakan pengalaman sebenar beliau menduduki Temuduga PTD. Harap perkongsian ini bermanfaat untuk semua. —————————————————————————————— Assalammualaikum Datuk, Tuan (sambil memberikan senyuman yang paling hensem aku kat dua2 panel interview aku … Continue reading

Posted in Interview PTD | Tagged , , , , , , , , , , | 19 Comments