Peperiksaan PTD Oktober 2009

Agak terkejut juga bila ada pembaca yang bertanya tentang peperiksaan PTD sesi Oktober 2009 sebab setahunya peperiksaan bertulis hanya 2 kali setahun iaitu di awal tahun dan di hujungnya. Peperiksaan Ogos lalu adalah peperiksaan yang kedua dan sepatutnya yang terakhir tahun ini. Setelah dibuat sedikit inkuiri tentang ini, memang benar ada peperiksaan khas untuk calon […]

Checklist: Peperiksaan Bertulis PTD

Tinggal 2 hari sahaja untuk peperiksaan khas 3 Oktober 2009 ini. Harap semua calon peperiksaan bertulis ptd kali ini sudah bersedia dengan sesungguh mungkin. Ini yang anda perlukan sebelum peperiksaan bermula, checklist! Semak persediaan anda!.Jangan masuk dewan peperiksaan sebelum anda semak semua ini! Kad pengenalan dan slip peperiksaan sudah sedia! Peralatan tulis dah sedia! Dah […]

Peperiksaan Bertulis PTD: Matematik

Terlebih dahulu Selamat Hari Raya untuk semua. Tapi rasanya untuk calon-calon yang akan menduduki peperiksaan bertulis 3 Oktober ni mesti tak senang duduk. Begitu juga calon-calon yang telah menduduki sesi temuduga September 2009 yang lalu, keputusan bakal keluar tidak lama lagi. Kalau diikutkan kenyataan dalam surat tawaran yang lalu ianya sepatutnya keluar pada 12 Oktober […]

Exam PTD: Peluang anda cerah jika..

Bagaimana dengan peperiksaan bertulis PTD anda? Ada yang kecewa, ada yang berpuas hati, ada juga yang konfiden tahap ‘cipan’! Hehe. Lumrah lah semua itu. Suka untuk dinyatakan sekali lagi, setiap tahun hampir 60 000 calon di panggil untuk menduduki peperiksaan atau exam bertulis PTD ini tapi bukan semuanya hadir. Ada yang masa mengisi borang tu […]

Soalan Peperiksaan PTD: Esei

Ramai yang tak senang duduk ni, begitu jugak team tips ptd, banyak sungguh email yang diterima dan untuk diblas. Bagi email yang tidak di balas, jawapan anda sudah ada dalam posting di blog ini, jadi anda harus explore dan maaf kerana kami tak dapat reply ke semuanya. Jadi bagaimana dengan persediaan anda? Ramai yang tanya, […]

Peperiksaan Bertulis PTD: Panduan Esei

Bagaimana nak menjawab esei dalam Peperiksaan Bertulis PTD ini? Sejujurnya ianya tidak lah sesusah yang disangka. Asalkan anda tahu apa yang ditanya iaitu isu berkaitan, tiada masalah untuk anda. Apa yang perlu sekarang penuhkan pengetahuan anda. Tentang isi penting, cukup sekadar 3-4 isi, dan anda kembangkan setiap isi di setiap perenggan. Jadinya nanti rangka esei […]

Ujian Bertulis PTD Ogos 2009

Musim ujian PTD atau peperiksaan bertulis PTD bakal menjelma bulan depan dan ianya ditetapkan secara umumnya pada 8 Ogos 2009. Tahniah untuk yang telah mendapat panggilan dan selamat berusaha! Secara peribadi saya merasakan yang ujian bertulis PTD ini merupakan peringkat tapisan yang paling besar sekali. Kalau dilihat statistik secara kasar dari apa yang dilaporkan dalam […]