Bidang Tugas PTD

Antara soalan penting dan boleh dikatakan lazim dalam temuduga PTD ialah tentang Tugas-tugas Pegawai Tadbir Diplomatik. Isu berkaitan mengenai serapan pegawai PTD ke semua jabatan untuk perlaksanaan tugas PTD menjadi satu perdebatan hangat Secara ringkasnya, ada 8 bidang teras dalam PTD iaitu: 1. Pengurusan Sumber Manusia dan Pembangunan Organisasi, 2. Pengurusan Kewangan, 3. Keselamatan dan […]

Temuduga PTD: Buang gugup..nervous

Bahang temuduga ptd semakin hampir, bagaimana dengan persediaan anda. Saya tak mahu sentuh lagi mengenai isu semasa dan soalan lazim kerana semua itu sudah banyak dibincangkan dalam post dalam kategori temuduga PTD, anda boleh semak di situ. Ada satu lagi masalah penting semasa interview iaitu gemuruh atau gugup yang membawa kepada situasi gagap dan ‘speechless’. […]

Temuduga PTD: Tahniah!

Sesi temuduga PTD untuk ambilan kedua tahun ini sudah pun dijadualkan pada 2-11 September iaitu lebih kurang 2 minggu sahaja lagi. Pertama sekali tahniah untuk yang berjaya dipanggil ke sesi temuduga kali ini. Difahamkan hanya lebih kurang 1100++ sahaja calon yang dipanggil menduduki temuduga kali ini untuk mengisi kekosongan 600 tempat sebagai Pegawai Tadbir dan […]

Persediaan Temuduga..

Bahagian 3: Perkongsian Noorahayu Yahya SEBELUM INTERVIEW a) Intelektual -Tahu senarai nama kabinet terbaru, KSN, Ketua Pegawai Perkhidmatan Awam dan orang-orang penting kerajaan -Membaca buku Malaysia kita yang banyak memberi maklumat tentang sistem di negara Malaysia misalnya parlimen negara (dewan rakyat dan dewan negara) -Membaca buku “kerjaya sebagai PTD” untuk mengetahui Job skop PTD supaya […]

Interview PTD: Penampilan Semasa Temuduga

Bahagian 2: Perkongsian Noorahayu Yahya PENAMPILAN SEMASA Temuduga PTD -Lelaki hendaklah berambut kemas, kemaskan misai2x dan janggut, normally kene bercukur -Kasut hitam yang telah dipolish dan bertali (bukan strap) -Baju kemeja putih plain yang dipadankan dengan tie belang-belang warna base / warna plain yang bersesuaian -Blazer untuk tampil meyakinkan -ada orang pakai nametag tp saya […]

Pegawai Tadbir Diplomatik di Tips PTD

Banyak email yang diterima baru-baru ini sampai tak terjawab. Jadi bagi soalan-soalan yang tak terjawab kami mohon maaf. Untuk minggu ini ramai yang tiba di blog ini mencari soalan-soalan temuduga kerja kerajaan. Memang banyak sesi temuduga sekarang tambahan pula dengan gabungan beberapa kementerian dan tambahan bajet di bawah pakej rangsangan ekonomi yang baru. Jadi saya […]

Temuduga PTD Jun 09 selesai

Tahniah untuk semua yang berjaya dipanggil dan telah menduduki temuduga PTD ambilan khas yang baru berlangsung sehingga 12 Jun 2009 baru ni. Soalan dan isu kali ini tidak banyak berbeza sebagaimana sesi temuduga kerja kerajaan yang lain. Format masih dikekalkan dan rangka khas iaitu mengenai isu semasa masih menjadi antara yang perlu diambil berat di […]

Soalan-soalan Temuduga PTD

Post ini ialah mengenai soalan-soalan lazim temuduga PTD yang di kongsikan oleh Saudara Khairul Zuhdi. Harap ianya memberikan sedikit sebanyak gambaran kepada bakal calon temuduga PTD. Soalan temuduga PTD 2009 1. Sila perkenalkan diri anda.. 2. Kenapa nak jadi PTD??? 3. Apa beza PTD dgn PTN (Peg.Tadbir Negeri) 4. Apa beza Ambassador dgn High Commissioner […]

Sesi Temuduga PTD Jun 2009

Sesi temuduga pegawai tadbir dan diplomatik diumumkan untuk sesi Jun iaitu pada 1 hingga 12 Jun 2009 iaitu pada minggu hadapan. Anda harus fokus kan minda anda yang anda pasti berjaya menjawat jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik. Temuduga PTD merypakan peringkat terakhir dalam usaha menjadi seorang pegawai ptd dan kegagalan pada peringkat ini sudah pasti mengundang […]

Soalan Temuduga PTD: Kisah Benar

Kisah ini saya kongsikan dari tulisan saudara Aros dari blognya yang menceritakan pengalaman sebenar beliau menduduki Temuduga PTD. Harap perkongsian ini bermanfaat untuk semua. —————————————————————————————— Assalammualaikum Datuk, Tuan (sambil memberikan senyuman yang paling hensem aku kat dua2 panel interview aku dan merenung anak mata depa sambil menganggukkan kepala sket tatkala bersalaman.) Aku masuk penuh tertib+senyum […]